EERST GOD, DAARNA DE REST

Het is een zonnige zondag in Londen. Ik zit in de St. Pauls Cathedral te luisteren naar een orgelconcert. Om me heen zitten honderden mensen. De één luistert met volle aandacht, de ander heeft z’n ogen dicht en is in slaap gedommeld. Rust, dat is wat hier heerst. Toch hoef ik maar één stap buiten de kathedraal te zetten en de herrie vliegt me om de oren. Toeterende auto’s, kletsende toeristen, lachende kinderen en de seinen van een tram die aan komt rijden. Maar wij kiezen nu even voor rust, stilte en muziek.

Ik besef me dat ik een keuze heb. Niet alleen nu, maar ook in het dagelijks leven. Want hoe vaak vliegt de chaos me aan en laat ik me er door overweldigen? Een overvolle planning, late nachten, weinig ontspanning.. De stresskip die ik vaak ben, óveral kan ik over piekeren. Maar ik heb een keuze. Er is een mogelijkheid om te kiezen voor rust. Ik kán zelf iets doen. Net zoals al de mensen die ervoor kozen om over de drempel van de kathedraal te stappen en rustig op een stoel te gaan zitten.

De geschiedenis van Martha en Maria uit de Bijbel komt in mijn gedachten. De twee vrouwen ontvangen Jezus in hun huis en hun reactie is totaal verschillend. Martha is bezorgd en maakt zich druk over van alles, ze gaat hard aan het werk. Maria gaat juist aan de voeten van Jezus zitten, ze luistert naar Zijn woorden en ze is de rust zelve. Jezus spoort Martha aan om al haar werk neer te leggen: ‘Slechts één ding is nodig. Maria heeft het goede deel uitgekozen, dat niet van haar zal worden afgenomen.’ Zie je dat ene woordje? Uitgekozen. Maria kiest ervoor om zich geen zorgen te maken over de misschien rondslingerende spullen die ze eigenlijk zou moeten opruimen nu de Heiland in huis is. Ze heeft geleerd dat het geluk niet in het dagelijkse werk wordt gevonden. Maria kiest ervoor om aan de voeten van Jezus te gaan zitten en in Zijn nabijheid te zijn.

 ‘Sta niet toe dat de routine, de dringende zaken in je agenda je beroven van tijd met de Levende God. Als je de tijd neemt om regelmatig je wortels uit te slaan in Gods Woord, in Zijn bronnen van Levend Water, dan beginnen we Zijn levengevende water te verzamelen. Gods Woord begint in ons een reservoir te vormen van hoop en kracht in Hem. Dan zullen jij en ik niet uitgeput raken als we zware tijden meemaken en het moeilijk hebben. We zullen niet opdrogen, instorten of afsterven. We zullen geen kracht verliezen, niet oververmoeid raken en het ook niet opgeven. En áls er dan problemen komen (en Jezus zei dat ze zullen komen, Johannes 16:33) kunnen we gewoon naar ons verborgen reservoir van kracht gaan en putten uit wat God ons geeft gegeven. Wat je nodig hebt, is precies op dat moment beschikbaar. We zullen voortgaan ‘van kracht tot kracht’ (Psalm 84:8).

(uit: Een jonge vrouw naar Gods hart, Elizabeth George). 

Eerst God, daarna de rest. 

TEKST EN BEELD MARLINE BOOM

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *