MACARONS AAN DE HERENGRACHT

Een groep vrouwen, een pand met gouden spiegels, bakken thee, koffie en muntwater; dat waren de ingrediënten voor de eerste workshop van Margreet Bronk als coach hoogsensitiviteit.  Van niet van bellen houden tot nee durven zeggen, het kwam allemaal voorbij in de cursus ‘ In vier stappen dealen met  je hoogsensitiviteit’.

We begonnen aan de houten tafel waar we omheen zaten. Voor ons stond Margreet met een wit bord naast haar en een whiteboardmarker in de aanslag. Ze vroeg ons wat we wilden leren tijdens deze workshop. Er kwam van alles voorbij; van bewust zijn tot jezelf begrijpen. Er lag een blad voor ons met een opdracht om een rijtje eigenschappen op te schrijven. Niet van jezelf, maar van degene die naast je zat en je niet kende. We zaten er gelijk lekker in, de workshop kon beginnen.

De workshop was gespitst op vier terreinen: jezelf, sociale omgeving, relaties en werk.  Een vriendin vroeg me nog nadat ik bij de workshop geweest was: ‘ Han, is het niet ietwat dramatisch? Dat je daar allemaal als hoogsensitieve mensen zit?’ Ik zal je vertellen dat er niets zieligs of dramatisch aan was. Margreet vertelde dat ze hsp coach geworden is omdat ze zelf geen nuchtere hsp coach kon vinden. Ze beschreef zichzelf dan ook als nuchter. Iedereen is immers sensitief, alleen de een wat meer dan de ander. Ze tekende een lijn die de hoogte van sensitiviteit weergaf. Het is simpelweg zo: je kan laagsensitief zijn, je kan in het midden zitten of aan de rechterkant, dan ben je dus hoogsensitief. Er verscheen nog een tekening op het bord; twee hersenpannen dit keer. De ene hersenpan had een paar gekleurde vakken en de andere hersenpan had meer gekleurde vakken. Zo is hoe het bij mensen met hoogsensitiviteit in elkaar zit; je gebruikt meer hersenvakjes, dus je beleeft dingen om je heen intenser. Daarom is het belangrijk dat je niet aan timemanagement doet, maar af en toe wat witte vlakken in je agenda hebt.

En je sociale omgeving, wat zijn daar praktische handvatten voor? Margreet vertelde dat ze besloten had te minimaliseren wat betreft haar vriendenkring. Investeren in echt goede vriendschappen, in plaats van vriendschappen die je meer energie kosten dan opleveren.  

Nee zeggen, dat vond ik nog wel het meest interessante onderwerp dat voorbijkwam. Als ik nee zeg komt het er ietwat benepen uit, dus een lesje ‘nee zeggen’ was niet overbodig. Margreet stelde ons een vraag. ‘Stel je voor, je bent op je werk. Er komt een collega naar je toe met het voorstel om voortaan de cadeaus te regelen voor de verjaardagen van de collega’s. Je bent immers zo creatief!’ Enerzijds voel je je gevleid, maar anderzijds heb je er totaal geen zin in. Je hebt wel genoeg aan je werk en dit wil je er niet bij hebben. Hoe reageer je wanneer je niet gelijk ‘nee’ wilt zeggen?’ Er kwamen verschillende antwoorden. Zo reageerde mijn overbuurvrouw dat ze ‘erover nadenken’ maar vervelend vindt. Je kan immers toch beter duidelijkheid geven? Een ander gooide op dat je bedenktijd vraagt. Want primaire reacties (snel reageren, waar nee zeggen een voorbeeld van is) zijn niet de meest sterke kanten van iemand met hoogsensitiviteit. Dat heeft weer te maken met het aantal vakjes die opengaan in je hersenen. Het advies van Margreet dat ik met je wil delen is deze: ‘voeg omdat toe’. Dus leg uit waarom je nee zegt en denk vooral niet dat de wereld vergaat wanneer je ‘nee’ zegt. Als je altijd maar ja zegt, weten collega’s dat ook van je. Dan wordt de drempel naar ‘nee zeggen’ alleen maar hoger.

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan heb ik goed nieuws voor je! Namens Margreet mag ik namelijk een kaartje weggeven voor de workshop in Harmelen (vlakbij Utrecht) die ze 28 maart hoopt te geven. Het thema van de avond is ‘ Maak van hoogsensitiviteit je kracht.’ Meedoen? Kijk voor meer informatie op Instagram! 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *