LEVEN NAAR JE WAARDEN

Ambitieus en succesvol waren woorden waar ik weinig mee kon. Waarom zou je voor je werk willen leven en wat is succesvol zijn dan?

Toch niet zo gek dat ze wel belangrijk lijken, een van de eerste dingen die we aan elkaar vragen is welk werk of studie we doen. Ik schreef al eerder dat werk niet zo voor mij zou zijn weggelegd. Niet omdat ik niet wilde of lui was, maar omdat ik geen idee had wat ik wilde en waar ik goed in was. Na een zoektocht van jaren, kwam vorig jaar eindelijk het antwoord. Ik werd coach voor hoogsensitieve vrouwen. Dit ligt nu niet vast voor de rest van mijn leven, maar past op dit moment erg goed bij mij en mijn leven; werken vanuit huis, geen prikkels van collega’s, veel praten, contact met andere hsp en ik kan mijzelf mentaal uitdagen.

Maar wie ben je zonder werk? Het gekke is dat ik dat wel altijd helder had. In mijn identiteit ben ik nooit afhankelijk geweest van werk. Ik zag het zelfs zo los van elkaar dat ik werk koppelde aan ‘niet leuk en alleen om geld te verdienen’. Het woord ambitieus was niet iets voor mij. Wel als ik dacht aan moederschap, daar wilde ik niet een beetje goed, maar heel goed in zijn. Voor mij mijn taak nummer 1. Nu weet ik dat het ook in je werk kan bestaan: ik wil heel graag goed zijn en veel vrouwen coachen. Ik wil mijn missie van de daken schreeuwen; ‘hoogsensitiviteit is positief en je kunt er absoluut je kracht van maken!’

Laatst las ik een definitie van het woord ‘succesvol’ die voor mij volledig de kern raakt en waar ik zo blij van werd; ‘succes is de mate waarin je je leven leidt in overeenstemming met je waarden’. Dat heeft dus niks met werken of presteren te maken, maar dat je doet waar jij in gelooft! Wat geeft dat ongelofelijk veel rust. Maar tegelijk ook onrust, want wat zijn dan precies mijn waarden en hoe geef ik daar vorm aan?

Voor mij betekent het alles heel bewust doen. Alles wat ik belangrijk vind aandacht geven en daar op focussen. Daaraan vooraf gaat dat je prioriteiten stelt. Wat doe ik wel, wat doe ik niet? Vaker ‘nee’ zeggen, zodat je ‘ja’ kunt zeggen tegen wat er echt toe doet. Prioriteit geven aan dingen, omdat het je waarden zijn kun je in alles in je leven inzetten. Studie, werk, gezin, partner, vriendin zijn, kerk activiteiten.

Doe jij de dingen waarvan je gelooft dat je er goed in bent en dat het echt jouw taak is? Of doe je dingen omdat je bang bent dat ze anders niet gedaan worden of omdat niemand anders het wil doen? Is dat leven naar je waarden? Is dat succesvol leven en je talenten en gaven inzetten? Ik ben ervan overtuigd van niet. Dat wil niet zeggen dat je alleen nog maar doet wat je leuk vindt, maar wel dat dat overheerst, zodat je af en toe ruimte hebt voor iets wat minder leuk is.

Wil je meer weten over leven met hoogsensitiviteit en hoe je hier je kracht van kan maken? Volg mij dan op Instagram @margreetbronk of Facebook Margreet Bronk
Heb je vragen: laat gerust een berichtje achter op mijn website www.margreetbronk.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *