HSP BOEKENTIPS

Regelmatig wordt mij gevraagd welke stappen ik heb gezet toen ik uitvond dat ik hoogsensitief was. En eigenlijk is dat wat ik bij alle onderwerpen doe die mij interesseren: lezen. En dat is soms een beetje op internet rondkijken, maar veel liever pak ik er een boek bij dat echt de diepte in gaat. Mijn eerste boek was Hoog sensitieve personen van Elaine Aron. Deze vrouw is een van de “uitvinders” van hoogsensitiviteit. Een fijn boek om een beetje de theorie te ontdekken, maar ook wat dat voor jou persoonlijk betekent. Ik haalde veel uit dit boek, er was herkenning en er viel veel op z’n plek. Ik begreep steeds meer van mezelf.

Er zijn nog een aantal boeken die ik vaak aanraad, afhankelijk van waar de behoefte ligt. Het boek van Fleur van Groningen is met name haar levensverhaal. Het heel waardevol om te lezen hoe zij als hsp met dingen omgaat. Ook hoe ze ertegen aanloopt dat ze snel in destructieve relaties vervalt. Haar boek heet Leven zonder filter.

Zelf liep ik in mijn hoogsensitiviteit vooral vast in het werk. Daar heeft het boek van Barrie S. Jaeger: Blijf je werk de baas voor hoog sensitieve personen enorm bij geholpen. Ik deed veel inzichten op en kreeg een gevoel van opluchting door alle herkenning. Mede door dit boek dacht ik: ‘ik ben niet gek en ik ben goed bezig nu.’

Toen ik mij bewust werd dat mijn oudste dochter ook hoogsensitief is ben ik gaan lezen in Hoogsensitieve kinderen van Esther Bergsma. Heel leerzaam in het opvoeden, maar misschien nog wel meer om over mezelf te leren. Ik las voorbeelden en quotes die precies over mij gingen als kind, er was zoveel herkenning en ook daardoor genezing over frustraties van vroeger. Heel waardevol om te lezen, dus ook zeker als je geen kinderen hebt!

Dan nog twee boeken die niet direct zijn geschreven voor hsp, maar wel enorm veel kunnen bijdragen aan een ontspannen leven:

Allereerst Nooit meer te druk van Tony Crabbe. Hij omschrijft heel helder en vaak wetenschappelijk onderbouwd waarom onze maatschappij ontzettend onhandig bezig is. Dat we veel minder moeten doen en het niet meer druk moeten hebben. Hierdoor kunnen we veel meer uit onszelf te halen, beter presteren en overeind blijven. Ik heb enorm veel geleerd van dit boek en zou het zo weer opnieuw lezen. Ik heb mede door dit boek de keuze gemaakt om het nooit meer druk te willen hebben, dat is zo fijn!

Het laatste boek is een klein, maar fijn leesbaar boekje van Dennis Storm. Voor zijn werk heeft hij veel in hotels gezeten en dat gevoel van vrijheid wilde hij ook graag thuis creëren. Hij is gaan minimaliseren en kleiner gaan wonen. Dit alles om tijd, geld en energie te besparen. Ik las dit in mijn tijd toen ik veel met minimalisme bezig was. Inmiddels hebben we dit op onze eigen manier geïntegreerd in ons leven. Het boekje is helder geschreven en laat je nadenken over jouw visie op wonen. Je hoeft dus geen minimalist te zijn of worden om dit te lezen, maar je kunt een beeld gaan creëren wat wonen voor jou betekent. En dat is voor hsp enorm belangrijk. Thuis is jouw plekje op aarde en hoe wil je je daar voelen?

Nog even alle boeken op een rijtje.

  • Elaine Aron: Hoog sensitieve personen
  • Fleur van Groningen: Leven zonder filter
  • Tony Crabbe: Nooit meer te druk
  • Esther Bergsma: Hoogsensitieve kinderen
  • Dennis Storm: Weg ermee

Veel leesplezier ☺

Op mijn Intstagram @margreetbronk.hspcoach deel ik meer van dit soort tips en gedachtenspinsels over hoogsensitiviteit.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *