PRACHTIG LANDSCHAP IN DE ACHTERTUIN? OOK DAT WENT..

Anne-Lize is een van de millenniums van onze generatie die de wijde wereld in trekken. Zij  woont en studeert in Aubonne. Dit ligt op 30 minuten afstand van Lausanne in Zwitserland. Voor Fleurrijk ging ik in gesprek met haar. We hadden het over het optimaal benutten van de skiseizoenen tot aan de internationale kerk.

Anne-Lize, waarom heb je er voor gekozen om in Zwitserland te gaan studeren en wonen?,,In 2016 nam ik deel aan uitwisselingssemester en kwam ik voor het eerst terecht in Zwitserland. En ik werd op slag verliefd! De prachtige natuur, lieve mensen en mooie vriendschappen die ik hier opbouwden zorgden er al snel voor dat ik mij heel erg thuis voelde. Eenmaal terug in Nederland kreeg ik dan ook best wel last van Fernweh naar Zwitserland. Begin van de zomer in 2018 besloot ik dan ook om weer terug te keren naar Lausanne en Genève.
Ik studeer aan Universiteit van Genève om mijn master Afrikaanse studies te behalen. Mijn studie is in het Frans, dus dit is, naast Engels, ook echt mijn tweede moedertaal geworden. “

Kun je ons een beeld geven van hoe je woont in Zwitserland?

,,Ik woon samen met een huisgenoot in een appartement. Dat vind ik erg fijn, want dan hoef je alles maar met een ander iemand te delen. Ook is het gezellig om toch een huisgenoot te hebben, er is altijd iemand om gezellig mee te kletsen of koken. Verder hebben wij echt een prachtig uitzicht vanaf ons balkon: wij kijken namelijk uit over het meer en de bergen. Maar geloof het of niet, zelfs een uitzicht als dit ga je op den duur als normaal beschouwen. “

Is het reizen er bij jou met de paplepel ingegoten of ontwikkelde zich dit pas op latere leeftijd?

,,Ik ben geboren en opgegroeid in Beekbergen, een klein ‘’gehucht’’ in de buurt van Apeldoorn. Op de een of andere manier had ik altijd al de drang om te gaan reizen en de wereld te gaan ontdekken. Mijn ouders zijn niet per se wereldreizigers maar genieten wel van vakanties in het buitenland. Omdat mijn ouders dus geen rasechte globetrotters zijn ging ik van mijn 16de zelfstandig op reis.”

Heb je wel eens heimwee naar Nederland?

,,Nee, eigenlijk heb ik nooit last van echte heimwee gehad. De afstand is natuurlijk ook heel goed te overbruggen. Vanaf Schiphol vlieg je binnen een uur en 15 min. naar Genève toe. Bovendien vinden veel familieleden en vrienden het leuk om mij hier op te zoeken. Die genieten ook graag mee van de prachtige natuur hier. Drie weken geleden zijn mijn moeder en broertje hier nog geweest en zijn we gezellig gaan skiën.”

Over skiën gesproken, jij hebt zeker gewoon een seizoenspas?

,,Nee, zo’n feest is het ook weer niet, haha! Ik ski hier wel heel vaak en graag maar mijn semesters verschillen nogal qua tijdsintensiviteit. Tijdens mijn eerste semester had ik vijf dagen per week van 8:00 uur tot 20:00 uur college. Dat was best even aanpoten! Momenteel heb ik juist weer een rustige periode en heb ik maar twee dagen per week college en heb ik weer wat meer vrije tijd. Die rustige periode komt omdat ik nu aan een project voor Senegal werk. Als alles loopt zoals het zou moeten lopen vertrek ik hier in april voor twee weken naar toe. Dit project is een samenwerking tussen de Senegalese regering en de bewoners van de sloppenwijk. Heel interessant en indrukwekkend om mee bezig te zijn. “

Waar vul jij je vrije tijd mee in Zwitserland tijdens een rustige periode? Had je hier al snel vrienden?

,,In mijn vrije tijd ben ik tijdens het wintersportseizoen dus vaak op de skipiste te vinden. Verder vind ik het heerlijk om te schilderen en tekenen. Ook geniet ik zonder ski’s enorm van de prachtige natuur om mij heen. Vrienden vond ik hier al snel in de internationale kerk die ik bezoek. Veel jonge mensen en studenten bezoeken deze kerk, dus je vindt heel snel aansluiting. De kerk is ook echt mijn vangnet geworden hier, ik voel me ontzettend prettig bij deze gemeente. Ondanks dat het een internationale kerk is met een grote diversiteit aan leden zitten er ook Zwitsers in deze kerk, wat ervoor zorgt dat je ook contacten legt met de locals. Dat is trouwens ook meteen een tip die ik mee wil geven aan anderen die van plan zijn om in het buitenland te gaan werken of studeren: zoek een fijne internationale kerk.”

Heb je verder nog tips voor mensen die van plan zijn om (tijdelijk) in het buitenland te gaan wonen?

,,Ik zou op tijd beginnen met alle administratieve taken die hier bij komen kijken. Er gaat veel tijd in zitten en ik zou ook gerust hulp hier bij inschakelen. Verder is het heel fijn om je snel bij een kerk aan te sluiten, want dan heb je meteen een netwerk en bouw je snel een nieuwe vriendenkring op. De laatste tip en misschien ook wel de meest belangrijke: zorg er voor dat je van te voren na denkt over het financiële plaatje. Het leven hier in Zwitserland is echt heel erg duur. Doe van te voren onderzoek naar hoe duur het leven in jouw land van bestemming is en bereid je daar op voor.”

Tot slot, zou je een moment in Zwitserland met ons willen delen dat echt onvergetelijk voor je geworden is?

,,Twee jaar geleden had ik gescheurde enkelbanden tegen het einde van het skiseizoen. Omdat ik toch super graag wilde gaan skiën ben ik toen met krukken de piste opgegaan. Dat was echt hilarisch en kan alleen in Zwitserland. Maar ook de jaarwisselingen hier staan mij erg bij. Dat vieren wij met een hele groep hier en dan maken we een groot kampvuur , ontzettend gezellig!”

Interview door Mariëlle de Kloet. Haar volgen kan via @mariellesmomentjes.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *