KEUZESTRESS

Het is maandagmiddag en ik zit in bed te werken aan een take home exam. Ineens raak ik bevangen door angst. Van de gedachte ‘ik studeer over 2,5 jaar af; tijd is een illusie’ ga ik razendsnel over naar de gedachte ‘shit, over 2,5 jaar ben ik klaar en ik wil nog zoveel leren en doen’. Ik heb geleerd dat ik op deze momenten rustig in en uit moet ademen om een paniekaanval te voorkomen. Ik besluit om even op mijn balkon te zitten en naar de natuur te staren. Ineens moet ik lachen; wie had ooit gedacht dat ik nog last zou hebben van keuzestress? Dit is een teken dat het beter met mij gaat. Ondanks dat de keuzestress (en mijn reactie daarop) van korte duur is, is het voor anderen een groter probleem.

Deze generatie heeft meer dan ooit last van keuzestress en dat is niet gek, want de keuze is reuze. Wil ik koken of thuisbezorgd bestellen? Wil ik naar de bioscoop of naar het terras? Wil ik een broek of een jurk aan? Wil ik een bestuursjaar doen of juist liever op exchange? Wil ik een zo’n laag mogelijke studieschuld of mezelf ontwikkelen naast mijn studie, met als gevolg uitlopen? Deze voorbeelden zijn een greep uit het alledaagse leven van een student(e). Voor ouderen het teken dat deze generatie nergens meer genoegen meeneemt, terwijl het voor deze generatie een schreeuw om hulp is. Het gezegde ‘ik zie door de bomen het bos niet meer’ is inmiddels een understatement. Veel van de keuzes die studenten hebben, kunnen worden gezien als luxeproblemen. De vraag die ik mijzelf stel: is dit echt een luxeprobleem? De maatschappij verandert continu. De enige zekerheid die je in het leven hebt, is dat alles veranderd. Dit betekent ook dat de vraag van het bedrijfsleven anders is dan een aantal jaren geleden. Voor inhouse-dagen bij grote kantoren moet je bijvoorbeeld een formulier invullen waarop je moet aanvinken of je een bestuursjaar hebt gedaan of op exchange bent gegaan. Als je beide hebt gedaan, dan heb je een streepje voor op de honderden andere studenten die deze inhouse-dag willen bezoeken. Buiten het feit dat de mogelijkheden oneindig zijn, willen we ook zoveel mogelijk doen, omdat we denken dat dit beter is voor onze ontwikkeling. Ik ging lang mee in deze gedachtegang, totdat ik stil werd gezet. Vanaf dat moment ging ik het leven evalueren en ging ik vraagtekens zetten bij the way of life. Ik leerde toen een techniek voor het maken van keuzes. Deze techniek zal ik jullie niet ontnemen.


Diep van binnen weet je namelijk allang wat goed voor je is en wat niet. Deze techniek zet ik in als ik keuzes moet maken

De techniek heb ik geleerd van Nienke Thurlings van platform Jong Burn-out. Als je twee keuzes hebt, bijv. een bestuursjaar of een exchange, bekijk dan de opties afzonderlijk. Welk gevoel krijg je bij een bestuursjaar? Welk gevoel krijg je bij een exchange? Voel je je bekrompen of juist ruim? Diep van binnen weet je namelijk allang wat goed voor je is en wat niet. Deze techniek zet ik in als ik keuzes moet maken. Daarnaast gebruik ik meditaties en gebed om te kijken of de keuzes die ik maak écht bij mij passen. Tijdens coaching heb ik geleerd dat de ideeën die in je hoofd komen in het begin van je meditatie vaak steunen op je ego en de ideeën die later in je meditatie naar voren komen resoneren met je intuïtie. Hoe ga jij om met het maken van belangrijke keuzes? Ervaar jij keuze stress? Laat het me vooral weten in een reactie!  

Eén reactie

  • Naomi

    Ja, ik ervaar ook wel eens keuzestress, maar ik herken ook wat je schrijft. Vaak weet je inderdaad heel goed wat het beste is, maar wat vinden de anderen? Wat als? Ik vind het niet altijd eenvoudig om dan te luisteren naar wat echt goed voor me is. Het is een proces, laten we het zo zeggen…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *