BOUWVAKKER AAN HET WOORD

Vrouwen en de bouw staan over het algemeen relatief ver uit elkaar, wat natuurlijk veel ruimte open laat om enkele stereotypen te ontwikkelen. Die zijn er ondertussen al veelvuldig. Vandaag zal ik proberen om jullie en de bouw dichter bij elkaar te brengen door enkele van deze stereotypen onder de loep te nemen. Zijn bouwvakkers ook echt de belichaming van deze vooroordelen of blijken het gewoon mensen te zijn?

Koffie drinken

Bouwvakkers drinken van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat koffie, koffie en nog eens koffie. Het is niet aan te slepen en toch blijven ze nog liters wegwerken. Alsof ze betaald worden naar de hoeveelheid koffie die ze per dag naar binnen weten te gieten. Klopt dat wel?

Ja en nee. Bouwvakkers drinken gemiddeld wel meer koffie dan iemand thuis in de badkamer met een poetsdoek. Maar ze doen zeker niet onder voor in andere sectoren werkende mensen. Alleen zal het meer opvallen, omdat ze er meer naar vragen. En het ‘Koffie, mevrouwtje?’ staat voor een bouwvakker gelijk aan ‘Kleine pauze, mevrouwtje?’. En dat is in zware beroepen geen overbodige luxe, om enkele korte pauzes in te lassen per dag. Nu zijn er natuurlijk bouwvakkers die liever koffie drinken dan werken, dus die krijgen theoretisch betaald voor de hoeveelheid koffie die ze per dag drinken.

De 7 tot 4 mentaliteit

Stipt 7 uur staat de bouwvakker voor de deur om uw huis om te toveren tot een ware chaos. En stipt om 4 uur, maar liefst iets eerder, laat hij ter plaatse alles uit zijn handen vallen en wenst u nog een fijne avond in die chaos. Klopt dat wel?

Soms liep ik rond 4 uur nog wel eens enthousiast rond te rennen op een bouwerij. Dan kwam ik de uitvoerder tegen die me aankeek alsof ik zojuist na sluitingstijd de dierentuin was ingelopen om de leeuwen te knuffelen.

Ehm… Ja. Op wat kleinere bedrijven, zelfstandigen en workaholics na kan ik dit niet ontkennen. De 4 uur grens is voor veel bouwvakkers heilig. Dan laten ze in sommige gevallen zelfs letterlijk alles uit hun handen vallen en noemen het een geslaagde dag, zeker op de grotere bouwerijen waar ik heb mogen werken. Op vrijdag versterkt het weekend dit gevoel van iedereen, waardoor 2 uur praktisch hetzelfde is als 4 uur en iedereen opgewekt weekend gaat vieren. Soms liep ik rond 4 uur nog wel eens enthousiast rond te rennen op een bouwerij. Dan kwam ik de uitvoerder tegen die me aankeek alsof ik zojuist na sluitingstijd de dierentuin was ingelopen om de leeuwen te knuffelen. Nee, hij was niet blij, kan ik met enige zekerheid stellen. Maar zwaar werk eist z’n tol en daarom kan ik uit ervaring de bouwvakkers goed begrijpen. Oh ja, en er zijn natuurlijk bouwvakkers die na 2 uur al geen hamer meer aanraken, omdat ze bang zijn dat ze spontaan weer zin krijgen om te gaan werken.

Ongezond eten

Bouwvakkers eten veel en ongezond. De hele dag door lekker vet snacken en snoepen. Je ziet ze bijna groeien in omvang. Sterker nog, als je heel goed luistert kun je die buiken zelfs horen groeien. Klopt dat wel?

Ja, dat is stiekem natuurlijk wel een beetje waar. Bouwvakkers neigen over het algemeen wel naar ongezond snacken tijdens het werk. En in de regel zie je eerder wat overgewicht dan het afgetrainde sportlichaam. Waarom? We belonen onszelf goed. We maken nu eenmaal mooie dingen met onze handen, en daar hoort natuurlijk een gedegen beloning bij. En de kans dat we dik worden is vrij klein, want we rennen de hele dag heen en weer. Dus daar staan we niet te lang bij stil. En die extra kilo’s die je aan de buitenkant duidelijk ziet?… Welke extra kilo’s?

Domme jongens

Bouwvakkers zijn eigenlijk gewoon te dom om te leren. Gelukkig kunnen ze met hun handjes wapperen, anders had het helemaal niets geworden. Ze denken vrij simpel en voor diepgang kun je beter het opblaas zwembadje uit de schuur halen en halfvol gooien. Klopt dit wel?

Ik zou bouwvakkers niet als intellectueel omschrijven, maar eerder als realisten.

Nee, dat is niet zo. Ik heb ondertussen heel wat bouwvakkers ontmoet en ze zijn absoluut niet dom. Vaak kunnen ze best goed leren, maar hebben ze nooit willen leren. Ze werken gewoon veel liever met hun handen, dan dat ze in de schoolbanken zitten. En ik heb regelmatig diepgaande gesprekken, waarbij ik me verbaas over de inzichten die ze hebben. Ik zou ze niet als intellectueel omschrijven, maar eerder als realisten. Ze staan vaak met twee benen op de grond en in het midden van de maatschappij. Ze hebben een hele heldere kijk op het leven waar veel academici nog een voorbeeld aan kunnen nemen. En natuurlijk zit er een categorie tussen die een relatief laag IQ heeft. Maar ergens ben ik jaloers op die mensen, want hoe simpeler je het leven ziet, hoe simpeler het leven is.

Fluiten naar vrouwen

Hier zaten jullie stiekem op te wachten zeker? Gaat hij nog schrijven over die fluitende bouwvakkers? Durft hij die smeerlappen te verdedigen? Jazeker ga ik dat doen. Hoewel, ik ga een gedeelte verdedigen, niet allemaal natuurlijk. Anders kunnen jullie nooit meer bouwvakkers van tijd tot tijd door het slijk halen. Dat zou ook weer zonde zijn, want stereotypen de revue laten passeren is altijd leuk tijdverdrijf.

Het grootste gedeelte zal nooit naar vrouwen fluiten. Wel kijken natuurlijk, want jullie zijn op dat moment toch onderdeel van onze omgeving.

Ja bouwvakkers fluiten naar vrouwen, maar lang niet zoveel als je zou denken. Het grootste gedeelte zal nooit naar vrouwen fluiten. Wel kijken natuurlijk, want jullie zijn op dat moment toch onderdeel van onze omgeving. Misschien zelfs een aangename afleiding. Maar ik kan wel iets zeggen over degenen die wel fluiten. Mannen zitten natuurlijk altijd wel een beetje verlegen om vrouwelijke aandacht, maar wel in een veilige omgeving. En wat is er veiliger dan met meerdere mannen samen sterk te staan? Achter een groot stalen hek. En de mogelijkheid om in een keet te schuilen mochten jullie te dichtbij komen. Met andere woorden, de meeste fluitende bouwvakkers willen gewoon even kort jullie aandacht, om daarna nog vrolijker hun werk te doen. Gun die mannen dus gewoon een mooie glimlach, misschien zelfs even kort zwaaien, dan zijn ze zo blij als kinderen. Maar er is ook weer een kleine groep die denigrerende opmerkingen maakt, op een intimiderende manier gaat fluiten, etc. Kijk, dan mag je diegene volledig en arrogant negeren. En geloof me, die zijn zelfs bij de bouwvakkers niet geliefd. Waarom worden ze niet terecht gewezen? Het zijn vaak de types die daar een flinke ruzie voor over hebben, omdat ze rotkarakters hebben en alfa mannetjes zijn. En jij loopt misschien één keer voorbij, maar wij moeten dagen met ze omgaan. Tenzij het echt uit de hand loopt, want dan gaan we voor je door het vuur.

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *