IK BEN HOOGSENSITIEF, WAT NU?

Je bent erachter dat je hoogsensitief bent. Leuk gegeven (of je vindt van niet), maar wat moet je met deze informatie? Eigenlijk hetzelfde als wat je met alles zou moeten doen waar je tegenaan loopt in het leven: je afvragen hoe het je verder gaat helpen. Zodat je een nog sterker, leuker, mooier en liefdevoller mens wordt. Dat je nog meer op Jezus mag gaan lijken en dat je kiest voor groei in plaats van er slachtoffer van te zijn.

Hoe doe je dat dan? Ga bij jezelf na wat je van het gegeven vindt dat je hoogsensitief bent. Valt er van alles op z’n plek, ben je er boos over, frustreert het je of doet het je weinig en ga je gewoon verder met je leven? 

Hieronder lees je de fases waar je doorheen gaat als je ontdekt dat je hoogsensitief bent:

Fase 1. Erkenning: je bent hoogsensitief en zal voor jezelf moeten erkennen dat dit zo is. Zeg het desnoods hardop tegen jezelf of iemand anders. 

Fase 2. Acceptatie: nadat je erkent hebt dat je hoogsensitief bent is het voor jezelf heel fijn als je kunt accepteren dat je hoogsensitief bent. Dat is wat anders dan het omarmen en het met iedereen moeten delen. Het is kunnen accepteren dat het een gegeven is waar je niks aan verandert. 

Fase 3. Er mee leren omgaan: je hebt het geaccepteerd. Dat is een heel fijn begin om vanuit verder te werken. Nu is het tijd om te bekijken wat voor jou de voordelen en de nadelen zijn. Welke kenmerken zijn bij jou aanwezig? Wat werkt er voor je en wat werkt er tegen je? Van welke prikkels heb je last? Wat kun je doen om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken zodat jij en anderen er geen last (meer) van hebben. Vind je dit lastig? Ga boeken lezen, struin op internet rond, ga op zoek naar een coach of therapeut die je kan helpen.

Fase 4. Er je kracht van maken: wauw! Een pittige, maar prachtige fase. Je hebt in de vorige fase ontdekt wat hoogsensitiviteit voor jou betekent en nu ga je nog meer doorpakken. Waarin ben jij heel goed? Wat brengt hoogsensitiviteit jou? Er zijn altijd (verborgen) talenten die meekomen met deze eigenschap. En nu is het zaak dat je deze gaat ontwikkelen en versterken. Hoe kun je dit inzetten voor jezelf en voor anderen? Kun je hier in je werk iets mee, kun je hier in je gezin een mooie stap mee maken? Wat kun je betekenen zonder dat je jezelf verliest?

Fase 5. Je denken veranderen: terwijl je al deze fases doorgaat en je bent bezig met groeien, gaat je mindset vanzelf mee. Zodra de 1e stapjes zijn gezet gaan er allerlei boekjes open in je hoofd en deze ga je verder ontwikkelen. Dat kan je leven lang duren, maar gaat steeds makkelijker. Je wordt vrijer in je denker, krijgt meer rust en zal minder last hebben van emotionele dalen.  

Deze 5 fases zijn niet voor iedereen exact hetzelfde, maar in grote lijnen geeft het weer waar je doorheen gaat en waar je naartoe kunt werken. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met mij: margreetbronk@gmail.com of neem een kijkje op mijn Instagram: www.instagram.com/margreetbronk.hspcoach/?hl=nl

Beeld: Rosa Wessels Fotografie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *