NAAR ITALIË TIJDENS EEN TUSSENJAAR

Wie droomt er niet van? Een warm oord, fijn werk en een nieuwe cultuur om je heen. Lees hier het verhaal van Laura over een pittoresk boederijtje, Cinque Terre en minimaal vijftig muggenbulten.

Wie ben je, wat doe je en waar word je blij van?

,,Hoi! Ik ben Laura, een 19-jarig lichtelijk chaotisch mens en op dit moment heb ik een tussenjaar. Ik word vooral blij van het kijken naar mooie dingen zoals foto’s, kunst, filmpjes, de natuur en de lucht. Ik houd van fotograferen, reizen, op de bank een boekje lezen en het ontdekken van nieuwe plekken. Ook treinreizen met fijne muziek kan ik waarderen. Ach, en er zijn nog zoveel andere dingen waar ik blij van word, zoals het zijn met familie, vrienden en mijn kat. Je weet het wel. En niet te vergeten, eindelijk in bed liggen na een lange dag.”

Wat was de aanleiding om naar het buitenland te gaan?

,,Na de middelbare begon ik mijn studie aan de Fotovakschool, maar na het eerste jaar ben ik met die opleiding gestopt. Niet met het fotograferen, dat doe ik nog steeds graag. Daarnaast wist ik niet of ik mijn propedeuse gehaald had door een herkansing en had ik me niet ingeschreven bij een andere studie. Daardoor had ik opeens een heel leeg jaar voor me liggen en leek het me wel wat om er even tussen uit te gaan. Ik had al wel meer gezocht naar geschikt werk in het buitenland en op wereldwerk.eu vond ik opeens de vacature voor werk in Italie op een boerderij. Ik voelde me gelijk aangetrokken.”

Wat voor werk deed je in Italië?

,,Ik verbleef  een maand bij een familie die een groot stuk land heeft in het natuurgebied ‘Val di Vara’. Daar hebben ze een boerderij, een camping en verschillende huisjes voor gasten om te verblijven. Daarnaast verzorgen ze ook ontbijt, lunch en diner in hun restaurant. Dus ik hielp voornamelijk in de keuken en het restaurant met de afwas of met de groentes die uit de kassen gehaald moesten worden en gesneden. Verder verzorgde ik de dieren (kippen en ganzen, varkens en de konijnen) ‘s ochtends en ‘s avonds. Er waren altijd wel klusjes te doen.”

Je schrijft over een hostel waar je verbleef. Heb je hier veel nieuwe mensen ontmoet?

,,Ik wilde heel graag naar Cinque Terre, waarschijnlijk herkennen jullie deze naam al, maar dit zijn de 5 hele bekende dorpjes die langs de kust van Italie gelegen zijn. En mijn gastfamilie bij wie ik verbleef, raadde me aan om er twee dagen naartoe te gaan. Zij regelde een hostel voor mij in het dorpje Manarola. Daar heb ik een meisje leren kennen die een paar jaar ouder was dan ik en we hebben samen ontbeten in het hostel. We houden nu nog contact via Instagram.”

Hoe vond je het om zo op jezelf aangewezen te zijn?

,,Eigenlijk had ik er geen problemen mee. Ik vond het heerlijk om alleen te reizen en plekken te ontdekken. Wel mistte ik af en toe gezelschap. Maar elke avond video belde ik met mijn ouders, dus zou houd je elkaar toch goed op de hoogte.”

Welk moment in Italië staat je nog het meeste bij?

,,Heel veel momenten kan ik me nog goed herinneren. Zoals de twee labaradors, eentje die zo dik was, maar zo lief en altijd met me mee liep. ‘s middags op het balkon in de zon zitten en een boek lezen. De vele (lees minstens 50) muggenbulten waar ik helemaal gek van werd. De keer dat ik ging fietsen, maar geheel de verkeerde kant opging en het zo warm was. Poes Ella die bij mij op bed wilde slapen ‘s nachts. De uitstapjes naar Genua en Cinque Terre. De oma van de familie die geen Engels sprak, maar toch begrepen we elkaar.”

Welke tips zou je meegeven aan meiden die ook voor een periode naar het buitenland willen gaan?

,,Ik zou sowieso goede schoenen meenemen, of tenminste geschikte schoenen. Ik heb mijn schoenen een beetje verknald daar, zelfs Crocs waren welkom geweest. Dus een goede voorbereiding kan handig zijn. Maar ook elke dag videobellen/ skypen, contact houden met thuis is belangrijk. En veel e-books downloaden (online bibliotheek) voor als je niks te doen hebt.”

Hoe vond je het om weer in Nederland terug te zijn?

,,Ik kwam terug op de verjaardag van mijn vriendin, dus die zag ik gelijk weer. Maar het was best wel koud voor mijn gevoel en de eerste paar weken na mijn terugkomst heb ik niks uitgevoerd behalve wat gewerkt. Dus het was een beetje alsof ik in een gat belandde van, wat moet ik nu doen met mijn leven?”

Ben je van plan om weer eens voor een aantal weken naar het buitenland te gaan?

,,Ja absoluut. Alleen reizen beviel best, dus dat wil ik zeker nog meer gaan doen. Ik heb nu nog een half jaar tot ik weer ga studeren en ik heb ook wat plannen met anderen om naar het buitenland te gaan. Verder ga ik ook met mijn familie naar Noorwegen in de zomer.”

Laura volgen? Neem een kijkje op @lauzentures waar Laura samen met een vriendin creatieve foto’s uit de natuur deelt.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *