GROEN GELUK

Wanneer ik Nannyke vraag of ze zich voor wil stellen, gooit ze er een gelijk een quote in. ,, Some women want diamonds, other just want a hammock, a campfire and some peace and quiet.” Nannyke is een avontuurlijke, twintigjarige studente. Het liefst is ze onderweg met haar backpack en de dingen die ze echt nodig heeft.

Hoewel ze nu de focus legt op haar studie, bijbaan en vrijwilligerswerk, wordt ze blij van alles wat met de kleur groen te maken heeft. ,,Jungle, kamperen in het groen, spinazie, kamerplanten, mountainbiken in het groene bos, groene truien en groene gedachten! Wat voor mij betekent; een positieve mindset en  iets betekenen voor de medemens, dat maakt mij echt blij!”

Ook in haar opleiding International Development Management richt Nannyke zich op het vinden van een gezond evenwicht tussen mens, aarde en welvaart. Hier volgt ze vakken als Project Management en Ontwikkeling rurale gemeenschappen. Ook vakken die juist gericht zijn op regionale productketens en voedselzekerheid komen aan bod. ,, De opleiding is in het Engels omdat het een internationale focus heeft. Ook heb je de mogelijkheid om een tweede taal te leren, momenteel ben ik bezig met Spaanse lessen. Maar naast dat het een breed georiënteerde opleiding is, zijn er veel mogelijkheden om je te specialiseren. Binnen de opdrachten is er veel ruimte voor inbreng van eigen interesses en je kiest in het tweede jaar een specialisatie.” Zelf heeft Nannyke ervoor gekozen om zich te gaan specialiseren in plattelandsontwikkeling gericht op ecotoerisme, natuurbescherming en ondernemerschap.

In haar vrije tijd is Nannyke te vinden in de Fair Trade cadeauwinkel WAAR. Ze loopt over van enthousiasme als ik haar vraag naar haar passie voor fair trade. ,, Fair trade maakt namelijk een belangrijk verschil in de levenswijze van boeren. Het beetje extra geld dat eerlijke handel oplevert kan namelijk zorgen voor een switch van overlevingsstrategie naar een ontwikkelingsmodus waarin duurzaam kan worden geïnvesteerd in het bedrijf. Met mijn studie leer ik hoe een keurmerk als Max Havelaar is opgezet en wat de effecten ervan zijn op sociaal en economisch vlak en ook de impact op milieu.” Ook ziet Nannyke het als haar taak als christen om bewust te kopen. Zorgen voor de naasten veraf en dichtbij is een belangrijke waarde voor haar. Door eerlijke handel draagt ze bij aan het goede werk en levensomstandigheden van de ander, nu en in de toekomst.

Waar Nannyke ook warm voor loopt, is kamperen. Het begon allemaal bij een stoplicht en een knaloranje busje. ,, ‘Kijk, wat een gaaf busje’ zei ik tegen mijn moeder toen we voor een stoplicht stonden. Een stukje verderop stopte het leuke knaloranje Volkswagenbusje en bleek dat er bekenden in reden. Zo is het balletje gaan rollen om er een paar nachtjes in te gaan kamperen. De eigenaars hadden dit eigenlijk nog nooit gedaan, maar we mochten hem prima een paar dagen meenemen. Dus zo kwam het dat ik spontaan met mijn moeder op kampeeravontuur ging!” De oldtimer heeft geen stuurbekrachtiging, dus parkeren is nog een hele kunst.

Een echte aanrader vindt Nannyke wel de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer. Schoon facilitair, eropuit met een boswachter en unieke plekjes in de natuur; meer heeft ze niet nodig voor een aangenaam verblijf. De enige voorwaarde voordat je mag kamperen bij Staatsbosbeheer is dat je ‘Het Groene Boekje’ moet aanschaffen. Uitslapen was er niet altijd bij, want de wekker werd vroeg gezet in de kampeerweek voor een ochtendwandeling. ,,Je rolt zo vanuit je bed het bos in, mijn slaapoogjes waren gauw verdwenen. Optimaal genieten!” Slaapdronken zijn kwam niet altijd even goed van pas. ,, Ik gooide een geel goedje uit een glazen flesje, zonder etiket, in de koekenpan. Daarna deed ik de aardappels in de pan en begon ik de bakken. Totdat ik wat belletjes zag verschijnen en het opeens wel heel vreemd rook. Wat bleek? De gele vloeistof bleek afwasmiddel in plaats van olie.” Nannyke besloot om de aardappels goed af te spoelen en daarna weer in de pan te bakken. ,,Ditmaal met een laagje olie.”

Het liefst gaat Nannyke eens naar een afgelegen gebied, zoals Floortje Dessing doet in haar programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’. Landen als Chili en Zweden staan absoluut bovenaan haar lijstje.

Tips van Nannyke voor een kampeertour:

  • Vermijd snelwegen, geniet van binnenweggetjes! Kijk wel uit als je in een groot gevaarte rijdt, dan is het soms nog even oppassen.
  • Neem een stormkandelaar mee; ziet er gezellig uit en is ideaal voor de verlichting!
  • Boek hooguit een of twee nachten en geniet voor de rest van het onbekende. In het hoogseizoen moet je hier wel ietwat voorzichtiger mee zijn.
  • Zorg voor een verlengsnoer en juiste stroomkabel van je camper!

Terwijl Nannyke dit schrijft, zit ze heerlijk te genieten in de bergen van Oostenrijk. De volgende trip is er weliswaar weer een met een camper, die ze met vriendinnen huurt via Camptoo. ,,Lekker op de bonnefooi Europa door. Cheers op een mooie zomer 2019!”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *