HERNA OVER HAUTE COUTURE

Herna omschrijft zichzelf als ‘een kunstzinnige vrouw uit Twente’. Inmiddels woont ze in Barneveld met haar man en twee zoons. Vroeger wilde ze altijd kunstenares met verf en stoffen worden. Inmiddels heeft ze haar atelier in Barneveld, dat ontstaan is door ‘een uit de hand gelopen hobby’. Voor ze een atelier had, volgde Herna een werkstage in het haute couture atelier bij Leon Klaassen Bos. Ook heeft ze werk gedaan voor Dior. ,,De dynamiek van het organiseren van modeshows en het maken van kleding spreekt me enorm aan.”

BEZAAID MET KRALEN

Wat houdt het stempel ‘Haute Couture’ eigenlijk in? ,,Dit is te zien in de pasvorm en de mooie afwerking.” Gemiddeld is Herna wel twee weken met een jurk bezig. De eerste jurk die ze maakte, vond ze heel bijzonder. Dat gaf ook de aanleiding om meer bruidsjurken te gaan maken. ,,De snit van de jurk is eenvoudig, maar de moeilijkheid zat ‘m in de pasvorm. De jurk werd gemaakt voor een kleine bruid, waardoor de jurk niet uit een bovenlijf en rok mocht bestaan.” De bovenlaag van de jurk was helemaal vol met borduursels, kralen en pailetten. ,,Het hele atelier was bezaaid met kralen.”

NACHTDIENST

Wat is Herna’s drijfveer? ,,De mooie mensen die in mijn atelier komen.” Om te achterhalen wat iemand wil heb je volgens de coupeuse veel mensen- en vakkennis nodig. ,,Ik voel me altijd gezegend als iemand blij naar huis gaat, in het volste vertrouwen dat het goed komt met haar jurk.” Wat lastig kan zijn, is de druk wanneer er op het allerlaatste moment iets veranderd moet worden aan de jurk. ,,Dan komt vaak de tijdsdruk om te hoek kijken. Maar ach, dan zeg ik altijd: ‘Als het moet, dan blijf ik een nachtje wakker.’ Het ijs is dan meteen gebroken.”

PASSESSIE

Wanneer de bruid een jurk laat maken, kan het een spannend proces zijn. ,,Gaandeweg gaan ze er zo van genieten dat ze het niet hadden willen missen. Het is nog nooit voorgekomen dat een jurk tegenviel of vermaakt moest worden. Er zijn immers altijd passessies en soms komt de bruid extra langs om te passen wanneer het model wat lastiger is. Dat zijn blijde momenten, want de bruid ziet haar jurk ‘groeien’ en steeds meer ‘vorm’ krijgen.” Herna is pas tevreden wanneer een bruid naar huis gaat in een jurk waar ze zich thuis in voelt.

Meer zien van Herna? Neem dan hier een kijkje.

Beeld: Studio Bubbels.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *