PURE FOTOGRAFIE

Hoewel ze ondernemen nog weleens pittig vindt, pakt Willeke dit helemaal op haar eigen manier aan. Vandaag deelt ze haar passie voor fotografie.

Wie ben je en wat maakt je blij?

,, Ik ben Willeke Terlouw, 28 jaar en geboren in Sliedrecht. Inmiddels woon ik in Capelle aan den IJssel. Ik ben getrouwd met mijn lieve man Wouter, en ben de trotse mama van 2 schatten van kinderen: Mirthe (4) en Jesse (1). Ik hou erg veel ons gezin en geniet van alle stapjes die onze kinderen in hun ontwikkeling maken.

Sinds 3 jaar ben ik actief als fotograaf. Vijf jaar geleden had ik nooit kunnen bedenken dat ik fotograaf zou zijn! Ik heb namelijk de opleiding logopedie gevolgd en daarna gewerkt als logopedist en als docent aan de opleiding logopedie. Langzaam is mijn hobby uitgegroeid tot meer en ging ik steeds meer opdrachten doen. Omdat ik parttime wilde werken moest er op een gegeven moment een keuze gemaakt worden en heb ik de stap richting de fotografie gezet. Dat was best een enge stap, zo van een vaste baan naar het werk als ZZP’er. Maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad! Ik ben dankbaar dat mijn werk zo gegroeid is en dat het zelfs mijn verwachtingen te boven gaat. Zo goed is God!

Ik ben met name werkzaam als bruidsfotograaf. Ik hou van de liefde, de warmte, de sfeer en de gezelligheid op bruiloften. Als fotograaf ben ik eigenlijk ook een daggast, die alles van heel dichtbij meemaakt. En het dan ook nog eens mag vastleggen, zodat het bruidspaar een prachtige herinnering zal hebben aan die mooie dag! Dat is zúlk dankbaar werk!

Ik vind het heerlijk om bruidsfotografie af te wisselen met fotoshoots, zoals een newborn- of familieshoot. Ook dan zie ik zoveel liefde en verbinding. Elke leeftijd heeft zijn eigen charme en elk stel en gezin weer zijn eigen verhaal. Dat maakt mijn werk zo boeiend!

Ik weet persoonlijk hoe belangrijk het is om foto’s te hebben als herinnering aan belangrijke mensen in je leven. Juist omdat ik mijn opa en oma moet missen, weet ik hoe waardevol de foto’s van en met hen zijn! Waardevol, omdat ik ze gebruik om herinneringen op te halen. Zo’n waardevolle herinnering gun ik andere mensen ook. Ik word er blij van als mensen een fijn (gezins)moment hebben gehad tijdens een fotoshoot en vervolgens mooie foto’s van zichzelf hebben om dat moment nooit meer te vergeten!”

Doe je nog iets naast fotografie?

,, Ik werk gemiddeld 3 dagen per week (0,6fte) voor mijn eigen bedrijf (Willeke Terlouw Fotografie). Daarnaast ben ik moeder, hou ik van sociale contacten met familie en vrienden en ben ik actief voor het kinderwerk in de kerk.”

Wanneer besloot je ermee te beginnen? 

,, Het fotograferen is de laatste jaren langzaam aan gegroeid. In de herfst van 2016 volgde ik een algemene fotografiecursus, waardoor mijn interesse verder is aangewakkerd. Ook werd ik door die cursusleider gestimuleerd er meer mee te gaan doen. Eind 2016 heb ik mijn ingeschreven bij de kamer van koophandel en is alles officieel begonnen. Ik maakte een bedrijfspagina op Facebook en Instagram aan en heb een eigen website ontworpen en zo is het balletje langzaam gaan rollen. Langzaam, want er gaat best wat tijd overheen voordat je zelf alles op orde hebt én anderen je weten te vinden. En ik vind het soms weleens lastig om daarin geduldig te zijn ;).”

Hoe probeer je je fotografiebedrijf te laten groeien? 

,, Ik probeer echt vooral mezelf te zijn en me niet teveel te vergelijken met andere fotografen. Dat vind ik niet altijd gemakkelijk, ook al klinkt het heel cliché. Ik heb echt geleerd dat ieder bedrijf, en dus ook iedere fotograaf, op zijn/haar eigen manier groeit, omdat iedereen nu eenmaal anders is. In de afgelopen periode heb ik steeds meer een eigen stijl ontwikkeld in het fotograferen én in de nabewerking. Zo ben ik uniek, te midden van ál die andere fotografen. 

Naast het maken van foto’s hou ik heel erg van contacten met mensen. Ik haal mijn voordelen uit mijn ervaring als logopedist, in het (non)verbaal communiceren met mensen.  Ik hou ervan om met mensen om te gaan, hen op het gemak te stellen. Ik wil mensen tijdens een bruiloft of fotoshoot zoveel mogelijk zichzelf laten zijn. Dan kunnen ze genieten van het moment zelf en ook daarna. Ik maak dan ook meestal een fotoboek van een bruiloft of fotoshoot, zodat mensen de foto’s met aandacht kunnen bekijken. En bij het terugkijken krijgen ze dan weer datzelfde positieve, enthousiaste gevoel. Ik merk dat mensen echt mijn beste visitekaartjes zijn. Dus groei ik ook door mond-tot-mondreclame van tevreden klanten! En dit gebeurt live, maar ook via de social mediakanalen. Het is in deze tijd gewoon belangrijk om online te zijn. Ik besteed daarom veel tijd en aandacht aan mijn website en mijn social media-accounts op Instagram en Facebook. ” 

Je staat nog aan het begin. Wil je het liefst alles nu al perfect kunnen of geniet je juist van het experimenteren?

,, Eigenlijk beide. Van nature ben ik een behoorlijke perfectionist, dus ik wil wel heel graag goed doen en goed zijn. Daarbij komt ook een stukje onzekerheid naar boven dat ik als ondernemer dikwijls ervaar. Ben ik wel goed genoeg?

Aan de andere kant ben ik erg leergierig en ga ik, hoe spannend ook, ook wel nieuwe uitdagingen aan. Ik denk dat het voor mij belangrijk is dat spanning en ontspanning in balans zijn.”

Hoe zou jij je stijl van fotograferen omschrijven? 

,, Als bruidsfotograaf vind ik het echt een eer om met een bruidspaar op te trekken en mee te genieten op hun belangrijke dag. Door dichtbij te komen, kan ik alle spontane momenten vastleggen en hoef ik niets te missen. Of dit nu een gelukkig momentje is tussen het bruidspaar of tussen hen en de gasten. Enerzijds ben ik hierin zo onopvallend mogelijk, maar anderzijds zoek ik juist het contact met de mensen om zo dichtbij te kunnen komen.

Deze fotografiestijl wordt wel journalistiek genoemd. Dat betekent dat ik alles zoveel mogelijk vastleg zoals het zich voordoet. Hierdoor heb je echte en spontane beelden. Een uitzondering daarop is de fotoshoot, waarbij ik wat meer aanstuur en opdrachten geef.

De foto’s die ik maak worden omschreven als puur, echt, licht en sfeervol. ”

Waar loop je nog tegenaan?

,, Ondernemer zijn vind ik best pittig. Er komt veel bij kijken, het is hard werken en dan is het soms maar een beperkte groei. Ik vind het dan ook lastig om me niet steeds met anderen te vergelijken. Daarnaast is het ook best wel veel ‘alleen’ werken. Daarom vind ik het heerlijk om af te spreken met collega-fotografen en bij te kletsen, elkaar te inspireren. ”

Wat is jouw favoriete foto en wat zegt deze foto over jou?

,, Connectie, verbinding en emotie. Dat zijn wel echt drie belangrijke aspecten die ik graag op een foto terug zie. En dan het liefst zo puur en echt mogelijk. Foto’s waarop men echt zichzelf is en een bepaalde openheid en kwetsbaarheid durft te laten zijn, die zijn wel mijn favorieten. En verder hou ik enorm van kleuren en van de natuur, maar ook bijvoorbeeld van sprekende detailfoto’s, bijvoorbeeld van handen.” 

Wat zijn je dromen voor je bedrijf?

,, Ik zou het heel tof vinden om vanuit mijn ervaring als (bruids)fotograaf workshops of coaching te mogen gaan doen, om anderen te inspireren. Vanuit mijn ervaring als docent denk ik ook dat mij dit wel zou liggen. Ik voel nu nog wat schroom op het gebied van mijn kennis en kunde én heb momenteel gewoon genoeg aan mijn huidige werk in combinatie met ons gezinnetje. Maar het is wel één van mijn dromen.

Verder zou ik als de kinderen wat groter zijn, ook echt wel willen ‘ruiken’ aan het fotograferen van bruiloften in het buitenland. Ik hou van andere culturen en zou daar zeker ook eens bruiloften mee willen maken en vast willen leggen. Maar alles op zijn tijd!”

Meer zien van Willeke? Kijk op haar site.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *