FEESTDAGEN OF VREETDAGEN?

Ze komen er weer aan; de zogenoemde ‘feestdagen’… Ooit las ik een geweldige column waarin men zich afvroeg of er een hongerwinter op komst was. Ik zat er meteen helemaal in: Dat gevoel krijg ik nu ook altijd… Ik weet nu nog dat we 2 jaar geleden een pak melk tekort hadden. We kochten weinig boodschappen, maar opgeschuimde melk in de koffie 1x per dag is toch echt een ‘must’ hier, dus ging manlief met de kinderen op pad om ‘even een pak melk te halen’. Na een dik uur begon ik me ongerust te maken. De winkel is 5 minuten rijden, dus met een klein half uur had ik hem toch zeker wel terugverwacht. Niets bleek minder waar; na 1,5 uur kwam hij thuis. Verbaasd, gefrustreerd, vermoeid… Geen karretjes meer te bekennen, niet door te komen, ruziemakende mensen om het laatste uit het schap, lege vakken, lange wachtrijen bij de kassa, hij was er he-le-maal klaar mee… Wat bleek? Het was de dag voor Kerst… Karrenvrachten worden ingeladen. Schalen vol vlees, dozen met kerststollen, roomboter in de vorm van een kerstman, worstplakjes in de vorm van een kerstboom, goudkleurige tafellopers en nog veel meer… En ik? Ik pas… Tot grote verbazing van velen laatst op Facebook reageerde ik op de vraag ‘wat doe jij met Kerst als je een klein budget hebt?’ dat ik niets bijzonders deed, gewoon omdat ik een hekel heb aan al dat overdreven gedoe. 

Wat is er mis met gewoon ‘gewoon’? Tot mijn vreugde waren er genoeg mensen die boerenkool met worst, stamppot met spekjes of iets anders ‘gewoons’ op tafel zetten met Kerst. Ik heb echt een hekel aan eten weggooien en dat is sinds onze uitdaging in 2017 (vrijwillig leven van 50 euro per week met ons gezin van 4 waarvan 40 euro voor de boodschappen inclusief koopzegels) helemaal een ‘no go’. Je gooit van zo’n klein budget minder makkelijk € 1,50 weg dan toen je nog niet op je budget lette… Uitgedroogde kerststol, een over datum pakje vleeswaren (oeps, achterin de koelkast beland, vergeten…), beschimmelde speciaal-kaasjes (tsja, je had teveel, je kunt niet alles opeten), enz. verdwijnen na de feestdagen massaal in de prullenbak. Op 1e, 2e en zelfs op 3e Kerstdag wil je nog wel zo’n brood met spijs eten, maar daarna snak je weer naar ‘gewoon’. Een simpele volkorenboterham met pindakaas. Waarom zijn we zo van het groot-groter-grootst?

Hoe kunnen we als christenen ons vol (vr)eten met aan de muur een foto van ons sponsorkindje van wie we weten dat hij of zij slechts 1 rijstmaaltijd per dag krijgt dankzij onze maandelijkse gift? Hoe kunnen we met droge ogen onze kliekjes-kilo’s weggooien terwijl we (horen) bidden ‘leer ons voor overdaad ons wachten…?’ Temidden van een overvolle tafel is er soms amper ruimte voor de (kinder-)Bijbel met het échte Kerstverhaal. Jezus Die naar de aarde wilde komen als arm babytje. Niet als rijke prins temidden van de overdaad, maar neergelegd in een voerbak van dieren…

Doe deze Kerst eens ‘gewoon’. Nodig iemand uit van wie je weet dat diegene alleen zit en wellicht opziet tegen de Kerstdagen. Bespaar jezelf de stress (waardoor je bijna de rijkdom van het Kerstevangelie zou vergeten) en houd het simpel. Een (nep-)kaarsje, een zelfgeknutselde placemat en wat zelfgemaakte hapjes als extraatje geven je misschien net genoeg het felbegeerde ‘speciale gevoel’ zonder stress? Probeer het eens. Kijk samen naar de sterren en verwonder je over de geschiedenis van de Wijzen. Geniet ‘gewoon’, zonder alle poespas.

Wil je je Kerstpakket niet? Of lust je niet alles? Vraag in je omgeving of een voedselbank of ruilkast het kan gebruiken. Of ruil het met je collega die hetzelfde pakket kreeg maar iets anders minder lekker vindt. Houd je budget over omdat je besluit geen overvolle karren te halen temidden van de drukte? Maak het geld over naar een goed doel of sponsor een kind. Van menig Kerstbudget krijgen zij een jaar te eten… 

Al het geld dat je in december niet uitgeeft, kom je in januari niet tekort… Een geweldig moment om in het kader van ‘goede voornemens’ al in week 2 van december te starten in plaats van pas vanaf januari. En waarschijnlijk denk je ‘waar moet ik dan beginnen?’ Die vraag heb ik vaker gekregen en toen ik gevraagd werd een boek te schrijven, was belangrijk voor mij om deze vraag in mijn boek te gaan beantwoorden. Laagdrempelig, eenvoudig, makkelijk toe te passen en zonder poespas geeft mijn boek een stappenplan om te starten met besparen. Het geeft je op een simpele manier inzicht in je inkomsten en uitgaven zonder ingewikkelde uiteenzettingen over hypotheken ofzo. Gemiddeld bespaart een gezin met het toepassen van deze tips maar liefst 1500 euro* per jaar zonder dat ze hierdoor ‘arm’ hoeven te leven. 

Dit artikel is geschreven door Adrianne Hooimeijer. Ze heeft ook een blog: aad-actief.blogspot.nl

De 19,95 die je uitgeeft voor het boek (afhalen in Emst of verzenden voor slechts 2,95) hebben de meeste mensen binnen 2 weken terugverdiend. Of nog eerder zelfs… Wil je een boek bestellen? Mail dan naar aad.actief@gmail.com. Onder vermelding van ‘Fleurrijk 2019’ ontvang je tot en met 31-12-2019 bij aanschaf van een boek gratis 2 sets handgemaakte wasbare wattenschijfjes t.w.v. 5 euro.
Ook kun je meeloten in de winactie, laat dan hieronder een reactie achter. Uitsluitend reacties met volledige voor- en achternaam en de eerste letter van je woonplaats tellen mee. Je kunt reageren tot en met 24 december. Meer informatie over de winactie volgt nog in een apart bericht, reacties die hieronder achtergelaten worden, zijn ook geldend voor de verloting.

‘*Uitgaande van een modaal gezin van 4 personen met gemiddelde uitgaven, ongeveer op Nibud-niveau.’

Beeld dankzij Byjisfotografie.

40 thoughts on “FEESTDAGEN OF VREETDAGEN?

 1. Dat heb je heel mooi geschreven Adrianne, zo denk ik er precies over.
  En ik doe graag mee met de win actie.
  Fleurrijke feestdagen gewenst!

 2. Wie wil er niet winnen? Ik wil deze dan graag schenken aan iemand die wel wat extra tips kan gebruiken. Door allerlei omstandigheden redt zij het net (met hulp van de voedselbank).

 3. Wij noemen het (uit christelijk oogpunt) ‘gedenkdagen’
  Dus alles simpel, vanwege t financiele plaatje, maar wel met elkaar!
  Ik doe graag mee met de winactie 🙂
  Ik vergat het belangrijkste! –> Groetjes Marja van der Plas uit S. 😀

 4. Wij noemen het (uit christelijk oogpunt) ‘gedenkdagen’
  Dus alles simpel, vanwege t financiele plaatje, maar wel met elkaar!
  Ik doe graag mee met de winactie 🙂

 5. Met kerst lig ik in het ziekenhuis vanwege een keizersnede en mijn man is thuis met de andere twee kinderen. Kerst vieren we als ik uit het ziekenhuis kom, met een cadeautje voor de kinderen en opa en oma uit Nederland. (Wij wonen in Roemenië vanwege onze stichting die we daar hebben opgericht).

  Ik doe graag mee met de winactie!

  Debora de Groot uit K.

 6. Eens dat Kerst veel te veel om eten is gaan draaien. Wij gaan naar de kerk en eten als familie met elkaar. We maken allemaal iets klaar, wel iets ‘feestelijker’ dan doordeweeks, maar geen enorme hoeveelheden of extraverte dingen. We vieren het licht dat is gekomen!

  Ik doe graag mee met de winactie.

  Swenne Bijzet te L.

 7. Sorry, ik wil graag mee doen met de winactie maar heb de eerste letter van mijn woonplaats vergeten. Dat is V.

 8. Ik heb je blog pas ontdekt. Interessant om te lezen!
  Ben benieuwd naar de tip en doe daarom ook graag mee met de winactie:
  Saskia IJlst te M

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.