HSP EN GELOVEN

Op veler verzoek schrijf ik deze keer over hoogsensitiviteit en geloven. Ik moest er best over nadenken, omdat beide onderwerpen voor mij een groot onderdeel van mijn leven zijn en ik er zelf altijd automatisch veel verbinding mee gevoeld heb.

Een van mijn lievelingsteksten die bij mij direct bovenkomt is Micha 6:8: ‘Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God’.
Een vers dat ik altijd heel logisch heb gevonden en waar ik probeer mijn leven aan te toetsen. Als hsp weet je van nature namelijk wat goed voor je is. Hoe je het goede toepast voor jezelf is lastiger, een ander verhaal.

Dat goede doen staat ook in verbinding met onrecht, iets waar hsp slecht tegen kunnen. Bij kleine dingen als je klasgenoot die onterecht wordt beschuldigd en bij grote dingen als het gaat om onderdrukking, uitbuiting en mishandeling van mensen. En daar komen we direct bij Jezus uit! Want Hij heeft precies hetzelfde, Hij kan geen onrecht aanzien! Hoe mooi dat we kunnen streven om daarin op hem te lijken. Dus blijf vechten voor onrecht, geef je stem waar een weerloze dat niet kan.

We kunnen zoveel nadenken, zoveel willen snappen, maar dat lukt bij geloven niet altijd.

En die stem geven, dat zijn de daden die je in je geloof mag doen. En mijn ervaring is dat dat precies mijn geloof versterkt: doen. In de kerk wordt veel gepraat en gediscussieerd, en dat is ook waardevol, maar dat is mijns inziens niet wat Jezus vraagt. Hij onderwees, maar deed vooral veel in de praktijk. En ik geloof dat een hsp daar veel aan heeft. We kunnen zoveel nadenken, zoveel willen snappen, maar dat lukt bij geloven niet altijd. En als je gaat doen, dan ga je het pas voelen. En dat voelen maakt het een levend geloof. Zelf vind ik dat doen makkelijker dan het praten, want zoals het er in kerken aan toe gaat vind ik vaak helemaal niet zo verstandig. Dus probeer ik zelf het goede te doen. Ik kan het niet van een ander vragen, maar ik kan het wel zelf doen. En in dat doen zit ook de overgave, want met mijn eigen verstand kan ik dat toch niet, maar wel met mijn handen.

Het nadeel van al het voelen is dat je je weleens kunt afvragen; wat komt van God en wat komt van mij? Daarbij kun je altijd onthouden dat God jou zo gemaakt heeft. Ik denk dat Hij een deel van de mensen sensitiever heeft gemaakt, omdat sensitiviteit een hele belangrijke functie heeft (net als iedere andere mooie eigenschap). Dus wat je ook voelt, je mag het voelen, omdat je zo bedoeld bent. En samen met Hem kun je uitzoeken wat daarvan bij jouw plan hoort.

Waar ik zelf het meest mee struggle is mijn onstuimigheid als ik overprikkeld ben, ik kan nogal boos worden op mijn geliefden, waarover ik mij al schuldig voel terwijl ik het doe. Daarmee schaad ik onze relaties. Ik ga op zoek naar alle manieren om mijn leven op een manier te leiden zodat er geen overprikkeling meer is, maar is het er toch, dan probeer ik daarna altijd mijn excuus te maken en aan te geven dat ik dat niet had moeten doen. En dat ik nog net zoveel van iedereen hou als daarvoor. Ik ben hsp coach voor vrouwen, zelf christen, maar benadruk dat alleen in de coaching als daarnaar gevraagd wordt. Hsp zijn kan erg lastig zijn, maar als je ermee aan de slag gaat, ontdek je wat voor prachtige en positieve eigenschap het is! Wil je weten of je hsp bent? Doe dan hier de test.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *