SCHRIJF JEZELF NIET AF OM FOUTEN

Ik durfde vroeger niet zo goed te tanken. Omdat mijn echtgenoot dat voor mij deed, bleef die angst rustig bestaan en had ik er ook niet echt last van. Totdat ik op een gegeven moment bedacht dat ik het ook gewoon moest kunnen. Toen ik het een paar keer gedaan had, dacht ik: waar was ik bang voor? Ik tank nu zonder problemen. Overigens vind ik het nog steeds heerlijk als mijn man de tank vult en zo voor me zorgt.

De enige manier om angst of onzekerheid over jezelf te overwinnen door je angst heen te gaan. Vermijding lost de angst niet op. Als je steeds niet durft, blijft je angst bestaan. Rond het tanken had ik er eerst geen vertrouwen in dat het goed zou gaan. Maar mijn angst werd pas kleiner toen ik hem niet uit de weg ging, maar doorstond.

Vertrouwen bouw je op. Vertrouwen in anderen, vertrouwen in je zijn, vertrouwen in je eigen kunnen. Angst houdt je dan niet langer gevangen. Dat geldt ook voor angst voor het oordeel van anderen. Ook al is  een ander het niet met je eens, toch durf je dingen op je eigen manier te doen.

Schrijf jezelf niet af om fouten

Veel mensen vergelijken zichzelf met anderen en vinden zichzelf dan niet goed genoeg. Misschien heb jij daar niet zo’n last van, maar vind je het gewoon zélf niet acceptabel hoe je functioneert. Je eigen kritische kant spreekt duidelijke taal: jij bent niet goed, jij doet het niet goed. Dat kan waar zijn. Je zwakkere kanten kunnen in de weg zitten. Misschien ben je impulsief of te direct. Of chaotisch of juist te planmatig. Weet waar je zwakke kanten liggen en wat je valkuilen zijn. Wees extra alert om te voorkomen dat het mis gaat.

Je bent een mens en maakt fouten omdat je mens bent en geen engel. Zolang je op aarde leeft, zal er gebrokenheid zijn. Wat kun je beste kunt doen met je zwakheden en misstappen? Daag jezelf niet voor je eigen rechtbank, maar breng jezelf naar de troon van genade. Bid om vergeving voor wat je verkeerd deed. Bid om Gods hulp om te strijden tegen onvolkomenheden. In eigen kracht kun je niets. Maar als je je zwakheid belijdt, ben je als een leeg vat waarin de Heere met Zijn Geest kan werken.

Sarina Brons- van der Wekken werkt als GZ-psycholoog bij Eleos. Daarnaast heeft ze verschillende boeken geschreven. Onlangs verscheen haar boek Goed dat je er bent.

Beeld: Mirjam van Rijswijk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *