NIEUW LEVEN

‘Dit zou een geweldig boek kunnen worden.’ Toen Cees tijdens een korte cursus ‘schrijf je eigen levensverhaal’ Binh tegenkwam, raakte haar verhaal hem diep. Samen met Binh heeft hij haar levensverhaal uitgewerkt in het boek ‘Nieuw Leven’. Een aangrijpend boek over het leven van Binh in China en Vietnam en het communistische regime.

Toen ik het boek bekeek, viel het stuk over jou me al op. Je bent langzaamaan blind geworden, als ik het goed begrijp. Hoe ging je hiermee om?

,,Vanaf mijn 20e ging ik plotsklaps steeds minder zien. Dit werd alsmaar slechter. Ik heb steeds gekeken naar de dingen die wel kunnen. Het is verspilde tijd om na te denken over de dingen die niet kunnen. In die periode ben ik positiever gaan denken. Toen ik slechtziend was geworden, kreeg ik een baan als telefonist. Je zou misschien denken: ‘Daar moet je blij mee zijn.’ Maar ik wilde mijn talenten gaan gebruiken. Toen ben ik gaan studeren en heb ik mezelf opgewerkt tot senior beleidsmedewerker HRM. Hoe het typen gaat? Met een gewoon toetsenbord met daaronder een braille leesregel. Dat duurt niet langer dan een gemiddelde schrijver erover doet, want ik haal 400 aanslagen per minuut. Ik sta je te woord omdat Binh aan het revalideren is van een hartaanval, die ze een maand na de boekpresentatie kreeg.”

Je kwam Binh tegen. Haar verhaal raakte je zo dat je besloot om haar belangeloos te helpen. Wat raakte je zo in haar verhaal?

,,Ik ben iemand die veel boeken leest. We waren met zes mensen die allemaal een stukje verhaal hadden. We kregen een opdracht om iets te schrijven over onze jeugd en op elkaar te reageren. Toen ik haar verhaal hoorde, steeg dit torenhoog uit boven de andere verhalen. Ik zei: ‘Dit zou een geweldig boek kunnen worden.’ Daarna besloot ik haar te helpen met het schrijven van het boek. Hier hebben we drie jaar over gedaan.’’

Drie jaar is een lange tijd. Hoe ging dat in zijn werk?

,,We hadden heel veel mail- en telefonisch contact. We hebben elkaar ook regelmatig gezien. Nadat we deel één klaar hadden, heeft haar oudste dochter haar meegenomen naar China. Daarna heeft het werk zes weken stilgelegen. Onze werkwijze is heel nauwkeurig.  Het was een intensief project. Ik kan me nog goed herinneren dat ik het boek inleverde bij de uitgever. Ik kon letterlijk niks meer, ik was helemaal op. Voor Binh was het een emotioneel project, want het ging haar zelf aan. Tijdens sommige gebeurtenissen kwamen er allerlei emoties boven.”

Wat delen jij en Binh?

,,Binh is ongeveer tijdens dezelfde periode geboren als ik. We hebben veel gemeen; in haar boek komt een zelfmoordpoging voor. Ik heb dezelfde neiging ook gehad toen ik als jongen van twintig wist dat mijn zicht af zou nemen. Het boek is zo ingrijpend dat ik zeg: ‘Het lijkt wel alsof Binh tien levens heeft geleefd.’ Ik heb zo geloofd in het boek al die jaren! Binh belde me nog wel eens op wanneer ze twijfelde of ze iets wat ze had meegemaakt wel of niet of moest schrijven. Ik heb haar altijd gezegd dat de beslissing bij haar lag. Als ze me gebeld had, ging ze bidden en pakte ze de Bijbel erbij om te lezen wat God haar als antwoord vertelde door Zijn Woord. Haar eerlijkheid en openheid waardeer ik enorm.”

Het boek is een aangrijpend verslag over het leven van Binh. Hoe is het gelukt om haar verhaal zo nauwkeurig te delen?

,,Binh heeft al die jaren heel veel materiaal verzameld. Ze heeft mensen geïnterviewd, haar moeder heeft ze veel gevraagd over haar jeugd. Binh ziet het boek als een dankbetuiging aan God. Keer op keer is in haar leven te zien hoe Hij haar uithielp, tijdens de hongersnood bijvoorbeeld. Op het moment dat ze in Vietnam en China woonde, geloofde ze nog niet in God. In Nederland is ze met de kerk in aanraking gekomen. Wat ze toen beschouwde als momenten dat ze geluk heeft gehad, ziet ze nu als Gods beschermende Hand over haar leven.  

Het woordje toeval komt regelmatig terug in het boek. Zelf omschrijf ik het zo: ‘toeval is een teken van God om jou op Zijn manier en Zijn tijdstip te laten weten dat Hij voor je zorgt en over je waakt.’

Welke inzichten heeft het schrijfproces je gebracht?

,, In het leven gebeuren een heleboel dingen waarvan je niet bedenkt dat het mogelijk is dat het is gebeurd. Ik geloof dat het van bovenaf wordt gestuurd. Mijn geloofsovertuiging heeft mij al die jaren geweldig geholpen. Ik heb het te danken aan God. Blijven geloven in mijzelf en de talenten die ik had. Ik wilde mijn talenten verdubbelen. Dat is de drijfveer geweest in mijn leven. Blind zijn is geen pretje, er gaat zoveel langs me heen. Ik probeer mijn vreugde uit andere dingen te halen. Zoals het gesprek met de ander.  

Soms vind ik het jammer dat mijn werk niet het grote publiek bereikt, dat de reikwijdte zo klein is. Na dit boek heb ik besloten om te stoppen met schrijven. Het is goed geweest zo.”

Nieuwsgierig geworden naar het boek ‘Nieuw Leven’ over het leven van Binh en het communistische regime waarmee ze te kampen had? Klik dan hier voor meer informatie.
Auteurs: Binh Tay Nguyen en Cees Smit
Omschrijving: biografische roman
Uitvoering: Paperback,
Afmeting: 14,5 x 21 cm
Pagina’s: 572 pagina’s
Prijs: € 19,50
NUR: 402
ISBN: 978 94 92959 02 7

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *