WORDEN WIE JE BENT

Als we het over een creatieve duizendpoot hebben, is het wel Carolien Luitjes. Naast dat ze kleur- en stijladvies geeft, is ze coach en presenteert ze programma’s bij de Reformatorische Omroep.

,, Ik hou enorm van afwisseling, dat past heel goed bij mij. Daarom vind ik het ook zo leuk om kleur- en stijladvies te geven; je hebt elke keer weer een ander persoon voor je! Ik wil op deze manier iemand tot zijn/haar recht laten komen.” Naast dat Carolien individuele adviezen geeft,  verzorgt ze ook workshops met korte adviezen voor bijvoorbeeld vrijgezellenfeestjes of zussenuitjes, geeft ze lezingen voor vrouwenverenigingen of gaat ze naar middelbare scholen voor een gastles. Hier denkt ze met jonge meiden na over wat je uitstraalt met de kleding die je draagt.

ALLEEN GENADE 

Van auteurs,huismoeders,musici; Carolien spreekt allerlei mensen voor de Reformatorische Omroep. ,,Voor het radio-programma Vrouw in beeld interview ik vrouwen over hun leven, wat hen bezighoudt en wat het geloof voor hen betekent. Het mooie daaraan vind ik: het gaat over  mensen met hun unieke verhaal. Met kleur- en stijladvies ga ik dat vertalen naar de buitenkant en ruimte creëren om die uniekheid zichtbaar te laten worden.” Wanneer ik haar verder vraag over de Reformatorische Omroep, vertelt Carolien dat het medium 24 uur per dag muziek uitzendt. Het is gratis te beluisteren via het internetkanaal en bevat ook een videokanaal, die uitzendt op zaterdagavond. Carolien is ook presentator van een videoprogramma. 

,,Ik heb er bewust voor gekozen om in mijn werk te kiezen voor de refowereld: ik kom er zelf ook vandaan en dit schept herkenbaarheid.” Door mensen te adviseren over kleding, hoopt Carolien dat mensen zich bewust worden van de schepping. ,,Je hoeft niet te kijken naar de dingen die je niet hebt. Kijk naar de dingen die je wel hebt! Vooral omdat alles wat je gekregen hebt genade is.” Ze haalt een voorbeeld aan die bij mij even blijft hangen: ,,Als een vriendin iets moois gemaakt heeft en een ander zegt: ‘Wat mooi!’, dan geef je het door aan die vriendin. ‘Dankjewel’ zeggen op een compliment, wetende dat je het hebt ontvangen. Ik heb niks aan mezelf gegeven.” 

IJDELHEID 

En degenen die het onzin vinden, een kledingadvies? Wat wanneer mensen het verbinden met ijdelheid? Carolien bevestigt dat dit absoluut zal leven onder mensen. Tegelijk wijst ze me op de reden waarom we kleding dragen; na de zondeval hebben we allemaal kleding nodig. ,,Het is genade van God dat we dat hebben ontvangen. Als je dan iets kopen moet, koop dan iets wat bij je past in plaats dat het naar beneden haalt. Ik wil de mens echt recht doen. De mens die door God mooi gemaakt is. Zo eer je de Schepper ook.” Ook aan bruidjes geeft Carolien advies. Zo kijkt ze welke tint goed aansluit en welke jurk het beste bij de bruid past. ,, Eigenlijk is het een soort kleiding-en stijladvies in het klein!”

In het boek dat Carolien schreef  voor jonge vrouwen gaat ze in op kleding, stijl en identiteit. Hoewel het boek gericht is op pubermeiden, verkoopt ze het ook aan oudere vrouwen die er op hun manier hun voordeel mee doen. Carolien vertelt me vol passie dat ze het belangrijk vindt dat meiden hun waarde zien. ,,Hoe eerder meiden beseffen dat ze mooi gemaakt zijn, hoe minder afhankelijk ze zijn van de mening van de ander.” Wil je het boek winnen? Volg @carolienluitjes en @fleurrijk op Instagram. Meedoen kan tot zaterdagochtend 31 augustus.

HET LEVEN LEERT 

Wat betreft het coachen gaat het vooral over belemmeringen die cliënten ervaren in het huidige leven waardoor ze aan het overleven zijn. ,,Hoe kan je die belemmeringen weghalen? Ook kijk ik naar de talenten die iemand heeft gekregen en hoe je dit kan vertalen naar het werk dat bij je past. Wat is bijvoorbeeld je liefdestaal, ook heel belangrijk om naar te kijken. Ik zou iedereen coaching gunnen, ook als je nergens tegenaan loopt is het zo fijn om te weten wat je hebt ontvangen aan gaven en talenten en wat je kracht is.  Carolien heeft zelf ook veel gedaan wat betreft werk. Zo werkte ze o.a. in een kinderkledingzaak en startte ze een bedrijf in sieraden. In haar eigen loopbaan zie ze steeds duidelijker worden wat bij haar past. ,,Het leven zelf leert je dat je nog andere dingen kan doen. Soms probeer ik ideeën die in me opborrelen ook even te parkeren voor ik ermee aan de gang ga. Er zijn zoveel dingen die ik leuk vind en niet alles kan gerealiseerd worden.”

Wanneer ik Carolien vraag naar de dromen die ze heeft voor de toekomst, verwacht ik dat ze grote plannen heeft. Haar antwoord vind ik al een les op zich. ,, Misschien is het commercieel niet slim om te zeggen, maar vandaag heb ik mooi werk vol afwisseling en diversiteit. Ik vind het heerlijk om te bedenken dat God mijn leven leidt en dat Hij dit goed doet. Ik laat me verrassen!”

Enthousiast, creatief en optimistisch, dat is wie ik ben. En ik hou heel erg van mensen, het allermeest van Steven (we kregen verkering toen ik 14 (!) was (uhm…tip: niet doen, zo jong – al heb ik er geen spijt van…). Steven en ik zijn al heel lang getrouwd en – al hebben we geen kinderen gekregen, samen hebben we het goed. God is voor mij het allerbelangrijkst en dat is omdat Hij mij eerst lief had. Op dit moment ben ik kleur- en stijladviseur, coach en presentator. En geniet enorm van mijn afwisselende werk, van vriendinnen en ben dol op lekkere taartjes. 

Kleur- en stijladvies: www.carolienluitjes.nl

Coaching: www.luitjescoaching.nl

RO: www.reformatorischeomroep.nl 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *