BETER BEMIDDELEN

Dom, lui en dakloos. Dat zijn de  basisvaardigheden die je nodig hebt volgens Steef Post om te kunnen bemiddelen. In het boek Beter bemiddelen geeft hij adviezen voor bemiddelaars. Niet alleen goed om te lezen voor degenen die bemiddelen, maar juist ook voor conflictmakers of -mijders. 

Laten we het nog even hebben over de eerste regel van dit stuk. Hoe kan je je nu nuttig voelen als het je taak is om dom, lui en dakloos te zijn? Post benadrukt in zijn boek dat het belangrijk is om als mediator niet mee te denken over de inhoud van het probleem (dom), zelf niet te hard aan het werk te gaan, maar de degenen die in een conflict zitten dit werk te laten doen (lui) en ten slotte is je onpartijdigheid erg belangrijk (dakloos). Wanneer je als mediator mee gaat veren met een van de partijen kom je zelf in het probleem. 

ALS EEN VUURTJE

Een van de lessen voor mezelf was dat een conflict zelden stil staat. Weglopen of vermijden kan misschien aantrekkelijk lijken, maar daardoor verdwijnt het probleem niet. ,, Zolang het conflict niet wordt aangepakt, groeit het. Daadkracht is geboden. Een klein vuurtje kun je nog met eenvoudige middelen doven.” 

Zolang het conflict niet wordt aangepakt, groeit het.

Wat het boek voor mij meerwaarde gaf, is dat de rol van satan in conflicten werd benoemd. De auteur noemt het ook wel ‘ het betreden van het terrein van satan’. Onze emoties spelen immers een grote rol in een conflict, wat ervoor kan zorgen dat we allerlei dingen zeggen waar we later spijt van hebben. We laten ons niet meer leiden door wat God van ons vraagt, maar laten onze emoties de overhand. ,, Hij is tuk op verwarring, wantrouwen en verdacht maken. Dat is hoe hij werkt. Denk alleen maar aan de suggestieve vraag waarmee hij de wereldgeschiedenis radicaal veranderd: ‘Is het ook dat God gezegd heeft..?’ Het grote conflict was geboren.” 

HET RECEPT 

Hoe kan je eindeloos moddergooien in een conflict het beste voorkomen? Hier geeft Post een mooi handvat voor door te wijzen naar de toekomst. Daar ligt de uitweg. Hierbij is het belangrijk dat je gaat samenwerken en oog houdt voor elkaars belang. Oftewel: samen zoeken naar een win-win situatie. In het boek wordt benadrukt dat het wel heel belangrijk is om je emoties te uiten. ,,Emoties negeren is de beste manier om ze te laten groeien.” Onder bepaalde emoties kunnen angsten of onzekerheden verscholen liggen, dat is al een belangrijke reden om deze uit te spreken. Hoewel het boek veel waardevolle handvatten geeft, vond ik deze het mooiste: ,, Ken Sande, een bekende christenmediator, stuurt zijn cliënten soms weg met de vraag om thuis tenminste dertig minuten te bidden, en dan alleen met deze vraag: ‘Heere, open mijn ogen, zodat ik zie hoe ik heb bijgedragen aan dit probleem.” 


Meer lezen over dit boek of over het werk van de auteur? Neem dan een kijkje op https://sdpadvies.nl/

Beeld dankzij Mari-Lynn Veldhuisen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *