WAT VERDIENT EEN SCHRIJVER?

Een van de meest gestelde vragen over schrijvers is hoeveel ze verdienen en of ze hiervan kunnen leven. In mijn vorige column schreef ik hier al  dat het erg moeilijk is om rond te komen als auteur. Nu kan ik me zo voorstellen dat je je afvraagt waarom ik dan zoveel tijd en energie steek in het schrijven van boeken, als het toch niet zoveel oplevert. Je bent niet de enige, want ik vraag me dit zelf ook regelmatig af.  

Tussen de vierde en vijfde herschrijfronde kom ik vaak in de verleiding om mijn laptop aan de wilgen te hangen en te solliciteren bij de Jumbo als vakkenvuller. Dan heb ik een vast inkomen, waarschijnlijk hoger dan wanneer ik boeken schrijf én doe ik iets nuttigs voor de maatschappij. De uren van eenzaamheid op mijn zolderkamer, werkend aan een nieuw manuscript, kort verhaal of een blogpost lijken soms nutteloos en geven mij het gevoel dat ik niet meetel. Als ik dan ook nog op LinkedIn zie dat oud- klasgenoot X promotie heeft gemaakt bij bedrijf Y zakt de moed in mijn sloffen. Is dit wel wat ik moet doen?

Op zo’n moment kan ik meerdere dingen doen. Ik kan daadwerkelijk toegeven aan mijn twijfels en stoppen met schrijven. Ook kan ik mezelf dwingen om verder te gaan, maar uit ervaring weet ik dat forceren niet het beste effect heeft. Dus pak ik maar mijn positiviteitspot erbij. In deze glazen pot zitten briefjes met complimenten en reacties die ik in de loop der jaren heb gekregen op de verhalen die ik schreef.

Je hebt stuk voor stuk prachtige boeken geschreven, ze worden hier verslonden.’

‘U schrijft echt supermooie boeken, ik heb ze allemaal gekocht.’

‘Mevrouw, ik heb pas uw boek gelezen. Het was echt supermooi, gaat u er snel weer een schrijven?’

‘Ik heb de opdracht minstens vier keer gelezen, het heeft me echt ontzettend geholpen toen ik in eenzelfde situatie zat.’

Als ik een aantal reacties heb gelezen in deze trant weet ik weer waarom ik schrijf en waarom ik hier tot het bittere einde mee door moet gaan. Verhalen hebben de kracht om mensen te veranderen. En waar mensen veranderen, verandert de wereld. Dat effect te mogen hebben, is een grotere beloning dan ik ooit zal verdienen met royalties.

Tekst Mirjam Schippers // Beeld Sjaak Verboom voor het Reformatorisch Dagblad

Eén reactie

  • Naomi

    Mooi dat je blijft gaan voor je passie, ook al is dat niet waar je stinkend rijk van zult worden. Ik kan me wel voorstellen dat een motiverende reactie zo nu en dan toch wel een fijne bonus is!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *