MILLENIALS; VERWENDE GENERATIE?

Met mijn 24 lentes jong behoor ik tot de groep millennials. Millennials vallen onder de generaties Y en Z. De millennial wordt door oudere generaties gezien als verwend, narcistisch en lui, vertelt Simon Sinek, organisatieconsulent, tijdens een episode van Inside Quest. Veel ouderen denken dat deze generatie niet weet wat werken is en daarom wordt het fenomeen burn-out onder millennials niet serieus genomen. Overspannenheid of een burn-out is iets wat voor ouderen is, lijkt men te denken. Als dit het geval is: waarom kampen er dan zoveel millennials met een burn-out?

Sinds ik thuis zit met een burn-out volg ik veel inspirerende vrouwen die met een burn-out kampen of hebben gekampt. Een van deze vrouwen, Nienke Thurlings van platform Jong Burn-out, gaf ooit de volgende vergelijking. Millennials zijn vergelijkbaar met de veertiger die werkzaam is als manager. Het leven van een manager is druk: van de ene afspraak naar de andere afspraak. De manager haalt onderweg naar zijn volgende afspraak een broodje bij het tankstation en eet dit al rijdend op. Het leven van een student(e) is vergelijkbaar en zeker als het een student(e) betreft die een bestuursjaar doet. Als ik terugkijk op mijn bestuursjaar, dan zag mijn dag er ongeveer zo uit. Tussen 9:00 uur en 11:00 uur kon ik er vaak een aantal stukken doorheen rammen en na 11:00 uur stond mijn telefoon roodgloeiend en liep mijn mailbox vol met mails die ik moest beantwoorden. Tussen 11:00 uur en 17:00 had ik vergaderingen, college, een snelle lunch en een koffieafspraak. In de avond at ik een snelle hap, had ik een activiteit of een borrel waar ik bij moest zijn. Korte nacht en de dag erna weer vroeg aan de slag. Hoe de oudere generatie dit kan zien als verwend, narcistisch of lui begrijp ik daarom niet.

Veel ouderen lijken in mijn opinie te denken dat bestuursjaren/commissiewerk een vrijwillige keuze is om maar niet te hoeven studeren. Deze opinie lijkt mij iets te kort door de bocht genomen. Als ik mensen hoor die vijf tot tien jaar voor mij zijn afgestudeerd, dan waren goede cijfers het enige waar werkgevers naar keken. In mijn tijd wordt er meer nadruk gelegd op extra-curriculaire activiteiten, zoals een exchange, een bestuursjaar of commissiewerk. Zeker van universitaire studenten wordt dit verwacht. Daarnaast geven je student-mentoren al vroeg in je studie mee dat werkgevers studenten zoeken die stage hebben gelopen. Waar een mbo’er of een hbo’er in zijn curriculum een verplichte stage heeft, moet een student(e) aan de universiteit een stage naast zijn studie volgen. Besturen, exchange en stage zijn onderwerpen die niet meer weg te denken zijn van een cv, maar als er geen ruimte wordt geboden binnen een curriculum, dan moet dit erbuiten gebeuren. Daarnaast is in 2015 het leenstelsel ingevoerd. Het leenstel zorgt ervoor dat studenten binnen een kortere periode willen afstuderen, omdat de lening alsmaar oploopt. In combinatie met nevenactiviteiten en over-concurrentie (en zeker in mijn vakgebied) loopt de stress alleen maar op. Een generatie die niet weet wat werken is, is dus niet de juiste beschrijving van mijn generatie.

Eén reactie

  • Naomi

    Ja, ik begrijp ook niet dat ‘ouderen’ niet altijd snappen dat ook de jeugd burn-out kan raken. Aan de andere kant denk ik dat dat van alle tijden is. Toen onze ouders jong waren, begreep de generatie boven hen ook niet waar zij zich ‘druk om maakten’. En het is misschien ook iets wat ‘wij’ zelf laten groeien door op sociale media altijd maar te doen alsof alles leuk is. Soms is ‘t niet leuk, maar durven we dat te laten zien? Misschien snapt de oudere generatie ons dan vanzelf ook beter;).
    Ik probeer overigens met te stoppen me druk te maken om wat anderen denken. Als je het niet snapt, ben ik blij voor je. Dan weet je niet hoe ellendig je je kunt voelen. Tel je zegeningen. En ja, dat heb ik ook echt een keer zo tegen iemand gezegd. Werd me niet helemaal in dank afgenomen, maar ik was wel klaar met al het onbegrip.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *