RUIM BAAN VOOR GERECHTIGHEID – TIM KELLER

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik dit boek uit de kast pakte. Wij, mijn man en ik, hadden dit boek gekregen bij onze belijdenis, maar tot nu hoe had het vooral als boekenkastvulling gediend. De laatste tijd ben ik mij echter meer aan het verdiepen in duurzaamheid en gerechtigheid maar ook in praktisch christen zijn. Op de achterkant van dit boek las ik dat dit boek ging over je rol als christen in sociale gerechtigheid. Of, zoals de titel van het boek zegt, ruim baan voor gerechtigheid.

Al bij de inleiding van het boek kwam ik erachter dat dit niet het zoveelste boek is met wat praktische tips voor mijn leven als christen. Dit boek gaat dieper en zoekt naar de basis van gerechtigheid. Wat zegt de Bijbel over armoede en onrecht? En wat vraagt God van mij al het gaat om gerechtigheid?

Tim Keller neemt je bij de hand in zijn zoektocht naar de basis voor sociale gerechtigheid. Eerst kijkt hij met je naar de termen voor recht en gerechtigheid die terugkomen in de Bijbel. Hoe staan deze in de grondtekst en wat betekent dit voor je concrete beeld van gerechtigheid? Vervolgens beschrijft hij hoe gerechtigheid terugkomt in het Oude Testament. Ik wist wel dat er in het eerste deel van de Bijbel al op verschillende plekken geschreven werd over de zorg voor de zwaksten in de samenleving. Tim Keller kijkt echter verder dan alleen de concrete wetten over de zorg voor de armen, hij gaat ook op zoek naar de oorzaak van armoede en Gods concrete opdrachten voor Zijn volk en de gemeenschap als geheel en dus ook voor jou en mij.


,,Dit boek heeft mij geconfronteerd met mijn drijfveren voor mijn inzet voor gerechtigheid.”

Na het Oude Testament, komt ook het Nieuwe Testament aan de orde en dan in het bijzonder de woorden van Jezus. Ik vond het erg mooi om te lezen hoe Jezus op verschillende manieren en in verschillende situaties strijd voor gerechtigheid. Daarbij neemt Tim Keller ook de tijd om wat uitgebreider stil te staan bij de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan. Jezus gaf een radicaal antwoord op de vraag: ‘Wat houdt naastenliefde in?’. Dit gedeelte van het boek was voor mij een spiegel. Ik wil heus wel leuke, vriendelijke, dankbare mensen helpen en mijn huis voor hen openstellen. Maar ben ik net zo toegewijd in het helpen van mensen die het in mijn ogen zelf blijven verprutsen? Die ondankbaar zijn en bovendien ook helemaal geen behoefte hebben aan het Evangelie? Dit boek heeft mij geconfronteerd met mijn drijfveren voor mijn inzet voor gerechtigheid.

Ik ontdekte dat de belangrijkste drijfveer om recht te doen niet de scheppingsleer of medelijden moet zijn, maar Gods genade bij de verlossing. “Je ziet dat je diep bij God in de schuld staat en zelfs geen begin van zelfverlossing voor elkaar krijgt. Gods vrijgevigheid voor jou, die hem oneindig veel kostte, was het enige waardoor je behouden bent.”  En als je dan diep doordrongen bent van Gods wet, Zijn rechtvaardigheid en Zijn genade, zul je ook hartstochtelijk wensen dat Gods rechtvaardigheid gestalte krijgt in de wereld. Dan word jijzelf rechtvaardig door Gods genade.

Wat mij betreft is dit boek echt een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in gerechtigheid. Tim Keller illustreert zijn verhaal met concrete voorbeelden van mensen die aan de slag zijn gegaan met gerechtigheid. Daarnaast bevat dit boek heel veel mooie uitspraken die je zo in zou kunnen lijsten. Kortom een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in Gods gerechtigheid voor deze wereld.

Tim Keller – Ruim baan voor gerechtigheid

ISBN: 978 90 5194 411 2

Uitgeverij Van Wijnen – Franeker

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *