Uncategorized

HAPPY SINGLE // HOGE EISEN

“Vind je het gek dat je nog vrijgezel bent? Je stelt veel te hoge eisen!”

Alleen al door het typen van deze zin liepen de rillingen over mijn rug. Misschien vind jij dat ik niet zo moeilijk moet doen, maar ik ben echt klaar met deze, schijnbaar goedbedoelde, opmerking. Geen enkele vrijgezel zou deze zin moeten horen. Mocht het toch tegen je gezegd worden: geloof het alsjeblieft niet. Het kan er bij mij gewoon niet in dat mensen vrijgezel zijn omdat ze te veel verwachten van hun toekomstige levensgezel. Maar hé, ik ben ook nog single, dus ik kan het mis hebben. 

Toch wil ik een poging doen mijn standpunt uit te leggen en ik hoop dat jij je erin kunt vinden. Dat je bij jouw eisen blijft, ook al zeggen anderen dat ze te hoog zijn. Of dat je, wanneer je een relatie hebt, of zelfs al getrouwd bent, vrijgezelle mensen niet meer zult lastigvallen met de opmerking dat hun eisen te hoog zijn. Ik bedoel trouwens niet oppervlakkige dingen zoals een voorkeur voor haarkleur of oogkleur, maar serieuze eisen, zoals een christelijke partner. 

Het kiezen van je levenspartner (voor zover dat een keuze is), is iets uiterst persoonlijk en heeft veel gevolgen voor de lange termijn. Als het goed is breng je je hele leven met diegene door, dus het is belangrijk dat je iemand vind die écht bij jou past. Iemand die jou aanvult en bij belangrijke zaken dezelfde visie heeft als jij.  Die persoon is geen IKEA kast die je op marktplaats kan zetten, wanneer hij toch niet zo goed bij de rest van het meubilair past. Het gaat om jouw toekomst, dus heb jij het recht om kieskeurig te zijn. 

Ik heb altijd geroepen dat ik een ‘Efeze-5-man’ wil.

Naast onze eisen, heeft God ook een aantal eisen voor echtgenoten. In Efeze 5: 22-33 schrijft Paulus hoe mannen en vrouwen met elkaar om moeten gaan, het is zeker de moeite waard om dit gedeelte goed te bestuderen. In vers 25 staat dit: “Mannen, heb uw eigen vrouw lief, zoals ook Christus de gemeente liefgehad heeft en Zich voor haar heeft overgegeven.” Met andere woorden: Een man moet zijn leven willen geven voor zijn vrouw. Omdat een vrouw zich alleen maar kan onderwerpen (vers 22) aan zo’n opofferende liefde. 

Ik heb altijd geroepen dat ik een ‘Efeze-5-man’ wil. Misschien is die eis wel te hoog en het zou best de reden kunnen zijn dat ik nog vrijgezel ben. Maar echt, voor minder geef ik dat bestaan niet op. 

TEKST MIRJAM SCHIPPERS // BEELD MIRJAM VAN RIJSWIJK

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *