SCHRIJVEN ALS AANBIDDING

In mijn vorige column schreef ik over wat mij bemoedigt als ik het schrijven niet meer zie zitten. Direct na het schrijven hiervan kwam ik zelf in een enorme schrijfdip terecht. Ik werd ziek en het duurde ruim drie weken voordat ik weer plezier kreeg in het schrijven. Allereerst omdat ik anderhalve week zo slap als een vaatdoek was. Mijn schrijfdroom vergat ik, in plaats daarvan bracht ik een groot gedeelte van de dag door in dromenland. Toen ik weer wat was opgeknapt wilde ik wel weer gaan schrijven, maar iedere  keer als ik plaatsnam achter mijn laptop verdwenen mijn ideeën en leken mijn vingers vastgeroest te zijn. De projecten waar ik aan werkte leken me niet belangrijk en ik zocht wanhopig naar iets anders wat ik zou kunnen doen in plaats van schrijven.

Als het aan mezelf had gelegen, zat ik nu nog in die put. Maar inmiddels maak ik weer mijn dagelijkse schrijfkilometers en ik wil je graag vertellen waardoor dat gekomen is. Een tijdje geleden las ik een artikel over C.S. Lewis en J.R.R. Tolkien en de reden dat zij fantasy schreven. Waar de boeken van Lewis duidelijk een christelijke boodschap bevatten, is die boodschap in de boeken van Tolkien minder zichtbaar. Dat betekent echter niet dat Tolkien ongelovig was. Hij was ervan overtuigd dat het verzinnen van een compleet nieuwe wereld, met bijzondere wezens en een eigen verhaal een van de zuiverste vormen van aanbidding was. Het maaksel dat iets maakt, om daarmee zijn Maker te eren.

De tekst raakte me. Schrijven, verhalen verzinnen en werelden creëren als vorm van aanbidding. Wat was ik de afgelopen tijd daarin tekort geschoten. Ik dacht dat mijn projecten onbelangrijk waren en kon me er niet te zetten om ermee aan de slag te gaan. Diezelfde dag nog schreef ik twee hoofdstukken aan een van de verwaarloosde verhalen en sloot de dag af met een goed gevoel. Ik hield weer van het schrijven.

Natuurlijk gaat het nog steeds weleens mis, ik ben tenslotte niet volmaakt. Ik hoop dat dit verhaal voor jou een bemoediging is. Je hoeft niet te gaan schrijven om  God te aanbidden, dat wil ik er niet mee zeggen. Maar werk iedere dag aan de droom die jij hebt, zet iedere dag een stapje in de juiste richting. Laat dat jouw vorm van aanbidding zijn.  

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *