RITME

Op tijd naar bed, niet teveel drinken, gezond eten, strakke planning en sporten. Allemaal dingen die we ons voornemen, omdat we ervan overtuigd zijn dat deze dingen ons een kwalitatief beter leven geven. Dat is ook helemaal waar, het zijn geen slechte dingen. En toch heb ik er zo’n enorme haat-liefde verhouding mee.

– Ik wil op tijd naar bed, maar zit nog lekker te kletsen op de bank of wil die serie nog even afkijken.
– Dat ene wijntje op een avond moet toch kunnen, dat kan toch geen kwaad.
– Ik wil gezond eten, maar na een lange werkdag is de grote gele M toch wel heel aantrekkelijk.
– Mijn agenda is netjes in gebruik, maar vandaag heb ik absoluut geen zin in die taak die ik heb ingepland.
– Sporten, het is goed voor me, maar ik blijf liever nog even liggen.

We hebben allemaal van die smoesjes, excuses en vaak gewoon geen goede redenen om iets wel of niet te doen. En soms mag het ook gewoon, mag je even toegeven en kun je niet altijd sterk zijn. Maar wanneer ga je een grens over, wanneer heb je het eigenlijk niet meer in de hand?

Als hoogsensitief persoon ben je nog meer gebaat bij een ritme, bij vastigheid en willen we graag weten waar we aan te zijn. En toch kent ook iedere hoogsensitieve vrouw de flow van het moment. Dat we ergens zo’n goed gevoel bij hebben, zo lekker in een klusje zitten of gewoon even een dag helemaal voor onszelf willen, dat we aan alles voelen dat we daarmee het juiste doen.  En dat kan betekenen dat je je agenda en gezonde eetgewoontes even overboord gaan.

Het gaat om de balans en het gaat om luisteren naar jezelf. Heb je voor jezelf helder wat prioriteit heeft? Is dat gezond eten? Is dat veel slaap? Is dat veel beweging? We willen het namelijk wel allemaal, maar we kunnen het niet allemaal. Waar kun jij best een keer op inleveren? Want zeg nu zelf, na een drukke dag eten laten bezorgen is toch weleens heel fijn voor je rust? En wat is er dan belangrijker, je gezonde eten of je rust? Zoek naar prioriteiten en maak afspraken met jezelf. Weet wanneer je even mag inleveren zonder je schuldig te voelen.

Ga lekker op in die flow als je voelt dat dat op dat moment het juiste is. Wees alleen streng voor jezelf op momenten dat je weet dat je dat even nodig hebt. En bedenk je van tevoren wat je acceptabel vindt. ’s Avonds laat dit soort beslissingen nemen is niet handig, dan ben je moe en labiel en ziet alles er minder rooskleurig uit. Bedenk daarom in de ochtend al hoe je wil dat je er avond eruit ziet, zet het desnoods in je agenda. Dan ga je minder snel de ‘fout’ in.

Voor mij werkt het bijvoorbeeld heel goed om iedere vrijdagavond een menu te bedenken voor de hele week daarna. Vroeger had ik er een hekel aan dat mijn moeder zo saai deed. Nu weet ik dat het mij enorm veel rust geef en ben ik er enorm blij mee. Met boodschappen doen weet ik precies wat ik nodig heb, ik hoef de hele week niet meer aan het eten te denken en het voorkomt dat we (te vaak) eten gaan afhalen. Wat heb jij nodig en wat zijn jou prioriteiten?

‘Wil je leren om positief naar je hoogsensitiviteit te kijken? Wil je er je kracht van maken en praktische tips krijgen hoe je ermee kun kunt gaan? Op zaterdagmiddag 20 april geef ik een Masterclass Hoogsensitiviteit. Klik hier voor tickets en info.’ 

Tekst: Margreet Bronk // Beeld Mirjam van Rijswijk

Eén reactie

  • Naomi

    Heel herkenbaar! Ik ga ook het beste op rust en ritme. Dat is me vaak verboden, maar ik doe ‘t nu gewoon. Dat is hoe ik het beste tot mijn recht kom en iedereen mag daar wat van vinden, maar ik doe ‘t zo.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *