NIEMAND AAN DE KANT!

In de krant las ik eens over een pretpark in het zuiden van Duitsland, Spieleland. Al binnen een paar jaar na de opening mocht het de miljoenste bezoeker welkom heten. Het succesgeheim is even eenvoudig als briljant:alle generaties zijn er welkom. Er zijn geen obstakels, het park kent geen eenzijdige aandacht voor snel en flitsend, er is geen reservebank voor overbodige gasten. Kortom: in Spieleland staat niemand aan de kant. Ik droom van de dag waarop de wereld buiten dit park bij dit motto aanhaakt. Dat onze samenleving verandert in een plek waar mensen oog hebben voor elkaar, over de muren van generaties heen. Dat gemeenschappen, groot en klein, het heel vanzelfsprekend vinden dat elke leeftijdsgroep mag meedoen. Want iedereen is nodig. Niets is te min of te veel. Dit geldt niet alleen voor teams, bedrijven, organisaties en kerken, op deze manier komt de hele samenleving tot bloei. Verschillende generaties, met hun diverse mogelijkheden, ervaringen en talenten, houden het bedrijfsleven en de samenleving gezond.

Heb aandacht voor elkaars leefwereld. Dit is de belangrijkste voorwaarde voor verbondenheid.

Laat in je dagelijks leven zien dat elke generatie ertoe doet.Geef zelf het goede voorbeeld. Leer het ook je kinderen. Thuis leg je de basis waarop de samenleving verder bouwt. Stel de nieuwe generatie vragen over hun leefwereld. Motiveer ze om aandacht te hebben voor ouderen, door die bijvoorbeeld op te zoeken en naar ze te informeren. Heb aandacht voor elkaars leefwereld. Dit is de belangrijkste voorwaarde voor verbondenheid. Over de grenzen van generaties heen kijken vraagt een grote bereidheid je blikveld te verruimen. Stel je open om van de wijsheid van je oudere collega te leren, van de ervaringen en vaardigheden die ze in hun leven hebben opgedaan. Prikkel ze andersom ook om te genieten van de mogelijkheden, de flexibiliteit en durf van de nieuwe generatie. Want als iedereen speelt staat niemand aan de kant.

Dit was een column uit het boek BertWeter. BertWeter betekent niet dat Bert Reinds alles beter weet, of een wijsneus is, maar de auteur wil wel graag zijn kennis en levenservaring met je delen. De inhoud van dit boek bestaat uit columns en inspiratietips. Voor elke week is er wel iets te halen. De ene keer een beetje stekelig, dan weer humoristisch, overgoten met een flinke dosis zelfspot. Gebeurtenissen, anekdotes, en ‘familiedrama’s’ onder het mom van: ‘Doe maar gewoon dan is het al ingewikkeld genoeg’. Meer informatie over het boek vind je hier.

Beeld: Rozemarijn Kunst

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *