24 JAAR EN VOLLEDIG OPGEBRAND

24 jaar en opgebrand; de nachtmerrie voor iedere student(e). Het overkwam mij: in oktober ’17 viel ik uit door een burn-out. Indertijd stond ik midden in het studentenleven: studeerde, was student-mentor en deed een bestuursjaar. Voordat ik begon met mijn bestuursjaar had ik weinig verwachtingen over hoe dit tijd-technisch in elkaar zou zitten. Ik kreeg te horen dat ik ongeveer 16 uur per week bezig zou zijn met de stichting. De ene week zou dit meer zijn dan de andere week. Omdat ik voordat ik solliciteerde voor voorzitter al had gesolliciteerd voor student-mentor koos ik ervoor om per blok drie vakken te volgen. Aangezien meer mensen dit deden (zelfs met het volgen van vijf vakken per blok), dacht ik dat dit haalbaar was. In de praktijk bleek dit lastiger te zijn. In mijn drukke schema moest ik ook nog tijd maken voor familie, de kerk, vrienden en mijn verkering.  

Voorstellen

Ik ben Michelle van Gool en ik ben 25 lentes jong. Ik ben vierdejaars rechtenstudent aan de Universiteit van Tilburg. Sinds dat ik verder in mijn herstel ben, heb ik het verlangen om millennials te inspireren om hun mooiste leven te leiden en daardoor stress te reduceren. Wekelijks zal ik je meenemen in mijn reis naar herstel van de burn-out. Mocht je tussentijds vragen hebben of tips willen, volg me dan op Instagram @miesjesleven.

Van stress tot burn-out

In beginsel is er niks mis met stress. Stress is een systeem in het lichaam dat een alarmbel laat rinkelen om aan te geven dat je in een levensbedreigende situatie zit. Héél lang geleden was dit mechanisme van belang om (acuut) gevaar in te schatten; men wilde liever een dier vangen om op te eten, dan zelf ten prooi vallen.Dit (stress)systeem wordt echter anno 2019 veel vaker gealarmeerd. Er zijn immers meer prikkels dan vroeger.

Stress zal in de meeste gevallen worden gezien als het extra duwtje in de rug. Vaak hoor je mensen zeggen: ‘onder stress presteer ik beter.’ Dit is verklaarbaar; bij stress komen er twee hormonen vrij, namelijk adrenaline en cortisol. Adrenaline zorgt voor een directe actie: snelle hartslag, zweten en focus. Adrenaline zorgt ervoor dat je in een acute gevaarlijke situatie kunt overleven. Adrenaline piekt en verdwijnt vervolgens snel. Cortisol blijft daarentegen langer in je lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je in langdurige situaties staande kunt houden. Cortisol kan alleen worden afgebroken door voldoende te bewegen, bewuste ontspanning te zoeken en door regelmatig te leven. Als je doorgaat met het overbelasten van jezelf, dan raak je overspannen. Als je overspannen bent, raak je de grip op je situatie kwijt. Je krijgt last van allerlei ‘vage klachten’, zoals vermoeidheid die niet overgaat, prikkelbaarheid, piekeren etc. Als je in zo’n geval niet voor jezelf gaat zorgen, dan kun je burn-out raken. Tijdens een cursus heb ik geleerd dat een burn-out ontstaat door de interactie tussen jezelf en de wereld. De wereld om ons heen verandert in een rap tempo, terwijl de manier waarop de mens reageert op stress weinig veranderd is in de afgelopen eeuwen.

Burn-out: hoe zag het erbij mij uit?

In het collegejaar 2016/2017 werd ik voorzitter van een vrijwilligersorganisatie. Ik geloof oprecht dat dit de plek was waar God mij voor dat jaar wilde hebben. In oktober 2016 merkte ik dat de periodes dat het goed ging, werden afgewisseld met de periodes dat het minder ging. Sommige weken waren zo druk dat ik het liefst in huilen uit wilde barsten, sliep ik slecht en had ik iedere dag hoofdpijn. Andere weken had ik energie voor tien. Door mijn enthousiasme en liefde voor de stichting nam ik steeds meer hooi op mijn vork en werkte ik steeds vaker tot laat door (afwisseling van studie, bestuur en mentorschap). In februari 2017 begon ik steeds vaker mijn pincodes/wachtwoorden te vergeten, sliep ik nog minder/slechter, werd ik moe wakker, vaker hoofdpijn en had ik vaak een stralende pijn in mijn schouder. Achteraf bezien, weet ik dat deze vage klachten signalen waren om pas op de plaat te zetten.

Volgende keer

Volgende keer zal ik mijn mening geven over millennials en de reden waarom de druk op hen toeneemt.

Tekst Michelle Gool // Geraadpleegde bronnen: Thurlings, Jong Burn-out: in vijf stappen naar meer energie 2018 en Instacursus #vanburnoutnaarbloei van Fleur Brunninkhuis.

9 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *