DE JUISTE KEUZE

Soms hè… Soms dan wens ik wel eens dat ik zou weten wat voor effect bepaalde keuzes in mijn leven zullen hebben. 

Ken je die situatie? Dat je een keuze moet maken, en dat je oprecht de juiste keuze wil maken, maar dat je gewoon niet weet wat juist is. Met welke keuze doe ik mijzelf niet te kort, maar misschien belangrijker, met welke keuze doe ik God niet te kort? Wel of niet die opleiding, wel of niet die baan? Wel of niet … 

Keuzes maken, het leven zit er vol van. En wanneer heb je nou de juiste keuze gemaakt? Wanneer het voor dat moment de makkelijke oplossing is, wetend dat je jouzelf en/of God hierin te kort doet? Dat denk ik niet… maar wanneer dan wel? En hoe kan je met zekerheid zeggen dat je de juiste keuze gemaakt hebt? 

Ik ga nu niet één of andere checklist opstellen zo van: als je dit overdenkt, mag je er vanuit gaan dat het de juiste keuze is. Maar ik wil je wel een aantal tips geven rondom het maken van de juiste keuzes:

WAT ZEGT JOUW HART, WAT ZEGT JOUW GEWETEN?

Vaak spreekt het hart op het eerste moment het sterkst, heb je gelijk aan het begin al zoiets van misschien niet de juiste keuze? Onthoud dat gevoel; op dat moment is het jouw geweten dat praat. Het voordat alle “ wat als..” En “misschien’s…” etc. om het hoekje komen kijken. En je geweten is kostbaar. Wanneer jij besluit om dat stemmetje vanbinnen steeds maar weg te duwen, zal dat stemmetje steeds zachter en minder gaan praten. En dat terwijl jouw geweten door God ingeschapen is.

WAT ZEGGEN DE MENSEN OM JOU HEEN?

Wanneer ik in een dilemma zit, bespreek ik dit meestal met mensen die het dichtst bij mij staan. Waarom? Omdat zij met een frisse blik op de situatie kijken. Zij ervaren niet alle twijfels en onzekerheden die er binnenin jou te keer gaan. Zij zien het vaak vanuit het “logische/nuchtere” standpunt; en vaak is dat hetgeen wat wij nodig hebben.

WAT ZEGT GOD?

Ik denk dat dit wel de belangrijkste vraag is in het maken van keuzes. Wat zegt God? Wat zegt de Bijbel? Naast dat dit de belangrijkste vraag is, is het ook zo’n beetje de moeilijkste vraag, want; wanneer weet je nou wat God zegt? Wanneer weet je nou dat Hij Diegene is die antwoord? 1 ding is zeker, zolang jij jouw situatie niet voor Hem neerlegt, weet je in ieder geval zeker dat Hij niet Diegene is die het antwoord geeft. Wanneer jij niet aan Hem verteld welke dilemma’s jij ervaart, en welke problemen je tegenaan loopt, zal jij ook niet doorhebben dat Hij antwoord op jouw vragen. Doe dat dus, leg jouw problemen voor Hem neer, vertel Hem wat je moeilijk vindt. Belangrijk is concreet bidden, concreet bidden voor een antwoord, volhardend bidden. Zoek in de Bijbel naar gedeeltes die te toepasselijk kunnen zijn in een situatie als deze. En vergeet niet, God antwoord op Zijn tijd. Hij antwoord niet per direct omdat wij dat willen, nee Hij antwoord op Zijn tijd. 

Zolang jij jouw situatie niet voor Hem neerlegt, weet je in ieder geval zeker dat Hij niet Diegene is die het antwoord geeft.

En wat misschien nog wel het belangrijkste is in het gebed: geloof waar je voor bidt! Hoevaak bidden we wel niet om iets, omdat je dat “gewend” bent. Bidden uit gewoonte, vragen om Gods hulp uit gewoonte. Maar verwachten we ook datgene waar wij om vragen? Of hebben wij in ons achterhoofd al bedacht dat dit toch niet gaat gebeuren..? Geloof jij dat God in staat is om jouw gebeden te verhoren? Geloof jij dat Hij jou zal geven wat je nodig hebt, als is dit misschien niet altijd het gewenste resultaat? Geloof jij dat God luistert terwijl jij naar Hem vraagt, naar Hem roept..? 

“..een krachtig gebed des rechtvaardigen vermag veel.” Jakobus 5:16.

Tekst: Hanne-Jose Huisbrink

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *