BLIJVEN DROMEN

In mijn column van vorige maand kon je lezen over de nieuwe baan die ik heb gekregen, want ja, het voelt nog steeds als een cadeau. Ik leer bijna iedere dag wel iets nieuws, wat vaak ook bruikbaar is voor mijn persoonlijke schrijfwerk. Dit brengt me meteen bij het onderwerp van dit bericht: het combineren van een baan en persoonlijke doelen.  

Ik wil nog steeds een boek voor volwassen schrijven, een serie (of meer dan een) schrijven, blijven bloggen, actief zijn op Instagram, enzovoorts. Helaas ben ik nu in mijn tijd wat beperkter dan een paar maanden geleden. Tot nu toe mag ik niet klagen, het gaat behoorlijk goed. Soms moet ik mezelf een schop geven om aan het werk te gaan en wat ik vooral moet leren is om geen pleaser te zijn. Ik zeg veel te snel ja als mij iets gevraagd wordt en regelmatig gaat dat ten koste van schrijftijd.

Eigenlijk is er weinig veranderd. Voordat ik mijn baan kreeg moest ik mezelf ook schoppen om aan de slag te gaan en een pleaser ben ik altijd al geweest. Het verschil is dat ik er toen tijd voor had en als ik een dag niets gedaan had, gaf dat niet. Wat vandaag niet lukte, kon morgen wel. Nu ben ik al snel een week verder, voordat ik weer kan schrijven. En dan komt dat vervelende schuldgevoel…

Herkenbaar? Dat zeurende stemmetje in je hoofd dat fluistert dat je die ene deadline wéér gemist hebt.

Herkenbaar? Dat zeurende stemmetje in je hoofd dat fluistert dat je die ene deadline wéér gemist hebt. Heeft het nog wel zin om dit te doen? Niemand zit daarop te wachten joh! Je bekijkt het lijstje eens, misschien verfrommel je het wel en gooi je het weg. Maar ook dat neemt het schuldgevoel niet weg. Jij hebt gefaald! Jij hebt je doelen niet bereikt. Dat schuldgevoel kan verlammend werken en je wanhopig maken. Maar alsjeblieft, geef het niet op. Gun jezelf tijd, het maakt niet uit hoe lang je erover doet om je doel te behalen, als je maar stapjes blijft zetten in de goede richting.

Voor nu ga ik mezelf de tijd gunnen om te wennen aan alle nieuwe dingen en probeer genade met mezelf te hebben. Hopelijk lukt jou dat ook. En weet je, ik houd van deadlines. Ik houd van het suizende geluid dat ze maken als ze voorbij vliegen (Douglas Adams).

TEKST MIRJAM SCHIPPERS

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *