PASSIE VOOR RECHT

Wat is recht? Waar is recht te vinden? Dit waren de eerste vragen die mij werden gesteld op het eerste hoorcollege van afgelopen jaar. Als klein meisje riep ik al van de daken dat ik dolgraag advocaat of rechter wilde worden. Waarom? Nou, ik wilde later ook zo graag in een zwarte lange toga rondlopen. 

Mijn naam is Kasandra Secreve en ik studeer rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht. 

Als eerste en tot nu toe enige uit de familie die ging studeren was dat nogal wat: mijn moeder was nog nooit mee geweest naar een universiteit en die grote zalen vond ze dan ook spectaculair. Ook hoorde ik regelmatig van andere familieleden: “Je moet toch heel dat wetboek uit je hoofd leren?”. Gelukkig is dat alles behalve het geval. De eerste twee vragen die mij tijdens het eerste college gesteld werden, zijn dan ook gelijk de reden waarom ik nog elke dag geniet van het feit dat ik nu rechten kan en mag studeren (en dus niet enkel vanwege de toga, haha). Recht heb je overal en je hebt er ook altijd en overal mee te maken; koop je een fiets, dan heb je een overeenkomst. Wat heeft dat voor gevolgen als de verkoper jou de verkeerde fiets meegeeft? Rijd je te hard en heb je een verkeersboete? Dan heb je de wettelijke snelheidslimiet overschreven. Zo kan ik nog talloze voorbeelden geven. 

Het beeld dat studenten die rechten studeren dus alleen maar grote boeken met wetten uit hun hoofd moeten leren, klopt dus totaal niet. Ook het beeld van grijze mannen in lange toga’s klopt niet. Mijn grote voorbeeld op dit moment, Leonie van der Grinten (bekend van meesterleonie.nl), is een zelfstandig advocaat en onderneemster die de taaie rechtsbegrippen simpel dichterbij de mens brengt via haar blog. Dat is waar ik zo van geniet: recht leeft en staat dicht bij iedereen; je hebt er immers elke dag mee te maken. Mijn droom is dan ook om voor mensen de drempel te verlagen met betrekking tot het recht. 

Een voorgeschreven casus is een alledaags verhaal of een krantenartikel waar we in de werkgroep mee aan de slag gaan. Wat is hier het probleem en welke wetten zijn van toepassing? Soms moet je al als echte jurist een pleidooi schrijven of pleiten voor een rechtbank. Oefening baart immers kunst, haha. Per semester volg ik twee vakken die meestal een totaal ander gebied van het recht bestrijken. Op dit moment betreft dit materieel strafrecht en verbintenissenrecht, dus van de grote boeven tot aan de koopovereenkomst van de fiets. 

Hoorcolleges aan het begin van de week in de grote zaal zijn altijd ontzettend actueel: stof wordt verteld aan de hand van nieuwsberichten of aan de hand van wat wij zelf als studenten meemaken. De rest van de week is het tijd voor de werkgroepen. We zitten in een soort van ‘klas’ met maximaal 30 personen. We hebben een eigen ‘leraar’ die met ons in discussie gaat over de opdrachten en ons uitdaagt de soms taaie en droge stof toe te passen in het dagelijks leven. Door het kleine aantal contacturen word je als student vrij gelaten in het studeren, maar tegelijkertijd wordt er verantwoordelijkheid van je verwacht. 

Het feit dat ik op dit moment de enige uit de familie ben die studeert, heeft mij er nooit van weerhouden om aan deze studie te beginnen. Mijn ouders hebben mij gelukkig altijd gesteund in het feit dat ik iets wilde gaan doen wat ik leuk vind. En dat doe ik: ik volg mijn passie voor recht en mag daar gelukkig elke casus van genieten! 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *