DURF TE LEVEN

Het boek ‘Durf te leven’ is een verzameling schilderijen van Nicole Schiffers, rondom de kernwoorden die we ook wel kennen als de vruchten van de Geest. 

In het voorwoord beschrijft Nicole dat dit boek is ontstaan vanuit haar dagelijkse wandel met Jezus. Dat stelt me wel meteen voor een dilemma, mag ik er nu nog iets van vinden? Zoiets persoonlijks beoordelen is zeker geen gemakkelijke opgave. 

Allereerst wil ik zeggen dat de beelden in het boek prachtig zijn. Ze stralen leven uit en delen iets van die persoonlijke wandel. Ze doen me beseffen dat Jezus écht betrokken is op ons leven. Niet alleen in het grote, maar juist in die kleine, dagelijkse dingen. Het roept me op om mijn leven aan Hem toe te vertrouwen en doet me verlangen naar die dagelijkse omgang met Hem. 

Het beeld dat mij het meest aansprak was het schilderij waarop Jezus een Jodenster draagt. Ook in dat lijden was Hij aanwezig. Het is ook een van de weinige beelden rondom lijden, het zijn verder vooral veel vrolijke of schattige plaatjes. Jezus knuffelt een kind, twee personen dansen samen door het leven…  

Over het afbeelden van Jezus zijn verschillende opvattingen. Ik ben grootgebracht in een milieu waarin het zeker niet standaard was, maar voor mij was het geen grote schok Hem afgebeeld te zien. Wel vond ik het jammer dat het vrij ‘traditionele’ afbeeldingen van Jezus zijn. Bruin, langer haar en een baard. Aan een kant geeft dat wel een stukje vertrouwen, je weet over Wie het gaat. Maar ik vind het ook mooi als kunst anders durft te zijn. 

Er was wel een klein stukje in het voorwoord waar ik moeite mee had. Nicole beschrijft hoe zij tot rust komt en dat Jezus haar dan altijd vraagt: ‘Wie kan Ik voor je zijn?’ Het draait voor mijn gevoel om wie God voor mij is en wat Jezus voor doet. Maar klopt dat wel? Het voelt heel individualistisch aan en een beetje egocentrisch. Als ik mijn Bijbel goed lees, ontdek ik daarin dat niet ik het centrum van het universum ben, maar dat God dat is. 

Het neemt niet weg dat er prachtige schilderijen in dit boek staan en dat het je zeker oproept om dichtbij Jezus te leven. 

Tekst Mirjam Schippers // Beeld By Jis Fotografie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *