WAT DOET EEN WEDDING- EN EVENTSTYLISTE NOU PRECIES?

Dorine Dukel is 31 jaar, gelukkig getrouwd met Jorden en mama van Loïs van bijna zes. Ruim tweeënhalf jaar geleden nam zij afscheid van haar baan in de zorg en zette haar eigen bedrijf als wedding- en eventstyliste op. Inmiddels heeft zij een bloeiend bedrijf en richt zij zich met vertrouwen op de toekomst. Voor Fleurrijk geeft zij ons een inkijkje in het leven van een stylist.

Dorine, tweeënhalf jaar geleden nam jij afscheid van je baan in loondienst en begon je voor jezelf. Hoe kwam dit op je pad?

‘’Klopt, als verpleegkundige werkte ik binnen de geestelijke gezondheidszorg en later ook binnen de verslavingszorg. Een pittige baan en nadat er diverse reorganisaties waren geweest, en er intern het een en ander voorgevallen was, besefte ik dat ik daar niet langer op mijn plek was. Ik zat tegen een burn-out aan en kwam thuis te zitten. Alles wat er gebeurd was zette mij natuurlijk enorm aan het denken: wat wil ik nu echt doen qua werk? Waar haal ik energie, uitdaging en voldoening uit?
Mijn zusje was op dat moment de ceremoniemeester voor een vriendin. Omdat ik tijd had ben ik haar gaan helpen, en daar sloeg ik lichtelijk in door. Organiseren, stylen, decoreren… Alles wat ik leuk vond en onbewust altijd al deed kwam in een keer samen. De bruiloft was ook nog eens een groot succes. De fotograaf gaf aan dat ik hier echt iets mee moest gaan doen, de locatie vroeg of ik dit niet vast voor hen zou kunnen gaan doen, en ook de gasten waren erg enthousiast.’’

Was dat het moment waarop je besefte dat je van stylen je werk wilde maken?

‘’Ja, de hele organisatie van die bruiloft was een eye-opener voor mij. Nadat ik goed had nagedacht besefte ik dat ik het echt niet meer zag zitten om terug de zorg in te gaan. Het stylen van bruiloften, open dagen, feestjes, jubilea en andere partijen bleek echt mijn grote passie. Mijn man was ontzettend supportive en dankzij hem heb ik ook echt de stap gezet om mijn eigen bedrijf op te gaan zetten. Het is gebleken dat wij elkaar heel mooi aanvullen en daar heb ik natuurlijk ook zakelijk gezien profijt van gehad. Zeker ook in de opstartfase. Jorden regelde mijn bus, een opslag voor materiaal, hij heeft met een vriend van ons de website gebouwd en zette van alles voor social media op. Op 2 juni 2017 liet ik mij officieel inschrijven bij de Kamer van Koophandel.’’

Je eerste opdracht was min of meer toeval. Hoe heb je daarna klanten binnen weten te halen?

‘’Uit klanten komen klanten. Vorig jaar juni heb ik een mooie bruiloft kunnen doen op de hei. Het stel postte allerlei foto’s op Instagram, en daaruit kwam een bruiloft in oktober. Ook dat stel was enthousiast en hebben van alles op Instagram gezet. En jawel, ook daar kwam weer een bruiloft uit, voor dit jaar. En mond-tot-mondreclame is en blijft de mooiste reclame, én een groot compliment. Social media speelt daarin natuurlijk ook een grote rol. Als een enthousiaste klant een foto post met mijn werk en mij daarin tagt weten mensen mij snel te vinden. Ook ben ik aangesloten bij drie verschillende trouwplatforms, namelijk Girls Of Honour, Zankyou Weddings en The Perfect Wedding.

Op wat voor soort klanten richt jij je? Ik kan me voorstellen dat niet ieders budget groot genoeg is voor een stylist.

‘’Ik zou willen dat ik kon zeggen dat het voor iedereen is. Maar het is een feit dat er een prijskaartje aan hangt en dat het voor mij mijn werk, en dus mijn inkomen is. Mijn klanten komen voornamelijk óf uit een iets hoger segment, óf reserveren bewust een gedeelte van het budget voor de styling. De kosten variëren gemiddeld van € 750.00 euro tot €4000.00 euro voor styling en bloemwerk. In geval van totaalconcept bruiloften, waar iemand dus bijvoorbeeld in de achtertuin of het weiland wil trouwen en alles geregeld moet worden liggen de kosten natuurlijk veel hoger. Hiervoor regelen we dan ook bijvoorbeeld de tent, de catering enz.

Jij bent inmiddels bijna acht jaar getrouwd, hoe kijk je terug op je eigen bruiloft met alle kennis en ervaring die je nu hebt? Zou je het over of anders willen doen?

‘’Met mijn eigen bruiloft ben ik nog steeds heel erg blij. Zeven jaar geleden hoorden wij nog weinig tot niets van wedding- en eventstylistes. Zelf heb ik toen veel aandacht aan styling en details gegeven. Zo hadden wij bijvoorbeeld een paar XXL ballonnen, (een trend die je nu nog steeds wel ziet, en toen net overkwam uit Amerika) en een kleurthema. Ook week het dagprogramma best wel af van een traditionele bruiloft. Wij hadden bijvoorbeeld een lunch op het water, alle gasten in een sloepje en genieten maar. Natuurlijk zijn er ook wel dingen die ik nu anders zou doen, maar dat heeft denk ik iedereen. Je bent niet meer dezelfde persoon als toen en ook je smaak en kijk op dingen veranderd. Maar over het algemeen kijk ik nog altijd heel tevreden terug op onze eigen bruiloft.’’

Je bent natuurlijk een eenmanszaak, heb je wel een vast team van bijvoorbeeld freelancers om je heen?

‘’Ja zeker. Ik heb vaste kern van mensen opgebouwd met wie ik veel samen werk. Zo heb ik een vast cateringbedrijf, iemand met een koffietuk-tuk, een bakker voor de taarten en uiteraard heb ik ook meerdere fotografen in mijn netwerk. Bloemwerk doe ik zelf, mits het geen hele ingewikkelde wensen zijn, anders huur ik daar ook iemand voor in. Ik heb een stuk of drie leuke meiden die ik in kan huren als extra stylisten op de dag zelf, en ook mijn man Jorden werkt veel mee. Als ik een bruiloft of feestje in het weekend heb gaat hij af en toe ook mee om te helpen.’’

Vaak laten mensen zich tegenhouden om hun droom te volgen, bijvoorbeeld omdat zij niet de juiste vooropleiding hebben. Hoe zit dit bij jou?

‘’Zelf heb ik geen enkele opleiding hiervoor gevolgd. Door gewoon te gaan doen en te leren van ervaringen heb ik mijn bedrijf opgebouwd. Voor het werk wat ik doe is het voornamelijk heel erg belangrijk dat je over organisatietalent beschikt en behoorlijk stressbestendig bent. Styling kun je jezelf nog best aanleren. Bovendien ontwikkel je jezelf daarin ook steeds meer en werk je naar een hele eigen stijl toe. Waar ik ook veel van leer is door te netwerken met mensen uit de sector. Af en toe ga ik naar netwerkborrels toe. Het liefst spreek ik een-op-een met mensen af.’’

Ik kan me voorstellen dat veel mensen een onrealistisch beeld bij jouw werk hebben. Is het altijd leuk om styliste te zijn of kleven er ook nadelen aan dit beroep?

‘’Elk beroep heeft zijn nadelen, dus ook ik heb daar mee te maken. Er zit heel erg veel werk in de voorbereiding van een bruiloft of feestje. Ik denk dat een styliste 80% van de tijd aan het slepen en sjouwen is. Het leven van een stylist is dus zeker niet altijd een feestje. Ik besteed veel tijd aan het uitgebreid uitwerken van offertes zonder nog maar een cent gezien te hebben. Bovendien werk ik veel, in de zomer ben ik bijna elk weekend aan het werk. Bovendien komt er bij een eigen bedrijf ook een enorme bak aan administratie om de hoek kijken en dat is niet een van mijn favoriete bezigheden.’’

Klinkt als enorm veel werk. Hoe zorg je er voor dat je ook rustmomenten hebt?

‘’Doordat ik ook moeder ben wil ik niet werken in de uren dat mijn dochter uit school komt. Dan besteed ik mijn tijd echt aan haar. Verder is de zondag echt ons rustmoment. Ik ervaar dan heel erg het heilzame van de rustdag. Deze dag reserveren wij ook echt voor ons als familie. Maar verder houd ik natuurlijk ook enorm van mijn werk, dus ik vind het niet erg om veel te werken. Als er maar voldoende rustmomenten zijn houd ik het heel goed vol.’’

Tot slot nog een laatste vraag, wat betekent het motto ‘’niet dromen maar doen’’ voor jou?

‘’Voor mij betekent dit dat ik in het diepe gesprongen ben en niet ben gaan dromen van een eigen bedrijf maar dit daadwerkelijk ben gaan opbouwen. Ik ben concrete stappen gaan zetten en heb doorgepakt op momenten dat het nodig was. Momenteel droom ik van een eigen pand, met genoeg opslagruimte en wat werkplekken. Ondertussen zet ik daar ook al concrete stappen voor. Ook zou ik het ontzettend tof vinden om mij alleen nog maar met totaalconcepten bezig te houden. Als mensen mij de totale vrijheid geven en ik alles van bloemwerk tot catering en locatie mag creëren, daar word ik het meest gelukkig van.’’

Wil jij meer weten over Dorine? Volg haar dan op Instagram via: @bydorine. Ga jij binnenkort zelf trouwen of heb je een ander feestje te vieren? Neem dan een kijkje op haar website www.bydorine.nl en vraag een vrijblijvende offerte op of neem contact met Dorine op.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *