HOE GA JE HIP, MAAR TOCH CHRISTELIJK GEKLEED?

Een leuke vraag van een van de lezers van Fleurrijk! 

Een vraag terug: voelt het als een tegenstelling voor je: hip EN christelijk? Misschien dat ‘eenvoudig en christelijk’ passender lijkt. Of sober en christelijk. Of zo donker mogelijk en christelijk. Of degelijk en christelijk. Je hebt er vast je eigen associatie bij Je wilt er niet stijf uitzien, en al zeker niet gezien worden als iemand die achterloopt, niet snapt wat er nu ‘in’ is. 

Nou, laat ik je dit vertellen. Dat hoeft ook niet.

KLEDING ALS PURE GENADE

Eerst dit. We willen ons als christen laten leiden door de Bijbel. Toch?! Dat is ons belangrijkste anker. En wat zegt de Bijbel over kleding? Dat we het eerst niet nodig hadden en later wel. Eerst, je weet het, het paradijs, waarin alles goed was, geen zonde, geen schaamte, de mensen kon open en bloot met elkaar omgaan, zonder dat er problemen van kwamen. En toen die vreselijke zondeval, waardoor alles anders werd, er schaamte kwam en er bescherming nodig was. God Die dierenvellen gaf om te bedekken en te beschermen. Pure genade dus, die kleding! Zo kunnen we met elkaar omgaan, en de ander ook beschermen door onszelf te bedekken. Dat dus. Niet alles laten zien aan iedereen wat je aan moois in huis hebt. Want, dat heb je! Je bent prachtig gemaakt! Ja… sta daar maar even bij stil.

Je christelijk kleden is mijns inziens vooral je bedekken en je beschermen. 

Maar nu, jouw vraag. Hip. Eigentijds. Cool. Vlot. Trendy. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Wat nu ‘in’ is wordt bedacht door trendwatchers en ontwerpers. Allerlei gebeurtenissen in de wereld beïnvloeden het modebeeld. Dat zie je op de catwalk terug. Dat is doorgaans overigens in de praktijk nauwelijks draagbare kleding…, maar het zet wel een trend. En de invloeden van dat wat gezien wordt op de catwalk worden door vertaald door ontwerpers naar “draagbare” kleding voor jou en mij. “Het dragen van kleding die in de mode is, maakt je populairder”, las ik ergens. Waarom: “De mens wil van nature laten zien waar hij goed in is, waar hij beter in is en waar hij beter in is dan zijn medemens.” Oeps… 

ZORGVULDIG GEMAAKT

Even goed nadenken dus, wat jouw reden is erom hip uit te willen zien. Wil jij laten zien dat jij het wel snapt en zo lekker hip bent en er leuker uitziet dan de rest van de wereld (natuurlijk overdrijf ik)? Dat lijkt me niet christelijk.Tegelijkertijd hoef je niet ‘achter te lopen’. Kies gewoon die dingen uit de mode, die bij jou passen. Niet iets van nu ‘in’ is, om erbij te horen ofzo. Maar die kleding die iets zegt over wie jij bent. Over jouw persoonlijkheid. En wat jou mooi staat. Want dan laat je echt zien hoe anders jij bent dan anderen, hoe uniek gemaakt. Je bent zo zorgvuldig gemaakt. Wat is het mooi als jij je ook zorgvuldig kleedt en aandacht aan jezelf besteedt op een gezonde manier. Maar even om je met beide benen op de grond te houden: de ander is dus ook uniek gemaakt. En jij niet meer of minder dan de ander. Niets om hoogmoedig van te worden, van jouw uniek zijn. Maar durf jouw zijn te vertalen in de kleding die bij jou past. Dan zie je er altijd cool uit, zet jij je eigen trend en eer je daar God mee. Over persoonlijkheid een volgende keer meer…

Liefs, Carolien

Enthousiast, creatief en optimistisch, dat is wie ik ben. En ik hou heel erg van mensen, het allermeest van Steven (we kregen verkering toen ik 14 (!) was (uhm…tip: niet doen, zo jong – al heb ik er geen spijt van…). Steven en ik zijn al heel lang getrouwd en – al hebben we geen kinderen gekregen, samen hebben we het goed. God is voor mij het allerbelangrijkst en dat is omdat Hij mij eerst lief had. Op dit moment ben ik kleur- en stijladviseur, coach en presentator. En geniet enorm van mijn afwisselende werk, van vriendinnen en ben dol op lekkere taartjes. 

Kleur- en stijladvies: www.carolienluitjes.nl

Coaching: www.luitjescoaching.nl

RO: www.reformatorischeomroep.nl 

Beeld: Stella Fotografie


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *