Schrijfsels

LAAT NIETS ONUITGESPROKEN ZIJN

Het leven kan binnen een klap voorbij zijn of je kan al negen jaar terminaal verklaard zijn voordat je overlijdt. Toen Mariëlle dit om haar heen zag gebeuren, leerde er een les van. Vandaag deelt ze deze met ons.  

In de afgelopen twee weken stonden mijn vriend Peter en ik twee keer aan een geopend graf. Tot voor die tijd genoot ik van het voorrecht om nog nooit een begrafenis meegemaakt te hebben. De begrafenissen en rouwdiensten maakten elk op een andere manier indruk op mij. De beste vriend van Peter verloor in korte tijd zijn moeder en tante.  Zijn tante was al negen jaar geleden terminaal verklaard maar heeft er steeds weer een jaar bij mogen krijgen. Hier was zij God erg dankbaar voor. Ondanks haar ziekte haalde zij nog uit het leven wat er in zat en genoot volop van dierbare mensen om haar heen. Ook liet ze geen gelegenheid aan zich voorbij gaan om haar familie en dorpsgenoten te waarschuwen om God te volgen. Toen het uiteindelijk haar tijd was om te gaan hebben haar familie en overige nabestaanden in totaal negen jaar de tijd gehad om alles te zeggen wat er gezegd moest worden.

Heel anders verliep het voor de moeder van de beste vriend van Peter. Een kleine vier maanden geleden ging zij met erg rugpijn naar de dokter. In eerste instantie werd aan een dubbele hernia gedacht. Al snel waren er ook vlekjes te zien en kreeg zij de diagnose kanker met een levensverwachting van een paar maanden. Ondanks haar ziekte genoot ook deze vrouw van haar laatste tijd op aarde. Iedere dag  liet ze haar hondje uit en maakte met iedereen die ze tegen kwam een praatje. Een week voor haar overlijden kreeg ze een beroerte en kon de vrouw die zo van een praatje maken hield geen woord meer spreken. Nog zes dagen heeft zij verder geleefd voordat zij uiteindelijk het aardse leven verliet en in de hemel opgenomen werd. Of er nog onuitgesproken gedachten of gevoelens waren? Ik weet het niet. Maar wat ik met deze column hoop te bereiken is een stukje bewustwording dat het morgen de laatste dag op aarde van jou of een geliefde kan zijn. Laat niets onuitgesproken zijn, wees voorbereid op de dood en geniet van de tijd die je nog met elkaar hebt.

Tekst Mariëlle de Kloet // Beeld Marije de Bonte

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *