HSP OP VAKANTIE

Op vakantie gaan is voor veel mensen lang niet zo eenvoudig en ontspannen als het klinkt: gestrest weggaan, moe terugkomen, alle goede voornemens die je in de vakantie maakte verdwijnen bij thuiskomst als sneeuw voor de zon en je zit binnen no-time weer in hetzelfde drukke ritme..

Hoe kun jij ervoor zorgen dat je ontspannen weggaat én thuiskomt. Bij dezen 10 tips om met je hoogsensitiviteit slim op vakantie te gaan.

 1. Wees voorbereid!
  En dan bedoel ik niet dat je van alles mee moet nemen, maar dat je je moet bedenken wat je op vakantie allemaal kan tegenkomen en wat je gaat doen; Welke reisgenoot werkt je weleens op de zenuwen? Wat voor plekken vind je vervelend? Waar liep je voorheen tegenaan op vakantie? Door er even over na te denken zal het je op vakantie minder overvallen, in je hoofd ben je voorbereid dat het gaat komen.

 2. Maak een inpaklijstje en plan het inpakken in.
  Zet duidelijk in je agenda welke uren je wilt inpakken. Zet een week van te voren een krat/tas neer voor de dingen die je gedurende de week al tegenkomt. De rest komt in de geplande uren. Het liefst als je alleen thuis bent, zonder kinderen, en niet op het allerlaatst.

 3. Maak een ‘to feel’ lijst.
  Wat zoek je op vakantie, hoe wil je je voelen? En wat kan zorgen voor dit gevoel? Zorg dat je die dingen gaat doen of zelfs van tevoren al inplant.

 4. Hou op vakantie een dagboekje bij.
  Schrijf op wat je gedaan hebt, maar ook hoe je je daarbij voelde. Zo verwerk je aan het einde van de dag even alle gebeurtenissen en kun je rustiger slapen. Zijn er dingen die niet fijn waren? Bedenk hoe je dit de volgende dag kunt voorkomen.

 5. Maak op vakantie een ‘to feel’ lijst voor thuis na je vakantie.
  Schrijf gedurende je vakantie op welk gevoel je nu hebt en wat je thuis ook wil blijven voelen. Hoe komt het dat je dit voelt en hoe kun je ervoor zorgen dat je dit thuis ook blijft voelen of kunt oproepen?

Bijvoorbeeld het gevoel van vrijheid, hoe kun je dat thuis ook implementeren: door minder afspraken in te plannen (afspraken heb je op vakantie meestal ook niet). Het klinkt eenvoudig, maar zo werk het ook echt.

 1. Neem genoeg ‘me-time’.
  Bedenk van te voren al welke momenten geschikt zijn om even alleen te zijn; een wandelingetje, lang onder de douche, ’s ochtends vroeg een duik in het zwembad, even alleen een boekje lezen op het terras, etc.

 2. Arriveer niet gehaast.
  Plan ruim de tijd in voor je reis. Als je niet te moe of gehaast aankomt kun je beter aarden. Zorg dat je bij aankomst even stevig met 2 voeten op de grond staat, adem in en uit, neem de locatie rustig in je op en luister naar je gevoel. Wat vind je fijn op de locatie en wat niet? Kun je iets veranderen aan wat je niet fijn vindt? Is het echt belangrijk of overleef je het wel? Focus op de positieve dingen.
 1. Maak het jezelf comfortabel.  
  Moet je altijd even wennen bij aankomst? Bespreek met jezelf van tevoren dat dit zo is en er ook mag zijn. Zorg dat je spulletjes mee hebt die je meer op je gemak laten voelen. Denk aan: eigen kussen, kaarsjes, geurstokjes, gezellige lampjes, tafelkleedje, etc.

 2. Maak afspraken!
  Spreek met je reisgenoten af wat iedereen wil doen en fijn vindt. Zo heb je voordat de reis begint al afgestemd waar je rekening met elkaar kunt houden zonder dat je onderweg gestrest raakt van elkaar. Wie slaapt bij wie, wie wil waar naartoe, wie navigeert, wie rijdt, etc. Op deze manier kun je ook voorkomen dat je tijdens de vakantie krampachtig rekening wil houden met iedereen.

 3. Geniet!
  Als hsp kun je als geen ander in het moment leven en genieten! Neem alles in je op, geniet van de vrijheid en het niet ‘moeten’. Laat af en toe je regels en ideeën een beetje los en geniet van je welverdiende vakantie!

Wil je meer weten over positief leven met hoogsensitiviteit en hoe je hier je kracht van kan maken? Volg mij dan op Instagram @margreetbronk of Facebook Margreet Bronk
Heb je vragen: laat gerust een berichtje achter op mijn website www.margreetbronk.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *