WOW.. PRACHTIG!

Je kent ze wel. Die meiden die er geweldig mooi uitzien. Als ze langslopen, lijkt iedereen even z’n adem in te houden en ze na te staren. Om jaloers op te worden. Wat als jij zo mooi zou zijn… Alles zou zoveel makkelijker zijn. Nu kun je alleen maar in de schaduw van zulke meiden staan, en lijkt niemand jou op te merken… Fout! Ik durf zelfs te beweren dat deze meiden het moeilijker hebben dan jij. In deze column ga ik uitleggen waarom.

Beeld jezelf zo’n heel knap meisje in. Ze groeit op met inderdaad veel voordelen. Vaak zijn deze meiden populair op school. Hebben ze veel vriendinnen. Krijgen ze veel aandacht van hun omgeving. Liggen ze goed in de markt bij de jongens. Ze lijken alles mee te hebben in hun leven. Maar… Zij baseren hun leven op hun uiterlijk. Als hun hele jeugd ze leert dat hun prachtige uiterlijk alles voor elkaar krijgt, waarom zouden ze zich dan ontwikkelen of uitblinken op andere gebieden? Bijvoorbeeld op sociaal gebied, in vakkennis, in karaktereigenschappen et cetera.

Dan jij… misschien niet geweldig mooi in uiterlijk. Dat heb je dus niet kunnen gebruiken om dingen voor elkaar te krijgen. Dus ga je zoeken naar talenten in jezelf om wel uit te blinken op andere gebieden. Je heb tegenslagen te verwerken gekregen. Je heb voor muren gestaan. Toch ben je die overkomen. En niet met alleen maar knap zijn. Dus ben je bevoordeeld, juist omdat je niet extreem knap bent. In je jeugd zul je dat niet direct zo zien. Maar als je aan een volwassen leven begint, vallen de voordelen van alleen maar knap zijn in rap tempo weg. Want wie wil uiteindelijk een werknemer die knap is, maar weinig talent heeft? Of een vrouw die knap is, maar een slecht karakter heeft? Of een vriendin die knap is, maar geen sociale vaardigheden heeft? Zo slecht ben je dus niet af met je uiterlijk.

Nu denk je misschien: makkelijk praten, meneer de columnist! Ik ben ondanks mijn ontwikkelde talenten niet goed genoeg om opgemerkt te worden.

Kijk daar kan ik wat mee. Want in deze opmerking ligt het probleem verscholen. Zonder een positief zelfbeeld van jou en je kwaliteiten, komen ze ook niet tot hun recht. Waarom zou je omgeving jou goed genoeg vinden, als je zelf denkt niet goed genoeg te zijn? Die hele mooie meiden weten heel goed dat ze knap zijn. Hun zelfbeeld is heel sterk en dat stralen ze ook uit.

‘Zonder een positief zelfbeeld van jou en je kwaliteiten, komen ze ook niet tot hun recht. ‘

Je omgeving is eigenlijk een spiegel. Vind jij jezelf niet goed genoeg, reflecteert je omgeving dat naar je terug. Laat ik er een lekker zwart/wit beeld tegenaan gooien. Stel dan je een dag lang iedereen een vriendelijke glimlacht geeft, en een dag iedereen zoveel mogelijk probeert te ontwijken. Welke van deze dagen zou je met een beter zelfbeeld in bed stappen?

Als man kan ik ook het volgende zeggen. Mocht een hele mooie vrouw mij passeren zal ik inderdaad kijken. Maar zodra ze uit het zicht verdwenen is, ben ik haar direct weer vergeten. En 5 minuten later zou ik haar misschien niet eens meer herkennen. Maar als ik een normale vrouw tegen kom, die mij vrolijk gedag zegt, een praatje maakt met inhoud? Haar zal ik zeker onthouden! Geef mij dus liever één vrouw die zich normaal verzorgt, vrouwelijk gekleed gaat en inhoudelijk wat te bieden heeft, dan tien prachtige vrouwen, die mij voorbij lopen met hun neus zo hoog in de lucht, dat ze hoogstwaarschijnlijk de eerstvolgende lantaarnpaal omver lopen.

Dus knappe meiden onder ons. Zorg dat je buiten het uiterlijk meer kunt bieden aan de wereld. En voor alle anderen (waaronder ikzelf), accepteer jezelf en haal het beste uit je talenten. Want nu weten we wie daadwerkelijk in het voordeel zijn.

Tekst Maarten Verloop // Beeld Celine Dijkstra

4 reacties

 • Adrianne

  Ik vind dit een bijzonder apart artikel. Alle vrouwen zijn prachtig (qua uiterlijk) op hun eigen manier. Waarom er van uit gaan dat een ‘knap’ iemand alleen maar dingen voor elkaar krijgt door haar uiterlijk?!

 • Ilse

  Ik ben het totaal niet eens met wat hier geschreven wordt. Je gaat ten eerste er al vanuit dat een ‘knap’ iemand meer voordelen heeft. Waarom moet er een artikel geschreven worden over uiterlijk, en wat hier mee bereikt kan worden? En wat is knap? Je maakt hier een onderscheid tussen knap en minder knap, terwijl iedere vrouw prachtig is op haar eigen manier.

  • De Columnist

   Waarom moet er een artikel geschreven worden over uiterlijk, en wat hiermee bereikt kan worden?
   Als columnist schrijf ik over allerlei onderwerpen die actueel zijn, uiterlijk is voor veel mensen ook gewoon een actueel onderwerp. En ik schrijf niet wat je met uiterlijk allemaal kunt bereiken, juist het tegenovergestelde, wat je ondanks je uiterlijk kunt bereiken.

   Wat is knap?
   Voor iedereen heeft knap iets andere definities, maar in de maatschappij zijn er vrij algemene ongeschreven regels wat knap is. Symmetrie, kleur, verhoudingen van gezicht, ogen, haar, mond om maar een aantal mogelijkheden te noemen. In bepaalde combinaties wordt iemand knapper of minder knap gevonden.

   Iedere vrouw is qua uiterlijk prachtig op haar manier?
   Vanuit jouw persoonlijk perspectief misschien wel, en dat is zeker te waarderen. Maar vanuit maatschappelijk oogpunt zeker niet. In de maatschappij wordt er duidelijk onderscheid gemaakt tussen knap en minder knap. Kijk alleen al naar de reclame wereld, duidelijker worden de voorbeelden niet. Mocht ik hier schrijven dat elke vrouw qua uiterlijk knap is op hun eigen manier, dan zou ik liegen tegen mezelf en iedereen die het leest. In de meest ideale wereld zou ik dat kunnen schrijven, maar daar leven we helaas niet in. Dus ik kies er bewust voor om de feiten onder ogen te zien, om zo het probleem echt aan te kunnen pakken. En daar gaat dit stuk ook over. Je kan je op veel gebieden ontwikkelen om “knap” te zijn op je eigen manier.
   Wensdenken is mooi, maar in de realiteit vernietigd het levens.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *