ELSA OVER ONDERNEMEN


A,,Ik geniet van het proces om ergens lang mee bezig te zijn. Ik hou van het proces van het opzetten van een onderneming, maar als een bedrijf ook goed bij je past – dan zijn de fases daarna nog veel leuker!” Elsa begon als fotograaf en zette daarna het bedrijf Dusty Blue op. Haar passie voor ondernemen kan ze helemaal kwijt in het bedrijf Confetti Collective, waar ze samen met Raisa ondernemers helpt te groeien. Lees vandaag haar verhaal over ballen hoog willen houden, ondernemen met een zacht karakter en lief zijn voor jezelf.

Kun je jezelf even voorstellen?

,,Mijn naam is Elsa, mede-eigenaresse van de Confetti Collective. Dit doe ik samen met Raisa. Wij helpen ondernemers in de markt op basis van personal branding en het ontwikkelen van een marketingstrategie. Ik ben mama van een kindje van twee, in verwachting van de tweede en getrouwd. Sinds ons 13e en 14e zijn mijn man en ik al samen. Ja, al 13 jaar dus! In de afgelopen jaren verander je natuurlijk beide enorm en het is zo belangrijk om dan goed met elkaar te blijven communiceren. Dat is echt de key voor een gelukkig huwelijk. Hij doet totaal iets anders, maar vind het (inmiddels.. ;)) fantastisch dat ik onderneem en support me hierin ook enorm in.”

Je begon als fotograaf. Kan je daar iets over vertellen?

,,Fotografie was voor mij een hele mooie opstap, waar ik ontzettend van heb genoten. Maar, ik ben wel altijd meer een ondernemer geweest dan een fotograaf. Ik wist dat ik niet altijd fotograaf wilde blijven en eind 2017 heb ik de knoop doorgehakt dat 2018 mijn laatste jaar zou zijn als bruidsfotograaf. Het was een bijzonder avontuur! Dat je wordt opgenomen in een familie tijdens een bruiloft bijvoorbeeld, dat vond ik zo bijzonder! Ik heb er veel geleerd over het ondernemerschap. Inmiddels ben ik er helemaal mee gestopt. Het zorgde voor ruis om er nog langer mee door te gaan. Ik vind het belangrijk om de balans te houden tussen goed voor jezelf zorgen en iets doen wat je heel leuk vindt. ”

Je hebt in tussentijd ook nog een ander bedrijf opgezet. Waarom ben je daar niet mee verder gegaan?

,,Tijdens mijn zwangerschapsverlof twijfelde ik wat dán wilde gaan doen. (Ik had immers net besloten dat ik niet door wilde gaan met fotografie…) Ik wist dat ik iets nieuws wilde en zag een gat in de markt. Toen ontstond Dusty Blue; een blog die alle leveranciers rondom liefde en trouwen samenbrengt. Iets wat ik fantastisch vond om op te zetten, maar toen ik er middenin zat, merkte ik dat het me meer energie kostte dan het me opleverde. Was dit ook wel Gods plan of had ik daar geen rekening mee gehouden? Toen ik merkte dat ik niet meer lekker in mijn vel begon te zitten, doordat ik teveel ballen hoog wilde houden voor mezelf, heb ik besloten het te verkopen.”

Haal je meer voldoening uit het opzetten van een onderneming dan het hebben ervan?

,,Ik geniet van het proces om ergens lang mee bezig te zijn. Ik hou van het proces van het opzetten van een onderneming, maar als een bedrijf ook goed bij je past – dan zijn de fases daarna nog veel leuker! Dan ga je gewoon, omdat je geloofd in wat je doet. Ik word heel gelukkig van The Confetti Collective en de ‘zusterbedrijven’ die hier uit voort komen. (Zo lanceren we in juli een nieuw bedrijf waar we heel enthousiast over zijn en die heel mooi aansluit op Confetti en onze missie.)”

Foto door Iep Bergsma

Staat een zacht karakter ondernemen soms in de weg?

,,Ha, leuke vraag! We zijn allebei wel zacht van karakter, dat is soms inderdaad een uitdaging. Maar er zit ook zeker een pittig randje in, haha. De key zit hem in het weten wat je grenzen zijn en hier voor durven te staan. En daarmee bewaken dat niemand hier overheen gaat. Dat is een proces van leren en ontdekken.”

Hoe is The Confetti Collective begonnen?

,,Confetti Collective is letterlijk begonnen op een servetje. Toen Raisa en ik elkaar ontmoetten tijdens een workshop, klikte het al snel goed. We besloten een koffietje te gaan drinken en toen is Confetti letterlijk op een servetje ontstaan. Daarop hebben we geschreven wat onze droom was. Ergens heel eng, maar we wisten gewoon dat we het moesten doen. We hebben nog een jaar genomen om alles rustig uit te werken, ook omdat we al druk zat waren met onze eigen bedrijven toen. En we hadden besproken: als één van ons nog twijfelt, dan kunnen we altijd nog stoppen. Het enthousiasme werd echter alleen maar sterker.

”We hebben geen kantoor, we werken regelmatig bij elkaar. Ook werken we regelmatig in een cafeetje. Die levensstijl vinden we heerlijk!”

The Confetti Collective is er voor ondernemers die willen groeien. Sommigen zijn al tien jaar bezig, maar lopen vast. Wat we voornamelijk doen is mensen helpen met een strategie in hun bedrijf, vanuit jou als persoon, vanuit wat bij je past en vanuit het leven dat je leidt. De Confetti Academy is een online leeromgeving waarin je elke maand een masterclass ontvangt, om zo – samen met gelijkgestemde ondernemers, te groeien met je bedrijf.

We hebben geen kantoor, we werken regelmatig bij elkaar. Ook werken we regelmatig in een cafeetje. Die levensstijl vinden we heerlijk!

Een van de belangrijkste elementen in het samen ondernemen, is dat het belangrijk is om te blijven communiceren en je gemeenschappelijke kernwaarden duidelijk voor ogen te hebben. Het is net een relatie wat dat betreft, haha. ;)””

Jullie leggen de nadruk op personal branding. Hoe werkt dat eigenlijk als je samen een bedrijf runt?

“Personal branding als je samen een bedrijf hebt, is soms ingewikkeld, maar eigenlijk vooral een heel leuk proces. Je moet goed kijken wat je op je gezamenlijke en eigen account deelt. Op Confetti zijn we persoonlijk, dat vinden we belangrijk. Dan heb je ook je diversiteit en dat is ook gewoon leuk om naar te kijken. Daarnaast raakt persoonlijk zijn veel meer, dan wanneer wij onze missie en lessen met je delen en je geen idee hebt wie wij zijn en waarom wij dit eigenlijk doen. Personal branding is hét onderdeel waarmee jij je kunt onderscheiden en waarmee je impact kunt maken.”

Kan je je werk goed combineren met het moederschap?

,,Over het algemeen gaat het heel goed, en daar ben ik heel dankbaar voor! Ik heb een fantastische man die me daarin elke dag ondersteund. Soms is het even heel druk en zit ik even met mijn handen in het haar hoe ik dit balletje weer rond moet maken… Het is een constant proces van prioriteiten stellen en perfectionisme loslaten: mijn tachtig procent is voor een ander soms een honderdtwintig procent. Niet ballen willen hoog houden, want dat kan niet én dat maakt het leven ook een stuk leuker.

“Het is een constant proces van prioriteiten stellen en perfectionisme loslaten: mijn tachtig procent is voor een ander soms een honderdtwintig procent. ”

Wat voor mij echt belangrijk is om een leuke mama / vrouw / onderneemster en vriendin te zijn? In eerste instantie lief zijn voor jezelf. Wanneer je durft om voor jezelf te kiezen, me-time momentjes in te plannen en goed van jezelf te weten wat jij nodig hebt om vol energie verder te kunnen, dan is het zo belangrijk dat je van jezelf houdt en echt durft te kiezen voor wat jij nodig hebt. Zodat je daardoor ook weer kunt delen. Dus ja, dat betekent soms vroeg naar bed of een keer lekker thuis blijven met een boekje in plaats van naar vrienden gaan. Of alleen een middagje naar de stad. Maar door voor mezelf te kiezen, kan ik daarna juist nog veel bewuster geven aan de mensen van wie ik hou.

Het leven is geven, nemen en balanceren. Soms ’s avonds werken, soms uitslapen.  Woensdag en het weekend is bijvoorbeeld mijn dag voor mijn zoontje en gezin. Dat zijn de momenten dat de laptop dicht blijft en ik intens geniet van de mooie momenten die het leven heeft.

Foto door Julia Winkler

Heb je een studie gevolgd voor het werk dat je nu doet?

,,Haha, nee. Ik heb mezelf eigenlijk opgeleid door het verzamelen van informatie uit boeken, podcasts (Elsa heeft zelf ook een toffe podcast, check ‘m zeker even op Spotify door te zoeken naar Elsa Schaddelee!) en online cursussen. Ook gaandeweg in je eigen onderneming leer je steeds meer. Je leert ook door te experimenteren wat wel en niet werkt. Als we zelf iets hebben geëxperimenteerd kunnen we het doorgeven aan anderen. Google is daarnaast een van je beste vrienden, als je een beetje doorzoekt is bijna álles via google te vinden. Wil je wat leren? Google! Er is tegenwoordig geen excuus meer om niet te kunnen groeien.. 🙂 Scholen hebben waardevolle informatie, maar als ondernemer leer je veel meer door actie te ondernemen en vervolgens van de dingen die je meemaakt.”

Welke rol speelt je geloof in het ondernemerschap?

,,Ikzelf ben christelijk en Raisa niet, dus het speelt geen hoofdrol in ons bedrijf, maar uiteraard wel in mijn leven. Ik steek niet onder stoelen en banken dat ik gelovig ben. Tijdens evenementen vraag ik bijv. even stilte tijdens de lunch. Ik probeer in alles af te stemmen op God en mijn handen open te houden. ‘Waar heeft u mij voor gemaakt en hoe kan ik nog meer delen in die talenten?’”

Wat valt er nog te dromen?

,,Ooit ga ik een boek schrijven, mijn man roept het ook al jaren. Waarover? Eerlijk gezegd heb ik nog geen idee, dus dat laat ik nog even open. Er is al wel veel voorbij gekomen aan opties, maar ik vertrouw op de juiste klik en duidelijkheid vanuit God dat dit het is. Het hoeft niet nu, het kan ook als ik 80 ben. Op Gods tijd, heerlijk vind ik dat! Voor de rest zou ik het heel gaaf vinden om meer te spreken, maar dan vooral rondom persoonlijke ontwikkeling en op christelijk vlak. Ik weet dat het er aan zit te komen, maar ook daarbij heb ik geen haast. Achter de schermen ben ik hier mee bezig om me hierin te ontwikkelen en om ‘klaar’ te zijn, wanneer God het plan verder in werking gaat stellen. Ik kijk er naar uit om te zien wat hier gaat gebeuren en wat God door mij heen wil gaan doen.”

Welke tips heb je voor de lezeres die droomt van een eigen bedrijf?

,,Probeer lekker! In de fase dat ik net bezig was, keek ik vooral naar wat anderen deden, en eerlijk? Ook regelmatig met een tikkeltje jaloezie. Dat neemt zoveel plezier weg. Je vergelijkt jezelf met iemand die misschien al 3, 5 of 10 jaar bezig is. Dat is zo’n zonde van je eigen proces. Wees trots op wat je nu doet. Durf jezelf te laten zien. Het gebeurd zo vaak dat we onszelf automatisch een beetje kleiner willen maken en niet teveel in de picture willen zetten. (Want: wat gaan andere hier wel niet van vinden… ;)) Maar fantastische vrouw, met jouw talenten kan je zoveel betekenen voor anderen. God heeft ze aan jou gegeven omdat hij er een doel mee had. Omdat je ze mag gebruiken. Omdat ze zichtbaar mogen zijn. Jouw talenten komen van God, dus wat is een mooier cadeau dan die durven in te zetten en daarmee God te danken voor dat wat Hij je gegeven heeft?”

Bron eerste foto: Anouk Fotografeert / Online Image

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *