INSPIRATIE VOOR ELKE DAG

Toen ik Inspiratie voor elke dag over de post kreeg, was het meteen duidelijk: je kunt niet om dit boek heen. Het grote formaat vraagt om aandachtig lezen: het is geen dagboek dat je nog even snel leest voor je gaat slapen. Het is alsof Inspiratie voor elke dag je uitnodigt: ‘Kom, ga aan tafel zitten, lees eens rustig wat ik tegen je te zeggen heb.’ Want iets te zeggen, dat heeft dit boek. 

In dit dagboek zijn 180 overdenkingen opgenomen van bekende sprekers en voorgangers, die meewerken aan New Faith Network (NFN). NFN is een online platform dat geloof en dagelijks leven wil verbinden. Dit wordt onder andere gedaan door een videodagboek, waarin elke dag een christelijke spreker een korte overdenking houdt. Deze overdenkingen zijn nu uitgewerkt en gebundeld, en vormen nu Inspiratie voor elke dag.

De titel is weinig origineel – Google geeft talloze gelijknamige boeken. Toch doet het boek zijn naam wel eer aan: de dagboekstukjes zijn kort, helder en, zoals de titel zegt, inspirerend. Inspiratie voor elke dag is ingedeeld op alfabetische volgorde van thema’s, waardoor een bepaald onderwerp makkelijk te vinden is. 

Het boek weet goed de vertaalslag te maken van de Bijbel naar het dagelijks leven. Elke overdenking wordt er een vers uit de Bijbel besproken. Doordat het bij één vers blijft, onthoud je dit ook makkelijker. De thema’s die aansluiten bij deze verzen zijn divers – van beproeving tot levenskunst, van vrijheid tot zalving. 

Zo het stukje over levenskunst, gebaseerd op Prediker 3:1: ‘Voor alles wat er gebeurt is er een uur, een tijd voor alles wat er is onder de hemel.’ In de uitleg van deze tekst wordt mindful leven tegenover Christful leven gezet. Dat is de hele levenskunst. Tijd en ruimte die je van God krijgt en die je ook zo met Hem mag beleven. God wil een relatie met jou, geef jij ook tijd aan Hem? Een inspirerende vraag om de hele dag mee te nemen, om zo steeds een beetje meer je eigen tijd als tijd voor God te besteden.

Ook moeilijkere onderwerpen worden niet uit de weg gegaan: Hoe ga je bijvoorbeeld om met beproeving? Mirjam Karssen beschrijft het eerlijk: Het is lang niet altijd makkelijk om de verleidingen te weerstaan. Om niet meegenomen te worden. Het is ook lang niet altijd makkelijk om altijd maar te leven vanuit de basishouding van liefde. Gods liefde. Het tegenovergestelde van liefde, zo schrijft zij, is egoïsme, het op jezelf gericht zijn. Gods tijd wordt jouw tijd. Het is zo belangrijk dat wij als christenen leven vanuit God: Gods liefde te ontvangen en met liefde naar jezelf te kunnen kijken. Dat betekent ook dat je dan niet hoeft te presteren, dat je niet iemand hoeft te zijn, (…), maar dat je met die liefde van God ook naar jezelf kunt kijken (…) en vervolgens dat weer door kunt geven en uit kunt delen. 

Ik raad je aan elk stukje twee keer te lezen, zodat je echt een dagboek hebt voor het hele jaar. Ik merk zelf dat ik de inhoud zo beter kan onthouden, dat dit boek naast de Bijbel een inspiratiebron wordt, elke dag weer. Meer informatie over het boek kan je hier vinden.

Tekst: Hannah Kesselaar // Beeld: Rozemarijn Kunst

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *