BOEKRECENSIE SLEUTEL

,,Dit boek raakte mijn hart, het kwam op het juiste moment. De manier waarop Victor met Lucia omgaat heeft mij laten zien wie God voor ons wil zijn. Wie Hij echt is.” Marline deelt vandaag haar recensie over het boek ‘Sleutel’ van Mirjam Karssen.

‘Met haar handen aan het stuur telt ze de jaren met haar vingers bij elkaar op. Achttien jaar, het verbaast haar. Zo lang was het geleden dat ze alles wat met haar geboortedorp te maken had in een kist stopte en voorgoed stevig had dichtgespijkerd. De enige momenten waarin ze er niet aan ontkwam om er wel over te praten was tijdens de therapiesessies.’

Lucia is een jonge vrouw en ze is getrouwd met Ewoud. Vanwege een ontvangen brief en sleutel zal Lucia terug moeten naar haar geboortedorp in Frankrijk. Grote Berceau is een grote eik in het bos, vlakbij het dorp, waar Lucia tijdens haar kindertijd Victor heeft leren kennen. Geconfronteerd met haar verleden wil ze eerst Victor opzoeken, in de hoop dat hij haar wil helpen. Victor is een man die vol geduld en liefde naar haar luistert en helpt. ‘Ze herinnert zich het moment dat Victor ontdekte dat ze het moeilijk vond hem in de ogen te kijken. Op de een of andere manier begreep hij haar schaamte vanaf het eerste moment. Lucia mocht zich bij Victor onzeker voelen. Daar liep hij niet voor weg en had hij begrip voor. Het had haar ruimte gegeven om te mogen zijn, hoe ze zich ook voelde.’ Lucia voelt zich veilig in het boomhuis. Victor gaat het gesprek aan over het verleden en dit maakt veel emoties los bij Lucia. Angst, onmacht, boosheid en verdriet: ze voelt het allemaal. ‘Wat kan ik voor je doen Lucia?’ hoort ze Victor vragen. Er valt een lange ongemakkelijke stilte. Ze voelt weer de oude levensgrote onmacht die haar ervan weerhoudt om haar verlangen uit te spreken. Uiteindelijk doet Lucia een ontdekking die de bodem onder haar bestaan doet schudden.


,,Het boek is een uitnodiging om de donkere plek in ons hart verlicht te laten worden en om, samen met God, door de pijn heen te gaan.”

Dit boek raakte mijn hart, het kwam op het juiste moment. De manier waarop Victor met Lucia omgaat heeft mij laten zien wie God voor ons wil zijn. Wie Hij echt is. In Victor zag ik iets van God. De boodschap van dit boek laat zien hoe groot Gods liefde is en hoe nabij Hij wil zijn, juist in de diepste pijn. Iedereen draagt een verhaal met zich mee. We hebben allemaal een stukje gebroken hart. Ik denk dat dit boek heel veel mensen kan helpen in de weg naar genezing. Het boek is een uitnodiging om de donkere plek in ons hart verlicht te laten worden en om, samen met God, door de pijn heen te gaan. ‘Je kunt weigeren het lege en het pijnlijke van die plek in jou onder ogen te zien, maar eigenlijk weiger je dan volledig te kunnen leven.’

‘Als je diepgeworteld bent val je niet om, wat er ook gebeurt. Wortel maar dieper in Gods liefde, dat heb je nodig. Ik was er, ben er en zal er zijn. Je bent boos en je mag verdrietig zijn. God heeft een groter plan met jouw leven dan jij ooit kunt bedenken. Ik hoop dat je durft te geloven dat Hij als een her-Schepper jou met nog veel meer liefde wil gaan vullen. Je bent in de eerste plaats Zijn kind.’

Geschreven door Mirjam Karssen

Scholten Uitgeverij BV

142 pagina’s

oktober 2018

Zie voor meer informatie: https://scholtenuitgeverij.nl/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *