MIJN LEVEN OP WIELEN

 ,,Wat ik altijd heb geleerd is dat je moet vertrouwen in wat je kan en waar je goed in bent. Wat ik ook belangrijk vind, is dat het helemaal niet erg of verkeerd is om aan te geven dat je onzeker bent en dat je soms gewoon hulp of advies nodig hebt. Je hoeft niet altijd alles alleen te doen. Hulp vragen is niet een vorm van falen, maar juist een teken dat je sterk bent!”

77 BOTBREUKEN

Berdine is 22 jaar oud en ze komt uit een gezin met vijf meiden. Ze woont op zichzelf in een appartement in Kampen. ,, Ik ben geboren met Osteogenesis Imperfecta (OI). Dit is een botziekte die er voor zorgt dat ik erg klein ben en ik erg snel iets breek. Ik ben 95 cm en heb inmiddels 77 keer iets gebroken. De laatste jaren gaat het redelijk goed. In de afgelopen 5 jaar heb ik 2 keer iets gebroken. Dit is voor mijn doen weinig.” Als kind brak Berdine minstens vier keer per jaar wat. Zelfs wanneer ze niesde, ergens van schrok of niets deed kon ze iets breken. Omdat haar botten zacht zijn, breken ze snel. Het geneest echter ook weer snel. ,, Elke breuk doet pijn, net zoals bij een ander. Het verschil tussen mij en een ander is dat ik de pijn herken en ik weet hoe ik moet handelen. Is het zielig? Absoluut niet! Ik ben vooral erg dankbaar dat ik een goed verstand heb en dat ik over het algemeen de dingen kan doen die ik wil doen. Ik heb lieve vrienden en een lieve familie. Dat is veel belangrijker dan botbreuken en het zitten in een rolstoel.”

DE TAAL DIE IEDEREEN SRPEEKT

Wanneer ik Berdine vraag waar ik haar wakker voor kan maken, antwoordt ze duidelijk: ,,Maak mij maar gewoon niet wakker.” Wel is ze dol op muziek, wat al vroeg begon. In huize Zwanepol stond er altijd al een muziekje aan. Ook zat ze op een kinderkoor en speelde ze panfluit. ,,Ik zit nu op een jongerenkoor, waar ik ook weleens solo zing. Het mooie aan muziek vind ik, dat welke taal je ook spreekt, muziek begrijpt iedereen. Soms kan je dingen niet vertellen, maar geeft muziek het gevoel weer.”

PUZZELSTUKJES

Op haar Instagrampagina ‘Mijn leven op wielen’ deelt ze haar leven met een beperking inclusief de struikelblokken en de voordelen van het leven met een beperking. ,, Soms gebeuren er dingen in je leven waarvan je niet weet waarom ze gebeuren. Ik heb altijd geleerd om verder te kijken dan wat er op dat moment gebeurd. Toen ik mijn diploma op de Pieter Zandt had gehaald wilde ik de opleiding SAW gaan doen. Ik wilde gaan werken met jongeren die gedragsproblemen hadden. Toen ik niet werd aangenomen op de opleiding vanwege mijn beperking wist ik echt niet wat ik met mijn leven moest doen. Ik moest een opleiding kiezen dus ben voor de opleiding Onderwijsassistent gegaan omdat het ook best veel op SAW lijkt, alleen dan met onderwijs. Mijn eerste stage liep ik in groep 4, en hoe lief de kinderen ook waren, ik vond het verschrikkelijk. Ik wist echt zeker dat ik absoluut niet in het onderwijs wilde. Toen ik in mijn laatste jaar van de opleiding bij de Pieter Zandt terecht kwam, vielen alle puzzelstukje op zijn plek. Ik liep stage op de Cluster 4, hier hebben leerlingen les die gedragsproblemen hebben. Denk aan autisme of adhd of andere gedragsstoornissen. Dit was precies wat ik wilde, werken met kinderen die gedragsproblemen hebben. Ook al was de weg er naartoe niet zoals ik had verwacht, de uitkomst was precies wat ik hoopte. Daarom moet je altijd vechten voor de dingen die je wilt bereiken.” Leerlingen begeleiden en lesgeven vindt Berdine een van de leukste dingen in haar leven. Vooral iets voor de ander kunnen betekenen vindt ze heel belangrijk. ,,Iedereen voelt zich altijd verantwoordelijk voor mij en ik blijf altijd afhankelijk van anderen. Ik denk dat mede daardoor mijn werk ook zoveel voldoening geeft. Ik ben dan niet afhankelijk van mijn leerlingen, maar zij ook van mij.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *