KLEIN MAAR FIJN

,,Tiny houses staan symbool voor een andere manier van leven: eenvoudiger, meer buiten, vrijer en duurzamer.” Mirjam en haar man besloten hun nieuwbouwhuis te koop te zetten en ervoor te gaan. Hoe ze het aanpakken als ze een groep mensen op visite krijgen voor een verjaardag? ,, We zullen dichter op elkaar zitten, maar dat is juist knus☺. Als we allebei onze families willen uitnodigen voor een verjaardag bijvoorbeeld kun je het feest altijd buiten vieren met een barbecue of we huren een zaaltje.”

Stel jezelf eens even voor. Waar word je blij van?

,,Ik ben Mirjam, 31 jaar, getrouwd met mijn lieve man Corné. Ik vind het heerlijk om te wandelen in de natuur, een diepgaand gesprek te voeren, te handletteren, om te volleyballen en te reizen. Ik sta met veel plezier vier dagen voor de klas op een Jenaplanschool. Daarnaast probeer ik een dagdeel in de week vrij te maken om te schrijven. Wat mij ook blij maakt is ons tiny house project. Ruim een jaar lang hebben we toegewerkt naar het moment dat ons tiny house gebouwd zou gaan worden en nu is het eindelijk zo ver. De afgelopen weken heeft ons tiny house steeds meer vorm gekregen en als alles goed gaat is ons huisje midden mei af. “

Kun je even kort vertellen wat het begrip ‘tiny house’ inhoudt?

,,Een tiny house is een klein huis met maximaal 50m2 aan woonruimte dat (deels) zelfvoorzienend is. Omdat de ruimte beperkt is wordt er slim gebruik gemaakt van de ruimte die je hebt. De tiny house-movement heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten. De filosofie erachter is genoegen nemen met genoeg.

Tiny houses staan symbool voor een andere manier van leven: eenvoudiger, meer buiten, vrijer en duurzamer. Zonder de last van een hypotheek die de keuzemogelijkheden beperkt en met meer ruimte, tijd en geld om je leven vorm te geven zoals je dat echt wilt. “

Hoe kwam je tot de stap om in een tiny house te gaan wonen?

,,Voor ons begon het 1 ½ jaar geleden bij het bezoeken van de landelijke tiny house dag in Almere. We wisten nog niet veel van tiny houses maar we hadden er op internet en televisie al wel een aantal gezien. Op deze dag kregen we de kans om daadwerkelijk in een tiny house te kijken en te spreken met de mensen die er al een tijdje in woonden. Dit hielp ons om een beter beeld te krijgen van minimalistisch leven.

Verder gingen wij in deze periode de Facebookpagina van Tiny house Nederland volgen, zagen we via Netflix de documentaire Minimalism, keken we filmpjes op Youtube via het kanaal Living big in a tiny house en lazen we het boek Tiny houses – minder huis, meer leven van Monique van Orden. Hoe meer we hoorden, lazen en zagen hoe enthousiaster we werden.

,,Toen ik mij afvroeg wat ik nodig heb om gelukkig te zijn realiseerde ik mij al snel dat ik daar niet veel spullen en een groot huis voor nodig heb.”

In deze periode besloten we dan ook al vrij snel om onze ideeën serieus te nemen en een afspraak te maken met de architect die we ontmoet hadden op de landelijke tiny house dag. Corné en ik maakten beide een lijstje met onze woonwensen waar onder andere op stond; verplaatsbaar, veel licht, een extra kamertje, een bad, ramen die open kunnen enz. De architect zette onze wensen en ideeën om in tekeningen van een prachtig huisje. Dat was voor ons het moment om definitief te besluiten om het avontuur aan te gaan en ons nieuwbouwhuis te koop te zetten. “

Wat zijn de redenen waarom jullie kiezen voor een tiny house?

,,Een groot huis brengt een hypotheek, bezittingen en verplichtingen met zich mee. Vooral mijn man ervaarde dit als druk, een gevoel dat je niet volledig vrij bent.

Toen ik mij afvroeg wat ik nodig heb om gelukkig te zijn realiseerde ik mij al snel dat ik daar niet veel spullen en een groot huis voor nodig heb. Hoe meer wij ons in de tiny house gedachte verdiepten hoe meer het verlangen groeide naar een eenvoudiger en duurzamer leven dicht bij de natuur. Een verlangen om een tegenbeweging te maken in de consumptiemaatschappij.  Zonder de ballast van schulden en een groot huis houden we meer tijd en energie over om te doen wat ons gelukkig maakt. Het brengt ons dichter bij wie we zijn en hoe we ons leven graag willen vorm geven. “

Hoe ziet jullie tiny house eruit?

,,De basis voor het tiny house is een langzaam verkeer trailer van 11 bij 3 meter die in zijn geheel met een tractor kan worden verplaatst. Het huis heeft veel ramen omdat we graag zoveel mogelijk natuurlijk licht naar binnen willen halen. We hebben een kleine keuken met een 2pits kookstel zonder grote apparaten, in onze badkamer staat een composttoilet en een klein bad. Er is een kamertje dat ook gebruikt kan worden als logeerkamer en een woonkamer waar een lekkere bank, kleine eettafel en een houtkachel komen te staan. Slapen doen we in onze slaaploft die we kunnen bereiken met een trap waarin allerlei handige lades zitten om spullen in op te bergen. We hebben geen wasmachine. De was brengen we bij de wasserette een dorp verderop. De stroom komt van zonnepanelen op het dak, het afvalwater wat normaal in de riolering verdwijnt wordt gezuiverd door een biologisch (helofyten)filter. De droom is om het huisje in de toekomst volledig zelfvoorzienend te maken maar voorlopig hebben we nog een aansluiting nodig voor water.”

Wat kunnen nadelen zijn van een tiny house?

,,Dat is een lastig vraag omdat we nog niet uit ervaring kunnen spreken. De meeste nadelen die ik van tevoren had bedacht zijn in het ontwerp van het huisje weggenomen omdat de architect rekening heeft gehouden met onze woonwensen. Het kamertje wilde ik bijvoorbeeld graag erin hebben om ook een plek te hebben waarin ik mezelf kan terugtrekken.

Waar ik waarschijnlijk wel aan zal moeten wennen is onze slaaploft (een slaapzoldertje van 90 cm hoog). Daarnaast zal het legen van ons composttoilet ook wat vreemd zijn de eerste keer, maar ach, alles went☺.

De grootste hobbel voor veel mensen met een tiny house is het vinden van een stukje grond. Wij zijn al een jaar lang bezig met het vinden van een locatie maar dit is niet gemakkelijk. Momenteel zijn we weer met de gemeente in gesprek om de mogelijkheden te bekijken van verschillende locaties op het eiland Goeree-Overflakkee. Zolang we geen locatie hebben zullen wij op een camping staan maar dit heeft vanzelfsprekend niet onze voorkeur. Het liefst willen wij ( en vele tiny housebewoners met ons) in de natuur staan met meerdere tiny houses.”

Het woord zegt het al; veel ruimte heb je niet. Hoe ga je dat doen met visite bijvoorbeeld?

,,Gastvrijheid vinden wij heel belangrijk dus we zullen ook mensen blijven uitnodigen als we in ons tiny house wonen. We zullen dichter op elkaar zitten maar dat is juist knus☺. Als we allebei onze families willen uitnodigen voor een verjaardag bijvoorbeeld kun je het feest altijd buiten vieren met een bbq of we huren een zaaltje.”

Moet je heel veel spullen weggooien voor je in een tiny house gaat wonen?

,,De term minimaliseren komt je vast bekend voor. Met dat de tiny houses in Nederland kwamen hoorde je ook steeds meer over het begrip ontspullen. Kleiner wonen betekent automatisch heel veel spullen weggeven/gooien/verkopen. Dus daar zijn we het afgelopen jaar behoorlijk druk mee geweest. Ik begin steeds meer te ervaren hoeveel rust en tevredenheid minimaliseren geeft. Wij zijn begonnen om al de spullen die we een jaar niet gebruikt hebben weg te doen. Daarna hebben we gekeken naar spullen die we dubbel hadden zoals; vazen, pannen, lampjes, keukenbenodigdheden maar ook grotere dingen zoals een matras, fiets, muziekstereo. Al mijn kleding heb ik ook onder de loep genomen. 37 items in een seizoen zoals de Capsule Wardrobe voorschrijft red ik niet maar mijn kledingkast is wel gehalveerd. Mijn behoefte om te shoppen ook. Ik heb geen kleding nodig, ik heb meer dan genoeg. En als ik een keer een item nodig heb ga ik heel specifiek op zoek en ben ik super blij als ik geslaagd ben. Minimaliseren niet alleen leuk, het doet soms ook best een beetje pijn. Wij verkochten met ons huis ook een groot deel van de inboedel (die we toch niet mee konden nemen naar ons tinyhouse) Onze prachtige houten tafel waar we al heel wat uren met vrienden en familie aan hebben doorgebracht mis ik nog steeds. “

Wat zijn tips voor mensen die ook overwegen om in een tiny house te gaan wonen?

,,Op verschillende plekken in Nederland zijn er mogelijkheden om op een open dag, 1 keer in de maand, tiny houses van binnen te bekijken. Wat ons betreft een aanrader omdat je dan de mensen spreekt die weten hoe het is om in een tiny house te wonen. Over een poosje organiseren wij ook een open middag om geïnteresseerden een kans te geven ons huisje van binnen te zien.

Het is heel wat om je zekerheden los te laten en deze uitdaging aan te gaan maar tegelijkertijd kan deze stap je zoveel opleveren. Verlang je naar rust, natuur, eenvoud en vrijheid? Onderzoek de mogelijkheden en durf stappen te zetten. “

Kijk voor meer informatie over tiny houses op www.tinyhousenederland.nl Je kunt de bouw van het tiny house volgen via de instagrampagina van Mirjam (@mirjamlooij). 

 

2 reacties

  • Mirjam

    Hoi Naomi, Haha daar ben ik ook benieuwd naar😉 Het zal in het begin ontzettend omschakelen zijn denk ik. Ik wil zeker na een aantal maanden nog een vervolg schrijven hoor. Via mijn Instagramaccount kun je ook op de hoogte blijven. Groetjes, Mirjam

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *