GOUDEN LIJNTJES

De creatieve wereld is voor Anne net een grote berg snoep, waar ze telkens kleine hapjes van mag nemen. Waar ze vroeg dacht dat ze niet creatief was, heeft ze inmiddels een bloeiend bedrijf dat barst van creatieve illustraties. 

Het lijkt wel alsof je een duizendpoot bent wanneer ik alles zie wat je doet met je bedrijf. Laten we beginnen bij het begin. Hoe is het begonnen?

,,Haha, voor mij voelt het juist alsof ik nog lang niet doe wat er allemaal mogelijk is! De creatieve wereld voelt als één grote berg van snoep, waar ik telkens kleine hapjes van mag nemen. En zo moest het bij mij ook beginnen: hapje voor hapje, of stapje voor stapje. Ik durfde echt niet zomaar opeens die berg op te hollen. Ik dacht vroeger namelijk dat ik absoluut niet creatief was. Ik kon op de middelbare school niet zo mooi tekenen als mijn buurvrouw, en wat ik in mijn hoofd had, kreeg ik nooit precies zo op papier. Ik vond knutselen wel leuk, als kind, maar verder… Pas een jaar of vier geleden ontdekte ik handlettering, al wist ik toen nog niet dat dat zo heette. Ik vond het ontzettend fijn dat de vaste vormen van een letter een soort kader gaven, waarbinnen je veilig creatief kon experimenteren zonder dat het al te veel mislukte. Het hoefde immers geen waarheidsgetrouw portret te worden dat in meer of mindere mate op iemand lijkt, maar er was een simpeler criterium: is het leesbaar? Dat was een creatieve uiting die veilig genoeg voelde, en die me de pen weer heeft laten oppakken. En toen was ik niet meer te stoppen! De letters werden ingewikkeldere composities, er werd af en toe een illustratie toegevoegd, en dat mondde uiteindelijk uit in hele geïllustreerde journals. Onderweg snoepte ik rustig verder van alle mogelijkheden, zoals muurschilderingen of live tekenen. En heel voorzichtig probeerde ik wel eens een versje ertussen te stoppen: mijn geheime uitlaatklep voor mijn gevoelens, die opeens veel deelbaarder en logischer leken als ik erbij tekende wat ik in mijn hoofd had. Als er eenmaal een soort sluis naar een creatieve wereld wordt opengezet, dan wil je álles wel proberen!”

Wat maakt je nog meer blij naast Gouden Lijntjes?

,,Ligt het heel voor de hand als ik mijn kat, Noedel, hier noem? Haha. Ik probeer de cliche’s een beetje te vermijden, maar natúúrlijk word ik ontzettend blij van de lieve mensen die ik in mijn leven heb. En van eten. En reizen. Heb ik geen enkele originele hobby, dan? Even denken… Nou, ik ben stiekem een ontzettende taalnerd! Ik spendeer bijvoorbeeld heel graag tijd aan het leren van Spaanse grammatica, hoe vreemd dat ook klinkt.”

Foto gemaakt door Kellygrafie

Hoe heb je jouw bedrijf laten groeien?

,,Ik ben vooral veel van mezelf gaan delen. Op social media, maar ook in het echte leven. Hoe spannend het ook was: ik moest aan mensen gaan vertellen dat ik creatief was. Je moet een beetje in jezelf gaan geloven, willen anderen dat ook doen. En verder heb ik gewoon veel ja gezegd tegen allerlei opdrachten! Zelfs voordat ik dacht dat ik er klaar voor was. Geloof het of niet, maar ik heb bijvoorbeeld hele websites in elkaar gedraaid en lappen teksten over elektrische fietsen geredigeerd. Zo leer je ook heel snel welke kant je vooral niet op wil met je bedrijf, haha.”

Welk aspect spreekt je het meeste aan?

,,Hate it or love it: social media heeft me toch echt heel veel gebracht. Niet alleen klanten en opdrachten, maar ook collega’s, inspiratie van andere ondernemers, en een ontzettend leuke community die ik ook weer tegenkom op beurzen en bij workshops. Je hebt dus eigenlijk alle partijen in één medium, en kunt daardoor snel inspelen op behoeftes. Het feit dat ik elke dag in direct contact sta met al die groepen, vind ik toch wel heel bijzonder. ”

Je maakt ook zakelijke illustraties. Kan je hier meer over vertellen?

,,Zeker! Ik vind het zo ontzettend leuk dat de zakelijke wereld ook begint te ontdekken dat droge tekst zoveel behapbaarder wordt met illustraties. Een saaie lap notulen wordt opeens een plaatje dat gedeeld wordt onder collega’s. Aanwezigen herkennen hun eigen input in de tekening en raken zo veel meer verbonden met het onderwerp. De stof blijft veel langer hangen, en doordat het geforceerd samengevat moet worden (een plaatje zegt immers meer dan duizend woorden) wordt het een stuk concreter. Qua illustratie is het weer een hele andere tak van sport. Het gaat niet om hoe ‘mooi’ een tekening is, maar om of iets duidelijk uitgebeeld wordt. Een slordige lijn of gekke verhouding maakt dus niet zoveel uit, zolang het verhaal maar overkomt. Overigens vind ik dat dat geldt voor de meeste vormen van creativiteit, maar dat terzijde. Live zakelijk illustreren is vooral heel veel luisteren, samenvatten, en last-minute het juiste op papier krijgen. Het is daarom best stressvol, maar daardoor vliegt de tijd en heb je geen tijd om lastig gevallen te worden door perfectionisme: je doet het gewoon! Dat is hartstikke bevrijdend.”

Foto gemaakt door Kellygrafie

Hoe vind je het ondernemen op zichzelf? Zijn er bepaalde dingen waar je tegen aan loopt?

,,Ik vind ondernemen fantastisch vanwege de vrijheid die je krijgt. Als ik bepaal dat ik stickers wil gaan verkopen, kan ik die bij wijze morgen al in mijn webshop hebben staan. Als ik een cursus wil uitrollen, kan ik me volledig onderdompelen in het onderwerp en iets in elkaar draaien. Elke weg die jij in mag slaan, kun je inslaan. Niemand die me tegenhoudt. Je bepaalt het helemaal alleen. En dat kan juist ook weer de keerzijde zijn van het ondernemen: soms is het best eenzaam. En het kan best moeilijk zijn om altijd de verantwoordelijkheid te moeten dragen en jezelf aan te slingeren. Ik ben daarom ook hartstikke blij dat ik inmiddels zowel online als offline een fijne community heb gevonden met wie ik af en toe van gedachtes kan wisselen. Dat is echt goud waard.”

Wat zegt het motto: ‘Niet dromen maar doen’ je?

,,Nou, dat vat wel zo’n beetje mijn hele creatieve carrière samen! De eerste 25 jaar van mijn leven heb ik vooral gedroomd, en bewonderend naar andere mensen gekeken ‘bij wie het allemaal vanzelf leek te gaan’. Ik leerde dat als je gewoon iets dóét, ook al is het maar een klein stapje waarvan je denkt dat het geen nut heeft, het je zo ontzettend veel brengt. Trek de stoute schoenen aan en wees okee met het feit dat je fouten kan maken. Grappig: “gewoon doen!” is ook een uitspraak die ik érg vaak tegen mijn workshopdeelnemers herhaal…”

Beeld: Kellygrafie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *