CHIQUE SCHRIJFSELS

Als kind was Willianne al vol met creatieve ideeën; ze kon uren tekeningen maken. Ook volgde ze op een gegeven moment tekenlessen en begon ze portretten te maken. ,,Vorig jaar ben ik begonnen met kalligraferen. Wat begon met aanvragen van bekenden, is inmiddels uitgegroeid tot een eigen bedrijf.

KALLIGRAFIE IN DE KOOPHANDEL

,, Veel mensen zeiden al tegen mij dat ik een eigen bedrijf moest beginnen. Ik dacht eerst dat het een droom was die niet voor mij was weggelegd.” Toch besloot Willianne zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Naast haar werk in de zorg is ze drie dagen in de weer met kaarten maken en het contact met klanten. ,,Het werk is heel divers, zo heb  ik over een weer contact met klanten over proefkaarten.”

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen handletteren en kalligraferen? ,,Handletteren is met verschillende lettertypes, kalligraferen is vooral chic schrijven.” Willianne besteedt veel tijd en zorg aan haar kaarten; zo gaat ze in de weer met linten en heeft ze exclusieve waxstempels die ze gebruikt. ,,Ik wil mij blijven onderscheiden in het werk dat ik doe. Er zijn veel bedrijven die kaarten aanbieden, maar ik onderscheid me door de ambacht en het handwerk dat bij mijn werk komt kijken.” Soms is Willianne weleens onzeker wanneer ze een offerte maakt voor een klant. Haar nuchtere man zegt dan: ,, Jij bent exclusief en daarom kiezen mensen voor jou!” Ook toen het stel zelf ging trouwen ging Willianne in de weer met de kalligrafiepen; van welkomsbord tot tasjes met goodies. Alles was helemaal in de kalligrafiestijl.

GEEN KANT-EN KLAAR KAARTEN

Wat is nu het leukste aan haar zo’n eigen bedrijf? ,, Alles is op z’n tijd erg leuk. Sommige klanten komen nog even een bakkie doen bijvoorbeeld. Lekker aan de gang aan tafel vind ik ook heerlijk. ” Eerst vragen de klanten een brochure aan, dan wordt er een afspraak gepland en vervolgens tovert Willianne verschillende lintsoorten, papier, inktkleuren en enveloppen uit de kast. Samen met de klant gaat ze kijken wat het beste aansluit. ,,Ik doe niet aan kant- en klaar ontwerpen, wel heb ik een portfolio waar de klant het een en ander in kan vinden.” Veel ideeën hebben en niet weten waar te beginnen is voor Willianne herkenbaar. ,,Soms was ik duizelig van ideeën wanneer ik ging slapen. Ik heb in een keer de knoop doorgehakt en focus mij op het bedrijf dat ik heb. Zo experimenteer ik met verschillende soorten papier, zoals een transparante versie bijvoorbeeld. Of ik shop bij verschillende drukkerijen om te zien hoe ik kan variëren.” Ook stond ze voor het eerst op een beurs afgelopen oktober. Hoewel ze meer afwachtend is, vond ze het toch belangrijk om uit te stralen wat ze te bieden heeft. ,,Als je laat merken dat je van je werk houdt, is het goed.”

Kijk voor meer op kalligrafievanwilli.com

Beeld Kalligrafie van Willi // Tekst Hanna Kater

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *