PIZZAGELOOF

,,Als je consequent alleen het positieve en leuke in de Bijbel accepteert als Gods Woord, dan heeft dit weinig te maken met geloof dat gebaseerd is op Gods Woord als geheel. Het is dan meer een ‘pizzageloof’: hier een stuk en daar een stuk.”

Gertruud Bakker windt er geen doekjes om in haar boek ‘De Joodse Jezus’. Dat is haar goed recht, want het boek is gebaseerd op de Bijbel, met name op de Hebreeuwse betekenissen van woorden en contexten in de Bijbel. Zo betekent ‘kecil’ dwaas, ‘kol lev’ met heel het hart en ‘someach’ groeien. Zelf kan ik smullen van een boek als dit, omdat er een theologische diepgang in zit en het verder kijkt dan de Nederlandse vertalingen die wij hebben van de Bijbel. Stiekem ook omdat vriendlief theologie studeert en ik hem soms even kon testen op zijn Hebreeuwse kennis.

Er komt veel symboliek terug in dit boek. Zo benoemt Gertruud het verband tussen de doornenkroon die Jezus droeg en de omheining die om een kudde schapen gelegd werd in Israël, waar ook doornen in zaten. Dit wijst naar Jezus als Herder voor Israël. Of de symbolische betekenis van de geschenken die de Wijzen brachten toen Jezus geboren werd. Goud verwijst bijvoorbeeld naar koningschap.

,,We vragen elke keer weer: wat heb ik aan Gods Woord? Wat zit er voor mij in? In plaats van: Wie is Hij?”

Wat heeft de Hebreeuwse bril voor meerwaarde op onze blik op de Bijbel? Ik zal je een voorbeeld geven dat voor mij illustreert dat de Hebreeuwse woorden als parels zijn. ,De woestijn kan een plek zijn van geestelijke eenzaamheid en droogte. In het Hebreeuwse woord ‘bemidbar’ zit het woord dabar: woord. God spreekt vaak tot ons wanneer we ons in de woestijn bevinden. In geestelijke droogte ga je op zoek naar Gods Woord in je leven en ben je ontvankelijker voor Zijn Woord.‘ Een treffende les die me even aan het nadenken zette. Gertruud geeft aan het begin van het boek aan dat God echt kennen niet gebaseerd is op het kunnen noemen van zoveel mogelijk Bijbelteksten of het bereiken van een zo hoog mogelijk Bijbels intellectueel niveau. Het is ontdekken wie Jezus is en daardoor God leren kennen. ,,We vragen elke keer weer: wat heb ik aan Gods Woord? Wat zit er voor mij in? In plaats van: Wie is Hij?” Weer een kostbare en radicale les die Gertruud ons mee geeft.

Benieuwd naar het boek? Neem dan hier een kijkje.

TEKST HANNA KATER

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *