ORGANISEREN KUN JE LEREN

,,Van jongs af aan ben ik gek op structuur en lijstjes.” Inmiddels heeft Ruchama er zelfs haar werk van gemaakt. Ze geeft trainingen, gaat bij mensen langs op hun werk en helpt studenten om structuur te scheppen. Vandaag vertelt ze haar verhaal over ondernemen, vrijheid en wildgroei. 

ALLES BINNEN HANDBEREIK  

Ruchama is 27 jaar oud en moeder van baby Suze. ,,Het leek me leuk om iets te gaan doen met mijn passie voor lijstjes en structuur.” Ook de vrijheid van het ondernemen sprak Ruchama aan. Toen ze ontdekte dat organizer een beroep is, wist ze wat haar te doen stond. ,,Hoe leuk is het als je iets doet en met de ander kan delen om diegene zo een stapje verder te helpen! Alles lijkt wel binnen handbereik; van smartphone tot Netflix. Er komt zoveel op je af! Ook op je werk of in het moederschap kan het zo zijn dat je heel wat ballen omhoog moet houden.”

Na haar studie Human resource management heeft Ruchama een cursus tot organizer gevolgd. De vaardigheden die ze tijdens haar studie heeft opgedaan, past ze ook toe in haar werk als coach. Hoe onderscheidt Ruchama zich tussen de vele coaches? ,,Omdat ik mezelf specifiek op een bepaald thema richt, heb ik minder last van ‘wildgroei’. Ook ben ik aangesloten bij een beroepsvereniging.”  Ruchama gaat veel naar de klant toe. Door op het werk langs te gaan kan ze de omgeving zien en de dingen waar iemand tegenaan loopt. 

OPRUIMEN IN TIJD 

Is haar werk te vergelijken met een opruimcoach? Ruchama antwoordt hier lachend op: ,,Ik ben niet echt van het opruimen, ik richt me op tijd.” Elke klant is maatwerk, dus ze richt zich niet op een bepaalde vaste methodiek. Eerst kijkt ze naar de persoon en vervolgens combineert ze verschillende methodes. ,,Ik denk vooral heel praktisch. Het moet voor de klant begrijpelijk zijn en handig toe te passen.”

Hoe het ondernemen haar bevalt? Het zat er eigenlijk al vroeg in bij Ruchama. Toen ze tiener was, was ze druk bezig met het maken van sieraden, gaf ze workshops en haalde ze de krant. ,,Ondernemen is een vak apart. Je kan goed zijn in je vak, maar als je het niet goed aan de man kan brengen heeft het weinig zin.” De maakbaarheid op het internet vindt Ruchama nog weleens lastig. ,,Online zijn er veel webinairs te volgen over meer klanten, meer omzet, het perfecte plaatje wat betreft ondernemerschap. Of er komen termen als ‘droomleven’ voorbij. Ik wil graag groeien, maar ik wil het ook relaxt blijven doen.” Haar klantenkring bestaat nu vooral uit mensen die haar via-via bereiken. Ook het netwerken gaat haar steeds beter af. ,,Vanuit de mindset dat ik de klant toegevoegde waarde kan bieden zet ik mijn bedrijf neer.” 

EN..ACTIE!

,,Het belangrijkste is dat mensen zelf willen veranderen en er voor openstaan.” Waar ze nog weleens tegen aan loopt? ,,Je moet mensen zover krijgen om hier geld in te investeren. Het kan juist wel echt helpen voor de rest van hun leven.”

Natuurlijk kon ik het niet laten om Ruchama te vragen naar haar visie op ‘niet dromen maar doen’. Hierop antwoordt ze: ,,Ik heb lang nagedacht over iets waarin ik voor mezelf wilde beginnen. Maar er kwam een punt waarop ik gewoon ben gestart. Ik vind het ook belangrijk om dat uit te spreken naar klanten. Je kan wel allerlei boeken gaan lezen en je erin verdiepen, maar vaak is de stap tot actie het belangrijkst. Je moet het gewoon gaan proberen, het hoeft niet perse gelijk perfect.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *