CREATIEF OMGAAN MET GELD VOOR JE EIGEN TROUWDAG

Op 21 juni 2018 ben ik getrouwd met de liefde van mijn leven en we hadden een fantastische dag. Dat trouwen geld kost, was algemeen bekend denk ik. Toch hoeft het niet altijd zo duur te zijn als je denkt. Ik deel vandaag tips met jullie. Ik vertel waarop je beter wel en beter niet kan gaan bezuinigen: 

Hier kan je beter niet op bezuinigen:

 • Je trouwjurk: deze ga ik bij beide categorieën plaatsen trouwens. Waarom je beter niet kunt bezuinigen? Stel dat je online je trouwjurk bestelt voor €150, dan zal iemand uit je omgeving hem helemaal moeten vermaken als hij niet mooi valt. Vaak is de ervaring dat de pasvorm toch net niet helemaal oké is en dat zou natuurlijk zonde zijn als je het middelpunt van de dag wilt zijn. Je wilt er toch op je mooist uitzien die dag? Dat is de investering waard. Dit geldt ook voor je partner trouwens ;).

 • Het feest: je wilt niet dat ze over jouw bruiloft praten als ‘de zuinigste bruiloft ooit’. Zorg dat je gasten genoeg te drinken en te eten krijgen. Bespaar daar echt niet op, want mensen zullen het onthouden als ze tekort kwamen op jouw feest. Je wilt dat je gasten een fijne tijd hebben, dus zorg voor onbeperkt eten en drinken. Ik ben op genoeg feesten geweest waar er net aan een gebakje en een kopje koffie vanaf kon en verder werd er niets aangeboden aan de gasten. Nog geen bitterbal. Die bruiloften weet ik me maar al te goed te herinneren, maar des te goed weet ik ook nog de feesten waarbij ik me vermaakt heb en waar eten in overvloed was.

 • De fotograaf: je wilt nog lang kunnen nagenieten van jouw fantastische dag (samen met je partner) en dus is een goede fotograaf wel zo handig. Mijn tip: volg een aantal goede fotografen uit jouw omgeving op Instagram en kijk ruim van tevoren wat voor werk ze leveren. Stel je weet dat je in mei 2020 gaat trouwen en het is nu augustus 2019. Dan heb je nog iets minder dan een jaar de tijd om uit te zoeken wie het beste bij je past. Nog een tip: een goede fotograaf zit vaak snel vol. Boek dit een jaar van tevoren. Dus in mijn voorbeeld, ben je eigenlijk al te laat haha. Maakt de datum je niets uit? Trouwen op een donderdag geeft meer opties (ook voor de fotograaf.)

 • Je boeket: het laatste wat je wilt is dat je bloemen gaan hangen halverwege de fotoshoot. Zorg dat je hier wat geld voor over hebt.

Hier kan je wel op bezuinigen:

 • Je trouwjurk huren: als je sowieso weet dat je je trouwjurk niet wilt houden, is huren wel een goedkopere oplossing. Je hebt dan wel kans dat de jurk niet helemaal past, maar als je gaat huren, dan kan je het beter goed doen en naar een specialist gaan. Die zorgen ervoor dat er een jurk is naar jouw smaak.

  De locatie: er is altijd wel een populaire locatie waar iedereen zijn feest viert, maar altijd naar dezelfde locatie toe? Kijk eens naar meerdere opties in jouw omgeving. Zo kon ik alleen op Urk al kiezen uit 4 verschillende (officiële) locaties. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor de Zuiderzee (boot), omdat dat ons origineel en gaaf leek. Uiteindelijk was het een succes en qua prijs zaten ze wel wat lager dan de grotere locaties op Urk. Het was ons niet om het geld te doen, maar het was wel mooi meegenomen. Heb je een oom die een groot huis in het bos heeft? Of heb je een achternicht die in een kasteel woont? Ik noem maar wat voorbeeldjes, maar als je creatief nadenkt over een locatie, valt er al heel wat te besparen.

 • De ‘bedankt’ cadeautjes: je kan dit zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Mijn tip: struin diverse websites af of ga naar lokale winkels en kijk welke opties er zijn. Niet iedereen is hier fan van, maar wist je dat Aliexpress ook diverse opties heeft voor bedankjes? Zoals een bellenblaas in de vorm van een weddingcake bijvoorbeeld.

 • De decoratie: wil je jouw locatie versieren? Ook hier valt op te besparen. Ik heb diverse slingers en linten via Aliexpress laten komen in het thema van onze bruiloft. Hier hebben wij onze locatie (de boot) mee versierd. Extra tip: bij Action en Wibra hebben ze vanaf april ongeveer een speciaal assortiment voor bruiloften. Ook hier heb ik wat leuke spulletjes weten te scoren zoals een box voor alle kaarten die we op de bruiloft kregen.
 • Trouwauto: dit kan je zo duur maken als je zelf wilt, maar het is helemaal niet nodig. Zo had mijn man goed contact met iemand die de nieuwste Range Rover had en die mochten wij lenen op onze grote dag. De deal? We moesten hem na de tijd laten poetsen. Natuurlijk kan dit niet overal en Urkers zijn hier soms wat makkelijk in, maar wie weet is er in jouw omgeving ook wel een met een mooie auto die je kunt lenen op jouw grote dag. 
 • De trouwdatum: het is niet overal zo, maar soms geldt er een speciaal weekend tarief bij een locatie. Als jij niet per se op een vrijdag of zaterdag wilt trouwen, kijk dan eens naar de woensdag en de donderdag. Ik ben zelf ook op een donderdag getrouwd, maar dat kwam perfect uit met mijn ideale datum (langste dag van het jaar.)

 • Corsages: sommige mensen denken dat het traditie is om alle directe familie, vrienden, nichtjes, neefjes enz. een corsage van bloemen te laten dragen. Dus die schaffen dit braaf aan voor €150. Wat mij betreft weggegooid geld, want vooral kids verliezen die bloemen zo. Helemaal met een grote familie, kan je hier op besparen. Mijn tip: doe geen corsages of regel nepbloemen (via Action, Aliexpress etc.) Toen ik de prijs ging opvragen bij onze (fantastische) bloemist, waren wij er vrij snel over uit dat we de corsages lieten zitten. De auto had wel bloemen en mijn man natuurlijk ook, maar daar lieten we het bij en niemand die er ‘last’ van had.

 • Avondfotograaf: ik heb op Facebook een oproep gedaan wie er in de avond foto’s wilde maken op ons feest, want een officiële fotograaf is ontzettend duur voor de avond. Ik heb speciaal gevraagd naar amateurfotografen. Ik kreeg reactie van een meisje die een opleiding omtrent fotografie deed en die graag wilde oefenen. Zo regelde ze ook een echte ‘photobooth’ voor ons. Ik had van tevoren een vast bedrag afgesproken dat prima was voor een meisje van 17 jaar.

 • Make-up/haar: ik heb het door professionals laten doen, maar als je een goede vriendin hebt die ook heel goed is met make-up en/of haar: ga daarvoor! Of wie weet is je nicht hier wel goed in en kan ze het voor een vriendenprijsje regelen. Als je het professioneel laat doen, ben je minstens €100 kwijt. Als je dit kan besparen: zeker doen!

 • Sieraden/schoenen: naar een dure juwelier voor je oorbellen? Of luxe schoenen bestellen van €100 die je maar een keer draagt? Totaal niet nodig. Online of bij Lucardi kan je ook mooie, sterling silver/gold plated sieraden kopen. En je schoenen? Van Haren heeft ook diverse opties. Zal ik je een geheimpje verklappen? Ik trouwde op schoenen van Scapino en ze liepen heerlijk. Ze zagen er ook nog eens chique uit.

 • Kerk: ja, je kan echt op de kerk bezuinigen. Zo kost het huren van je eigen kerk geen geld waarschijnlijk, maar stel dat jij in het schattige kerkje aan de haven wilt trouwen? Die kost waarschijnlijk wel geld. Door het niet te doen, bespaar je weer.

Hoeveel geld ben je kwijt voor een bruiloft?

Ik weet niet meer precies hoe het bij ons zat met de prijzen, maar uiteindelijk zaten we op iets van €11.000 in totaal qua uitgaven. Dat is dus totaal geen zuinige bruiloft haha, maar het is ook niet overdreven. We hebben geprobeerd om te besparen waar het kon, maar uiteindelijk was het allemaal de investering waard. Een goed feest, een jurk, de bloemen, de fotograaf etc.: het kost allemaal geld. We hebben genoten van onze dag en om eerlijk te zeggen: achteraf had ik het niet anders willen doen. Alleen die trouwjurk… die hangt momenteel op een hanger in een hoekje van de kast…

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt gehad. Extra tip: maak van tevoren een lijst met alle kosten en maak een schatting wat je ongeveer kwijt gaat zijn. Zo kan je eventueel wat extra sparen voor het zover is en alle rekeningen betaald moeten worden. Benieuwd naar meer van mijn trouwdag? Ik heb er zelf ook een blog over geschreven. Bedankt voor het lezen!

Groeten,

Marcelina

Beeld: Metpitt.nl // tekst: Marcelina de Boer

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *