ZON, ZEE, STRAND OF ZINGEN EN ZINGEVING?

,,Al vanaf april is een van de standaard vragen tijdens een sociale verplichting: ‘’En waar ga jij naar toe op vakantie?’’. Ik draai dan steeds het riedeltje af dat mijn vriend en ik samen met mijn ouders, broertjes en zusjes naar Tsjechië gaan en dat we verdere opties open laten. Mijn zus(je) Julia gaat dit jaar naast een standaard vakantie ook nog iets heel anders doen. In het kerkblad van onze gemeente las zij het oproepje van de hervormde vrouwenbond dat er nog begeleiders werden gezocht om op vakantie te gaan met verstandelijk en lichamelijk gehandicapte mensen. Lees het hele artikel om uit te vinden waarom zij deze keuze maakte.”

Julia, geef ons eens een korte introductie. Wie ben jij en wat doe jij in het dagelijks leven?

,,Mijn naam is Julia de Kloet en ik ben 16 jaar, volgende week word ik 17 jaar. Ik woon in Weener (Duitsland) en zit op de FCSO (Free Christian School Ostfriesland) en zit in klas 1. Het schoolsysteem in Duitsland is heel anders dan in Nederland maar is we vergelijkbaar. Ik hou ervan om gezellig af te spreken met mijn vriendinnen maar ik vind het ook heerlijk om een avondje lekker te netflixen. En met dit heerlijke weer heb je veel kans dat je mij samen met een boek in een hangmat kunt vinden.”

In het dagelijks leven kom je dus eigenlijk niet of nauwelijks in contact met gehandicapten. Hoe kom je er dan bij om als begeleider mee te gaan op een vakantie voor gehandicapten?

,,Eigenlijk wilde ik dit altijd al een keertje doen. Ik vind het contact met mensen met een beperking altijd heel erg leuk. Onze dominee vertelde al een keer dat hij ook regelmatig met deze vakanties mee gaat en hoe erg hij daarvan genoot. Leuk weetje: zijn vrouw en hij deden een van deze vakanties zelfs als huwelijksreis… In het kerkblad van onze gemeente werd een oproepje geplaatst om begeleiders te werven. Dat was natuurlijk mijn kans dus samen met een vriendin uit de gemeente hebben wij ons ingeschreven.”

Kun je wat meer vertellen over wat de begeleiding precies inhoudt?

,,Iedere begeleider krijgt een, twee of drie personen toegewezen. Dit hangt af van de ervaring van de begeleiding en de soort handicap van de persoon. Zelf heb ik natuurlijk helemaal geen ervaring met zorgen en begeleiden van gehandicapten. Mij hebben ze twee mensen met het syndroom van down toegewezen die beide heel zelfstandig zijn. Je moet het eigenlijk zo zien dat je tijdens de vakantie het maatje van die personen bent. Je helpt ze in de ochtend met aankleden en klaarmaken, daarna gaat de hele groep gezamenlijk ontbijten en doen we gezamenlijk activiteiten. Mijn groep neemt deel aan een experiment en is een prikkelarme groep. Dat betekent dat er een beperkt aantal activiteiten georganiseerd wordt en dat ieder vrij is om hier wel of niet aan mee te doen. Ook als iemand aangeeft rust te willen kan dat.”

Vind je dat meer personen een vakantie als dit vanuit hun christenplicht moeten doen?

,,Nee, dat vind ik niet. Niet iedereen is geschikt om als begeleider mee te gaan en als je tegen je zin in mee gaat doe je die mensen ook absoluut geen plezier. Ik vind wel dat ieder een christenplicht heeft om voor mensen met een beperking te zorgen. Iedereen is natuurlijk vrij om hier zijn of haar eigen invulling aan te geven.”

Doe je dit puur uit naastenliefde of zie je er ook persoonlijke voordelen in?

,,Vraag je nu verkapt of ik betaald word? 😉 Dat is namelijk niet het geval. Je krijgt een reiskostenvergoeding en een klein budget voor de activiteiten die je wilt organiseren en natuurlijk heb je kost en inwoning. Verder is het puur vrijwilligerswerk. Zelf denk ik er een stukje zelfstandigheid uit te kunnen halen en vind ik het ook een mooie aanvulling op mijn C.V.
Maar ik doe het vooral voor de voldoening die zo’n vakantie heeft. Zelf ga ik namelijk twee weken op vakantie en deze mensen willen ook dolgraag op vakantie. Een weekje als begeleider mee is voor mij een hele kleine moeite. En daarmee ook meteen een OPROEPJE aan jullie: Wij zoeken nog steeds mensen die mee willen als begeleider. De organisatie is enorm blij met gemotiveerde jongeren die personen met een beperking een mooie vakantie willen geven. Dus heb je nog geen vakantieplannen gemaakt of nog een vrij weekje over? Meld je dan snel aan via deze link: https://www.hervormdevrouwenbond.nl/vakantieweken/

En wie weet, misschien kom ik je wel tegen, dat zou ik super leuk vinden!”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *