#IK BEN DE NORM

‘Waarom kan zij wel een gezin draaiende houden én blij naar haar werk gaan? Hoe kan zij wel genieten van allerlei activiteiten en zit ik liever thuis op de bank?’ Jarenlang vergeleek ik mezelf met anderen. Niet heel bewust, maar intern was er altijd een strijd gaande.
Ik wist altijd al wel goed te doen wat bij mij paste en daarvan te genieten, maar dit stemmetje zat toch altijd in mijn hoofd. Ik maakte keuzes die paste bij mijn energie en levensgeluk, maar toch kon ik mij er nooit helemaal aan overgeven. Ik verantwoordde mij tegenover anderen en bleef mijn keuzes maar uitleggen.

Maar voor wie eigenlijk? Wie hield ik voor de gek? Naar wie ben ik deze verantwoording schuldig? En op de dag dat ik besloot dat dit klaar was veranderde er iets. Helaas niet van de een op andere dag, maar langzaamaan ging ik mijn keuzes echt waarderen en er van houden. Ik weet inmiddels; ik ga niet graag de gebaande paden, ik wijk een beetje af en ontdek graag mijn eigen pad. En dat doet uiteindelijk iedereen, en dat zou iedereen mogen doen. Je bent namelijk uniek gemaakt, dus ook jouw pad is uniek. Niemand doet het precies zoals jij, en niemand doet het precies zoals een ander.  

We zijn van nature geneigd om onszelf te vergelijken met anderen. We leggen de lat naast onze vriendin, buurvrouw, collega, zus, etc. Je wilt kunnen wat zij kunnen, maar dat lukt niet. Jij bent weer goed in andere dingen!

Om deze reden daarom heb ik ooit #ikbendenorm in het leven geroepen. Niet om een egoïstisch leven te leiden, maar alleen maar om tegen jezelf te zeggen dat jij de keuzes mag maken die bij jou horen. Met jouw unieke gaven en talenten. Met het plan wat God voor jou heeft bedacht. Omarm je bijzonderheden, de dingen die misschien nog wat ongemakkelijk voelen, maar waarvan je ook weet dat dat het goede is en dat jij er blij van wordt. Bepaal jouw eigen norm, deze gelden voor niemand anders, alleen voor jou. 

Wat is bijvoorbeeld mijn norm: liefde, trouw, gelijkheid, respect, eerlijkheid en vrijheid. Kernwaarden die ik bij alles in het leven wil toetsen en voorrang geven. En deze keuzes hebben gevolgen: financieel, praktisch, relationeel, op werkgebied, met kinderen en voor mij als persoon.  Maar dit zijn dan wel de keuzes waar ik goed bij floreer, en dat betekent automatisch meer energie en blijheid om weer uit te kunnen delen. Win-win toch 😊

Margreet is coach voor hoogsensitieve vrouwen. Wil je meer weten over positief leven met hoogsensitiviteit en hoe je hier je kracht van kan maken? Volg haar dan op Instagram @margreetbronk.hspcoach of op Facebook Margreet Bronk

Beeld: Rosa Wessels Fotografie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *