KLEUREN VERTELLEN

Ha lieve lezeres van Fleurrijk,

Tijdens een gastles op het voortgezet onderwijs vroeg een jongedame het mij: ‘Mijn oma zegt dat het echt niet de bedoeling is dat je allerlei kleuren draagt als je bekeerd bent, grijs of zwart, dat is het teken van het ware, van eenvoud, dat je het in de wereld niet meer kunt vinden.’ ‘En’, vervolgde de jongedame, ‘voor mijn oma is het dus duidelijk: wie niet in het zwart of grijs loopt kan niet echt bekeerd zijn. Zelf vind ik het nogal moeilijk dat er zo snel geoordeeld wordt op het uiterlijk. Maar hoe zit het nu eigenlijk? Wat zegt de Bijbel daarover?’ Tot zover deze jongedame.

BELANGRIJKER DAN KLEDING

Ingewikkeld. Zoveel mensen, zoveel meningen. Zoveel verschillende kerken, zoveel verschillende meningen. We hebben allemaal dezelfde Bijbel. En toch wordt de Bijbel door eenieder anders geïnterpreteerd. Wat is nu waarheid? 

Ik wil je eerst dit zeggen. De vraag of je bekeerd bent is heel wat belangrijker dan hoe je je vervolgens kleedt. Maar dat snap je. De kern van de zaak heeft veel meer waarde dan de uiterlijke vorm. Andersom zou je ook kunnen zeggen dat als het uiterlijk het allerbelangrijkste kan zijn, dat het makkelijk zou zijn. Je kunt je dan op die manier kleden en dan is het voor elkaar. Je kleedt je zoals het hoort, je spreekt de juiste taal, je gedraagt je uiterlijk netjes. Dan hoor je ‘erbij’. Het lijkt me dat de Bijbel hier heel helder in is: het gaat om jouw hart. Hoe is jouw hart voor God? Leef je met Hem? En weet je dat de Heere Jezus voor al jouw zonden heeft betaald? 

DE REGENBOOG

En nu, de kleuren. Ik realiseer me dat ik ook maar mens ben met ‘een’ mening. En ik realiseer me steeds meer dat hoe meer ik denk te weten, hoe minder ik werkelijk weet en hoeveel ik nog moet leren. 

En toch, als ik de Bijbel lees en de natuur om me heen bekijk, dan denk ik dat al die kleuren die we zien iets zeggen over God Zelf. Over Zijn grootheid. En dat het heel bijzonder is dat we nog zoveel kleuren kunnen waarnemen na de zondeval. De Heere God had er ook voor kunnen kiezen de wereld van kleur te ontdoen, toch? Wellicht was het veel mooier en veel intenser, maar wat een wonder dat we nog zoveel zien aan kleur.

Zojuist zag ik een prachtige regenboog. Wat mooi om te zien, al die kleuren. Het teken van Gods trouw. Dat Hij denkt aan Zijn verbond. Hij heeft ervoor gekozen dat door middel van een boog van kleuren dat ons te doen herinneren. 

KLEUREN VERTELLEN IETS 

Hoe mooi is het als we zo leven, zo ons steeds in herinnering brengen dat wat we zien, de kleuren die we waarnemen, ons iets te vertellen hebben. Het kan mij helpen als ik ergens gestrest voor ben en me ineens realiseer dat ik een groene jurk aan heb. Groen is de kleur van de rust en van de hoop. En dat herinnert me eraan dat ik het bij God mag brengen en dat van Hem mijn hoop en verwachting is.

De volgende keer meer over kleur en Advent.

Liefs, Carolien

Enthousiast, creatief en optimistisch, dat is wie ik ben. En ik hou heel erg van mensen, het allermeest van Steven (we kregen verkering toen ik 14 (!) was (uhm…tip: niet doen, zo jong – al heb ik er geen spijt van…). Steven en ik zijn al heel lang getrouwd en – al hebben we geen kinderen gekregen, samen hebben we het goed. God is voor mij het allerbelangrijkst en dat is omdat Hij mij eerst lief had. Op dit moment ben ik kleur- en stijladviseur, coach en presentator. En geniet enorm van mijn afwisselende werk, van vriendinnen en ben dol op lekkere taartjes. 

Kleur- en stijladvies: www.carolienluitjes.nl

Coaching: www.luitjescoaching.nl

RO: www.reformatorischeomroep.nl 

BEELD: Willeke Terlouw Fotografie.


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *