VAN BACH TOT VIVALDI

,,Inderdaad, klassieke muziek moet je leren luisteren. Vergelijk het met kunst: een Rembrand vindt iedereen al snel mooi en knap geschilderd, terwijl een Rotko of Karel Appel waarderen misschien wat langer duurt. Aardappels en een gehaktbal lust iedereen, oesters en rode wijn kosten wat meer tijd. Een romannetje leest makkelijk weg, literatuur of poëzie lezen is een ander verhaal, letterlijk. Als je je erin verdiept en het een eerlijke kans geeft gaat er echter een enorme wereld aan schoonheid voor je open die je leven verrijkt en mij persoonlijk erg gelukkig maakt.” Margreet is sopraan en vertelt ons vandaag alles over haar passie voor tekst en muziek.

Voordat ik van alles ga vragen over je werk in de muziekwereld, ben ik benieuwd naar wie je bent. Kan je drie dingen noemen waar je blij van wordt?

,,Zeker! Ik word blij van lekker weer, uitgaan met mijn lief en mooie dingen.(op heel veel verschillende gebieden)”

Je ging naar het conservatorium. Was dit al een droom van jongs af aan?

,,Nee, dat is door de jaren heen een beetje vanzelf gekomen. Ik zong altijd al en ging op m’n tiende naar zangles, maar vond heel veel dingen leuk dus zo rond m’n 15de begon ik pas serieus na te denken over conservatorium.”

Als ik aan het conservatorium denk, stel ik me een gang voor waar achter elke deur een ander muziekinstrument te horen is. Kan je omschrijven hoe je tijd op het conservatorium eruit zag?

,,Mijn conservatoriumtijd voelde als thuiskomen: iedereen om me heen hield van mooie muziek en was er gepassioneerd mee bezig. Ik volgde alleen nog maar vakken die met mijn passie te maken hadden; zangles, pianoles, muziekgeschiedenis, solfège, musiconomie, muziekpsychologie, twintig eeuwse muziek, didactiek, als zangers kregen we veel talen (Frans, Duits, Engels, Italiaans), liedklas, operaklas, drama enz enz.

Natuurlijk zijn er ook lastige kanten: concurrentie, constant jezelf verbeteren en ontwikkelen, abstracte theorievakken, maar over het algemeen was het een geweldige tijd.”

Je richt je op stukken van Bach en Vivaldi, bijvoorbeeld. Wat spreekt je zo aan in de klassieke muziek?

,,Ik vind de combinatie van tekst en muziek heel fascinerend. Hoe gaat een componist om met tekst of met een muzikaal thema, wat is zijn of haar muzikale idioom, hoe komt het dat ik zo geraakt wordt door een bepaald fragment? Het blijft gewoon enorm interessant. Muziek kan altijd; bij elk gevoel past wel een muziekstuk, dat raak ik nooit zat. Ik kan lichte muziek (pop en jazz) ook enorm waarderen maar om zélf te doen heb ik het meeste met klassiek.”

Er zijn mensen die klassieke muziek niet gelijk mooi vinden. Is het een stijl die je echt moet ‘leren’ luisteren?

,,Niet naar alle klassieke muziek moet je leren luisteren maar naar de goeie wel☺. De dingen die goed in het gehoor liggen zijn vaak ook wat oppervlakkig en ‘makkelijk’ gecomponeerd, als je meer gaat luisteren worden die stukken steeds minder interessant.

Maar inderdaad: je moet het leren. Vergelijk het met kunst: een Rembrand vindt iedereen al snel mooi en knap geschilderd, terwijl een Rothko of Karel Appel waarderen misschien wat langer duurt. Aardappels en een gehaktbal lust iedereen, oesters en rode wijn kosten wat meer tijd. Een romannetje leest makkelijk weg, literatuur of poëzie lezen is een ander verhaal, letterlijk. Als je je erin verdiept en het een eerlijke kans geeft gaat er echter een enorme wereld aan schoonheid voor je open die je leven verrijkt en mij persoonlijk erg gelukkig maakt.”

Heb je nog weleens last van zenuwen voor een concert begint?

,,In tachtig procent van de gevallen ben ik licht zenuwachtig en verdwijnen de zenuwen na drie zinnen. In achttien procent van de gevallen ben ik in het geheel NIET zenuwachtig en in de overige twee procent van de gevallen ben ik doodzenuwachtig. Overigens merkt het publiek hier niks van, gelukkig ontwikkel je op een gegeven moment zo’n stabiele techniek dat de zenuwen aan je stem niet te horen zijn. Desalniettemin kan het voor mezelf wel heel frustrerend zijn.”

Kan je me iets vertellen over de mensen om je heen wat betreft marketing, coaching etc. Regel je dit voornamelijk zelf of zit er een team om je heen?

,,Wat betreft marketing: ik zorg zelf voor mijn PR (website, goede geluidsopnames, FB-pagina, foto’s etc.) Ik doe ook zelf mijn administratie, btw-aangiftes en IB-aangifte. Als ik ingehuurd wordt als solist is er vaak wel een tussenpersoon die zorgt voor de financiële afspraken en een contract. Ik werk dan met een impresariaat, een soort uitzendbureau voor musici. Wat betreft coaching: ik heb veel gewerkt met coaches (een haptonoom bijvoorbeeld) rondom omgaan met spanning op het podium. Maar het allerbelangrijkste blijft een goede zangdocent, ik heb nog elke maand zangles en dat zou ik niet kunnen missen.”

Ga je vaak naar het buitenland voor concerten?

,,Nee, bijna nooit. Twee jaar geleden zong ik meer bij professionele ensembles en was ik regelmatig in het buitenland. Tegenwoordig ben ik te druk met solo zingen waardoor ik voor de koren minder tijd heb. Dit vind ik helemaal niet erg want ik vind buitenland-tripjes voor mijn werk in de meeste gevallen niks aan. Alleen in een hotel zitten, alleen ergens gaan eten ‘s avonds, mijn eigen bed en familie missen, het is echt niks voor mij. Toen ik twee jaar geleden een week naar Japan moest liep ik jankend over Schiphol☺. In die tijd heb ik besloten me voornamelijk te richten op dat waar ik echt gelukkig van word: twee dagen in de week lesgeven voor pubers, zangles geven aan huis, workshops en stemvorming geven bij koren en vooral zoveel mogelijk solo-concerten doen waarbij ik aan het eind van de avond gewoon weer naar huis kan rijden. Momenteel verblijf ik in Wenen, dit tripje was een uitzondering: super leuk en klein ensemble, manlief mocht mee en we gingen maar twee dagen dus dat was heel leuk.”

Hoe ziet je gemiddelde week eruit?

,,Op maandag en dinsdag geef ik muziek op het Van Lodenstein College. Dat is mijn enige vaste aanstelling. De rest van de week heb ik overdag en ‘s avonds afwisselend privé-leerlingen, repetities voor concerten, studeer ik zelf thuis of bij mijn zangdocent aan concert-repertoire, geef ik workshops en stemvorming bij koren en heb ik concerten. Meestal ben ik een of twee avonden per week thuis, dan doe ik gezellige dingen met mijn man. Momenteel verwachten we ons eerste kindje dus ik weet niet hoe mijn leven er over een paar maanden uitziet maar ik heb zo’n voorgevoel dat m’n prioriteiten wel iets gaan verschuiven.”

Wat zegt het motto ‘niet dromen maar doen’ je?

,,Het zegt mij vooral dat ik actie moet ondernemen om dingen voor elkaar te krijgen die ik graag wil. Ik vind het verschrikkelijk om mezelf te moeten ‘verkopen’ om aan concerten te komen maar zo werkt het in de praktijk wel. Mensen moeten je kennen om je te vragen voor concerten, dat kan alleen als je ervoor zorgt dat ze je tegenkomen. Zakelijk zijn en jezelf promoten, dat heb ik echt moeten leren en vind ik nog steeds lastig. Vorig jaar juli heb ik verschillende muziekstukken opgenomen voor mijn website. Ik heb er ook zo’n dertig cd’s van besteld om naar dirigenten te sturen, in de hoop dat ze me uitnodigen voor een auditie of concert. Ze liggen alleen nog steeds thuis in een hoekje, ik blijf het maar uitstellen…. En dat is heel stom want ondertussen vind ik de opname alweer gedateerd, nóg een argument om ze te laten liggen…”

Wat zijn je dromen voor de toekomst?

,,Hetzelfde wat ik nu doe en dan nog een beetje meer! Toen ik klaar was met het conservatorium maakte ik een 5-jaren plan waarin ik beschreef wat ik binnen 5 jaar wilde gaan bereiken. Dat is allemaal gelukt dus ik ben een dankbaar mens!”


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *