MEGAKLEDINGRUIL

Het wordt een ‘grote happening’. Met een groep studenten is Channah bezig met het organiseren van een megakledingruilparty, naar aanleiding van een project over duurzaamheid. ‘Ga de uitdaging met jezelf aan, en inspireer ook anderen! Door anders te gaan kopen en je stem te laten horen, kun je het tij laten keren. ‘ Lees hier het verhaal van Channah over plofkippen, rentmeesterschap en goede kwaliteit kopen.

Stel jezelf eens even voor; waar wordt je blij van?

,,Ik ben Channah, 20 jaar en derdejaars student op de PABO in Gouda. Sinds dit jaar zit ik in de duurzaamheidscommissie van Driestar Educatief.

Waar wordt ik blij van.. Sja, dat is echt een hele boel. Ik kan echt genieten van de kleine dingetjes. Vogels die buiten aan het fluiten zijn, et zonnetje dat door mijn raam naar binnen schijnt als ik wakker word. Ook uit creatief bezig zijn en mijn fantastische vrienden haal ik heel veel vreugde en energie. Het maakt niet echt heel veel uit, ik probeer altijd uit zoveel mogelijk dingen blijheid te halen. Dat houdt je positief!”

Had je al iets met duurzaamheid voor je begon aan het project?

,,Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik er niet heel bewust mee bezig was. Ik lette wel altijd op dat ik geen afval op straat gooide en ik bracht ook nog wel eens een bezoekje aan een kringloopwinkel maar echt bewust was ik er niet mee bezig. Ik heb wel eens met verjaardagen een kledingruilparty gehouden, echt een aanrader! Je ligt dubbel met je vriendinnen om een aantal outfits maar je gaat ook naar huis met echt nieuwe leuke dingen!”

Wat is het doel van het project?

,,In periode twee van dit jaar hadden we met het vak natuuronderwijs het onderwerp duurzaamheid. We hebben daar verschillende colleges over gehad en we hebben veel geleerd over duurzaam omgaan met de wereld om je heen. Als opdracht moesten we op onze school een duurzame actie organiseren waarin we studenten en docenten wijzen op hoe je zelf een steentje bij kan dragen aan een duurzame wereld. Ik ben samen met een vriendin de coördinator van de kledingruil en daarmee willen we vooral mensen op een leuke en gezellige manier inspireren en laten nadenken over hun koopgedrag. En dat zonder iemand op de vingers te tikken, we willen alles vooral vanaf de positieve kant benaderen.

Deze actie is meteen een kickstart voor de duurzaamheidscommissie op school. Het is een nieuwe commissie en op deze manier willen we ons een beetje introduceren. Na deze kleding actie gaan we verder als commissie en denken we na over hoe we docenten en studenten kunnen inspireren en (hele simpele) handvatten aan kunnen reiken voor een duurzamer leven.”

Jullie gaan een grote kledingruil organiseren. Wat komt er kijken bij de organisatie?

,,Het project is schoolbreed maar ook voor belangstellenden/ vrienden. Het is dus een grote happening en dat kost best veel regelwerk. We begonnen met het opstellen van een plan, wat moet er gebeuren en door wie wordt dat geregeld. Denk aan: wat voor soort kleding mag er ingeleverd worden, hoe zorgen we ervoor dat we genoeg kleding hebben, waar laten we de kleding die over is. Maar ook de locatie, de eventuele betaal- en ruilmethodes en natuurlijk het zorgen voor kledingrekken, pashokjes, kledinghangers etc. Ook moesten we er natuurlijk voor zorgen dat deze gebeurtenis bekend werd, dus gingen we aan de slag met het maken van posters en hebben we plannen opgesteld hoe en waar we deze actie online zetten. Gelukkig doen we het samen met nog elf andere enthousiaste meiden dus zo zorgen we er met z’n allen voor dat het helemaal goed gaat komen. “

Is het alleen gericht op de studenten of voor iedereen die mee wil doen?

,,Deze actie is echt voor iedereen die geïnteresseerd is. Studenten, docenten maar ook vrienden, familie etc. Dus bij deze nodig ik iedereen die dit leest om ook te komen! Hoe meer zielen hoe meer vreugd! Op Facebook staat praktisch alles wat je moet weten voor deze actie.”

https://www.facebook.com/events/583045585496816/

Welke tips geef je mee voor duurzaamheid?

,,Ik hoor vaak van mensen dat duurzaam leven toch geen nut heeft omdat het niks toevoegt, die plofkip die jij niet eet, die eet een ander dan wel. Dat plastic bekertje wat je een keer gebruikt en dan weer weggooit, wat maakt het ook uit. Er zijn zoveel mensen die het doen. Ik maak dan toch geen verschil. Ik ben het helemaal met die mensen eens dat het lijkt alsof je geen verschil maakt. En het lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar beter dat dan de druppel die de emmer over doet lopen. Duurzaamheid zit in de kleine dingen, ieder stapje is er één. En je hoeft ook niet opeens vegetariër te worden, je hoeft niet opeens helemaal zero waste te gaan leven. Het zijn kleine dingen die je makkelijk kunt doen en die je misschien al wel doet die jouw wereld een beetje duurzamer maken.

  • Denk goed na voordat je een kledingstuk koopt, heb je het écht nodig? Hoe vaak ga je het dragen? Is het al het geld en de energie die in het kledingstuk gestoken is waard?
  • Kwaliteit? Als het na 3x wassen niet meer mooi is en je het waarschijnlijk niet meer draagt kun je beter verder zoeken.
  • Verdiep je eens in een aantal tweedehands winkels in de buurt of kijk online of je kleding kan vinden (united wardrobe is een superleuke site met echt leuke kleding) voordat je weer een nieuw shirtje bij de H&M gaat kopen die door mensen gemaakt is in Bangladesh waar ze nog geen 25% van het loon verdienen dat ze nodig hebben om te leven.
  • Het is ook erg leuk en uitdagend om een challenge met jezelf aan te gaan. Koop eens voor een maand geen (nieuwe) kleding, kijken of je het volhoudt!
  • Eet één, twee of misschien zelfs eens 3 dagen in de week geen vlees. Zoek maar eens op op internet hoeveel verschil je daarmee maakt in een jaar!

Het is misschien een enorm afgezaagde en cheesy quote maar in dit geval wil ik hem wel even gebruiken: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Want als heel veel mensen kleine dingen doen om duurzaam te leven dan bereik je dingen. Samen sta je sterk!”

Kun je duurzaamheid ook nog verbinden met de Bijbel?

,,Als christen hebben we een taak gekregen. Dat is dat we rentmeester zijn over de aarde. Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat we alles wat God geschapen heeft ook in goede conditie blijft. Hij zette ons op aarde om zijn schepping te onderhouden. (Genesis 2:15)

Ik denk dat het als Christen onze taak is om ervoor te zorgen dat we zo goed mogelijk met de aarde en alles wat God aan ons gegeven heeft om te gaan. De aarde is zo mooi, zo prachtig geschapen, dat het een eer mag zijn om er voor te zorgen!

Als je kijkt naar de kledingindustrie, dan zie je dat dit een industrie is waar ongelofelijk veel geld in omloop is, waar alles draait om zo min mogelijk kosten en zo veel mogelijk winst, waar de arbeiders uitgebuit worden. Dan zie je dat dat ook haaks staat op hoe God wil dat we met onze naasten omgaan. De kleding moet steeds sneller gemaakt worden, er moet steeds sneller nieuwe kleding in de winkel komen want mensen kopen het toch wel. En door die enorm snelle industrie gaat de kwaliteit van de kleding omlaag, gooien mensen steeds sneller kleding weg en verspillen we zo ongelofelijk veel producten. Gelukkig kunnen we daar met elkaar al veel aan doen!

Ga dus echt de uitdaging met jezelf aan, en inspireer ook anderen! Door anders te gaan kopen en je stem te laten horen, kun je het tij laten keren.”

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *